12 разлога зашто је деци боље у вртићу, него код баке

Kад су мала, деца упијају све, као сунђери. Свако ново искуство, свака реч коју науче, понашање које виде и усвоје, представља почетак развоја њихове личности, почетак особе која ће једног дана постати.

Истраживања вршена од 2013. године, показала су да едукација у раном детињству има несагледив утицај на каснији живот детета.

До узраста од отприлике три године, деци је најважније да буде у окружењу које ће одговорити свим његовим потребама, а социјализација коју добија кроз дружење у паркићу или на игралишту сасвим је довољна. Међутим, након тог узраста, постоје разлози због којих је важно да деца део дана проводе окружена вршњацима, у колективу у ком важе одређена правила.

Ево због чега.

1. Социјализација

Социјализација у окружењу које није породица, али свакако сигурном, суштинска је за развој детета. Kао родитељи, ми интуитивно разумемо колико је важно да наше дете буде у друштву друге деце и подржавамо његов улазак у групу његових нових пријатеља. Ако социјализацију детета одлажемо, ми заправо одлажемо његов социјални развој.

2. Kонцепт сарадње

Учити дете како да дели и сарађује усмерава га на то како да истраје. Ово је посебно важно за прво дете у породици, које није навикло да дели играчке са браћом или сестрама, што за њега може бити тешка лекција. Због тога је важно да је научи што пре.

3. Подстицање свеобухватног развоја

Овај приступ подразумева стварање јаке основе за емоционални, социјални, физички и ментални развој детета, који ће га припремити за живот. Васпитачи се обучавају за то да могу идентификовати области у којима је потребно додатно радити са дететом, и на основу тога праве план активности. Подршка родитеља је овде кључна, а за успешну сарадњу потребна је само воља обе стране, јер су предшколци кооперативни и лако се укључују у активности.

4. Ентузијазам за учењем током целога живота

Да би дете било ефикасно у учењу, оно му мора бити забавно. Наш задатак је да подстакнемо код детета глад за учењем, да би оно учило са вољом и ентузијазмом. Kорени љубави према читању, учењу и истраживању се управо стичу у предшколском узрасту.

5. Показати детету вредности образовања

Детету треба показати праве примере вредности учења и образовања кроз узоре, али и кроз право искуство. Иако су родитељи најутицајнији узори у раном детињству, укључивањем детета у предшколско окружење пружа му нове погледе на важност учења, које ће му остати усађене током целог школовања. То ће му, такође, показати да ви вреднујете његово образовање.

6. Поштовање

Учите дете да поштује друге. То се не односи само на људе и личне ствари, већ се мора односити и на окружење у коме живимо. Не постоји боље место за учење вредности поштовања других до препуне предшколске установе, где се све дели и где се учтивост и манири усвајају “органски”.

7. Тимски рад

Деци је потребно демонстрирати колико је важан тимски рад, који их учи да поштују туђе мишљење, да слушају и сарађују. Многе активности у предшколским установама су усмерена на тимски рад из једног простог разлога – особа која научи да ради у тиму у раној младости биће социјално усклађенија и друштвено кориснија.

8. Флексибилност

Важно је да у раном детињству родитељи и васпитачи раде заједно на развоју флексибилности код деце. Стварањем конзистентног и безбедног социјалног окружења, са јасним очекивањима и предвидивим исходима, дете развија вештине самоконтроле и управљања сопственим емоцијама.
Посао васпитача је да успоставе изазовно окружење, у коме деца могу учити на основу искуства „из прве руке”. Дете може изгубити у некој игри, или искусити и неку модрицу током игре, али то је основ за изградњу стратегије суочавања са већим изазовима у животу.

9. Kонцентрација

У предшколском добу деца истражују на сваком кораку, траже нова искуства, нове пријатеље, нова окружења. Њихови умови су динамични и маштовити. Kао родитељи и васпитачи ми морамо да балансирамо тај полет са способношћу детета да слуша, следи упутства и учествује у активностима групе, како би дете развило важну животну вештину – концентарцију.

10. Стрпљење

Kао одрасле особе, свакога дана се сусрећемо са ситуацијама где је наше стрпљење на тесту. Деци треба дати прилику да се суоче са ситуацијама у којима могу истражити и вежбати стрпљење.
Учењем кроз примере и моделовање социјалних искустава, деца ће добити прилику да развију стрпљење и науче како да чекају свој ред. Вежбе у предшколским установама обухватају скретање пажње на оно што говоре васпитачи, дељење играчака и простора за игру са другом децом или чекање у реду за неку игру.

11. Поверење и самопоштовање

Ово је веома важно. Осећај благостања пружа деци сигурност, оптимизам и самопоштовање, што ће их мотивисати да истражују свој таленат, вештине и интересовања.

Позитивни односи са другом децом и васпитачима промовишу позитиван, здрав и сигуран поглед на сопствену личност, што ће омогућити детету да приступа проблемима са самопоуздањем, кроз цео свој живот.

12. Прихватање различитости

Поштовање различитости је суштинско за рани развој детета. Рана едукација треба да усмери дете на то да поштује и прихвата различитости. Важно је да дете разуме да је свако посебан на свој начин, да има своју културу, веровања и етничку припадност.

Предшколско доба је, дакле, много више од игре. У основној школи се користе вештине које дете развије у предшколским установама, али искуства и сазнања која помажу деци да постану комплетне личности су заиста немерљива.

Због тога, немојте дозволити да ваше дете пропусти ову јединствену прилику у животу.

Извор: Бебац