12 разлога зашто је деци боље у вртићу, него код баке

мај 6, 2017

Kад су мала, деца упијају све, као сунђери. Свако ново искуство, свака реч коју науче, понашање које виде и усвоје, представља почетак развоја њихове личности, почетак особе која ће једног дана постати.

Америчка истраживања, вршена од 2013. године, показала су да едукација у раном детињству има несагледив утицај на каснији живот детета. Ево и зашто:
1. Социјализација
Социјализација у окружењу које није породица, али свакако сигурном, суштинска је за развој детета. Kао родитељи, ми интуитивно разумемо колико је важно да наше дете буде у друштву друге деце и подржавамо његов улазак у групу његових нових пријатеља. Што раније омогућимо детету дружење са другом децом то боље, јер на тај начин му помажемо да савлада стидљивост и стекне самопоуздање. Ако социјализацију детета одлажемо, ми заправо одлажемо његов социјални развој.
2. Kонцепт сарадње
Учити дете како да дели и сарађује усмерава га на то како да истраје. Ово је посебно важно за прво дете у породици, које није навикло да дели играчке са браћом или сестрама, што за њега може бити тешка лекција. Због тога је важно да је научи што пре.
Васпитачи знају како да извуку најбоље из деце
3. Подстицање свеобухватног развоја
Овај приступ подразумева стварање јаке основе за емоционални, социјални, физички и ментални развој детета, који ће га припремити за живот. Васпитачи се обучавају за то да могу идентификовати области у којима је потребно додатно радити са дететом, и на основу тога праве план активности. Подршка родитеља је овде кључна, а успех сарадње је практично загарантован, јер су предшколци кооперативни и лако се укључују у активности.
4. Ентузијазам за учењем током целога живота
Да би дете било ефикасно у учењу, оно му мора бити забавно. Наш задатак је да подстакнемо код детета глад за учењем, да би оно учило са вољом и ентузијазмом. Kорени љубави према читању, учењу и истраживању се управо стичу у предшколском узрасту.
5. Показати детету вредности образовања
Детету треба показати праве примере вредности учења и образовања кроз узоре, али и кроз право искуство. Иако су родитељи најутицајнији узори у раном детињству, укључивањем детета у предшколско окружење пружа му нове погледе на важност учења, које ће му остати усађене током целог школовања. То ће му, такође, показати да ви вреднујете његово образовање.
6. Поштовање
Учите дете да поштује друге. То се не односи само на људе и личне ствари, већ се мора односити и на окружење у коме живимо. Не постоји боље место за учење вредности поштовања других до препуне предшколске установе, где се све дели и где се учтивост и манири усвајају “органски”.
7. Тимски рад
Деци је потребно демонстрирати колико је важан тимски рад, који их учи да поштују туђе мишљење, да слушају и сарађују. Многе активности у предшколским установама су усмерена на тимски рад из једног простог разлога – особа која научи да ради у тиму у раној младости биће социјално усклађенија и друштвено кориснија.
8. Флексибилност
Важно је да у раном детињству родитељи и васпитачи раде заједно на развоју флексибилности код деце. Стварањем конзистентног и безбедног социјалног окружења, са јасним очекивањима и предвидивим исходима, дете развија вештине самоконтроле и управљања сопственим емоцијама.
Посао васпитача је да успоставе изазовно окружење, у коме деца могу учити на основу искуства „из прве руке”. Дете може изгубити у некој игри, или искусити и неку модрицу током игре, али то је основ за изградњу стратегије суочавања са већим изазовима у животу.
9. Kонцентрација
У предшколском добу деца истражују на сваком кораку, траже нова искуства, нове пријатеље, нова окружења. Њихови умови су динамични и маштовити. Kао родитељи и васпитачи ми морамо да балансирамо тај полет са способношћу детета да слуша, следи упутства и учествује у активностима групе, како би дете развило важну животну вештину – концентарцију.
10. Стрпљење
Kао одрасле особе, свакога дана се сусрећемо са ситуацијама где је наше стрпљење на тесту. Деци треба дати прилику да се суоче са ситуацијама у којима могу истражити и вежбати стрпљење.
Учењем кроз примере и моделовање социјалних искустава, деца ће добити прилику да развију стрпљење и науче како да чекају свој ред. Вежбе у предшколским установама обухватају скретање пажње на оно што говоре васпитачи, дељење играчака и простора за игру са другом децом или чекање у реду за неку игру.
Социјализација од најмлађег узраста
11. Поверење и самопоштовање
Ово је веома важно. Осећај благостања пружа деци сигурност, оптимизам и самопоштовање, што ће их мотивисати да истражују свој таленат, вештине и интересовања.
Позитивни односи са другом децом и васпитачима промовишу позитиван, здрав и сигуран поглед на сопствену личност, што ће омогућити детету да приступа проблемима са самопоуздањем, кроз цео свој живот.
12. Прихватање различитости
Поштовање различитости је суштинско за рани развој детета. Рана едукација треба да усмери дете на то да поштује и прихвата различитости. Важно је да дете разуме да је свако посебан на свој начин, да има своју културу, веровања и етничку припадност.
Предшколско доба је, дакле, много више од игре. У основној школи се користе вештине које дете развије у претшколским установама, али искуства и сазнања која помажу деци да постану комплетне личности су заиста немерљива.
Због тога, немојте дозволити да ваше дете пропусти ову јединствену прилику у животу.
 
Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "12 разлога зашто је деци боље у вртићу, него код баке

 1. Jeca каже:

  Nisam za generalizacije ,niti sam nacelno protiv vrtica ,zapravo i majka mi je vaspitac pa imam specificnu vrstu uvida, a poznajem zive primere jednog i drugog metoda i onako ugrubo ocenjujem da je sve ovde ovako taksativno navedeno u najboljem slucaju samo delimicno tacno i to kada bismo stvarno bili veliki optimisti

 2. Mama каже:

  Pisete da bi pisali. Da li ste vi, koji ste ovo pisali, u opste i procitali to sto ste napisali. Samo me interesuje ciji je um smislio ovaj naslov, a onda i tekst. Pa cemu, zaboga, sluzi skola?! Na zalost, nemam bake, ali sam zato ja bila sa svojom decom dok nisu posli u skolu. I ni po cemu se ne razlikuju od dece koja su isla u vrtic, isticu se u svemu. A da sam imala bake, rado bi ih ostavljala njima na cuvanje, a ja radila negde. Svakako se i ovako nikad nisam pokajala sto sam do sada bila uz svoje malisane. To nema cenu. Hvala

 3. Caca каже:

  Ovo što je navedeno je tačno, sve su to veštine koje dete stiče u vrtiću. Samo ne vidim nigde vezu između naslova i teksta. Mi, vaspitači znamo kako izgleda dete koje dođe u vrtić sa 4-5god. a koje su do tada čuvali baka i deka-egocentrično je(što je u prirodi deteta), sa mnogo manje socijalnih veština, teže mu pada usvajanje pravila ponašanja i osamostaljivanje ali to ne znači da to dete ne može da stigne ostalu decu u tom smislu. Kao vaspitač mišljenja sam da je idealno da dete do 3-4god. bude sa majkom, a tek nakon sticanja zrelosti za partnersku igru bude uključeno u kolektiv-no, to je retko moguće jer majke danas moraju da rade. Ne treba biti isključiv, bitno je da je sredina stimulativna za razvoj deteta!

 4. Coka каже:

  Da ne pominjemo one stvari o kojima se cuti- pretopljavanje, prejedanje, prerazmazenost i preterivanje svake vrste kod bake I deke 😂😂😂

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама