Зашто бебе престану да плачу чим родитељи устану

Зашто су прве недеље родитељства више налик на непрестано ходање тамо овамо, као да “патролирате”, него уживање у погледу на бебу која мирно спава у креветићу?

Новорођене бебе мрзе кад мама и тата седе. Или леже. Понашају се као мали тирани, сурови фитнес инструктори, дрилујући родитеље тако да све време буду у стању приправности, спремни да чим се беба зачује одмарширају преко целог стана да виде шта се дешава и умире Сунце мило.
То се дешава чак и ако седите одмах поред кревеца. Беба се расплаче, ви јој причате, али успевате да је умирите тек кад устанете на ноге лагане.
Али зашто?! Каква је разлика да ли ћете стајати или седети? И зашто су те прве недеље родитељства више налик на непрестано ходање тамо овамо, као да “патролирате”, него на мирно седење и посматрање бебе која спава?
Па, укратко, неколико миленијума развоја људске расе довело је до тога да је у нама дубоко усађен инстинкт који каже да је стајање сигурније од седења. Ако стојите, спремни сте да се дате у бег истог часа, ако наиђе нека опасност. Данас, наравно, никаква опасност не прети беби која је ушушкана у кревецу, али то мало биће ради управо онако како га је еволуција научила. И зато престаје да плаче кад вас натера да устанете. Хиљадити пут у току дана. Или ноћи.
То је потврдила и научна студија спроведена 2013. године.
“Новорођене бебе умире се кад их мајка носи захваљујући координисаној реакцији централне, моторне и кардио-регулације. Бебе млађе од шест месеци се умире, претану да плачу и убрзани рад срца им се смирује чим их мајка узме у наручје и почне да их носи по просторији”, наводи се у студији објављеној у стручном часопису Цуррент Биологy.
Ово је, наравно, исцрпљујуће за родитеље, али – нису бебе криве, то је јаче од њих.
Током истраживања, научници су посматрали 12 здравих беба, које су мајке спуштале у креветац, држале их седећи и носале по соби, држећи их у наручју.
Резултати су потврдили оно што већина људи утврди експерименталним путем врло брзо након што постану родитељи. Бебе су срећне кад ходате, мање-више равнодушне ако их држите у наручју седећи и потпуно “очајне” кад их спустите у креветац.
Али, научници су утврдили још нешто интересантно. Пулс беба који скочи кад се беба узнемири и почне да плаче, смирује се чим мама устане.
Ако имате бебу и управо сте у тој фази кад падате с ногу од умора… Сад знате да није ваша беба “мали манипулатор”. Све су такве. Али, све до једне су најслађи мали манипулатори на свету. И носите их зато. То време траје толико кратко да ће вам једног дана бити жао што их нисте и више носали.
 
Извор: Мојпедијатар