12 životnih veština koje svaki tinejdžer treba da zna!

25 februara, 2017

Mnogo dece ne zna da uradi osnovne stvari u kući, a to će im jednom trebati jer roditelji ne mogu da budu uz njih svakog trenutka.

Koje su to veštine koje svaki roditelj treba da nauči svoje dete.
Izdvojili smo nekoliko korisnih stvari/veština koje bi trebalo da nauče svim mališani.
1. Da pripreme jelo
Stručnjaci kažu da bi deca starosti oko 12 godina trebalo da umeju sami da kupe potrebne sastojke i da spreme neko jednostavno jelo, poput omleta ili špageta.
2. Da naprave kolač
Naravno, niko ne očekuje od dece da spreme trospratnu tortu, ali bi trebalo da umeju da naprave neki jednostavniji kolač. Osim toga, vreme koje ćete provesti pokazujući im kako da sve pripreme će biti zabavno i korisno potrošeno vreme.
3. Da operu sudove
Neće svakog trenutka mama biti pored njih da opere sudove, zato bi trebalo da ih naučite kako da to urade sami.
4. Da pospreme sobu
Kako god da vam to zvuči, nije u njihovom interesu da uvek vi čistite njihovu sobu. Naučite ih da obrišu prašinu, usisaju – to je veština koja će im svakako trebati jednog dana.
5. Da promene posteljinu
Možda će smrknuto gledati dok im pokazujete kako to da urade, ali će vam jednog dana biti zahvalni, budite sigurni u to.
6. Da uključe mašinu za veš
Zapravo to i nije tolika mudrost, ali takođe bi trebalo i da im objasnite koji program mašine je odgovarajući za koju odeću.
7. Da saviju odeću
Treba vam svega nekoliko minuta da im objasnite kako da okače odeću na ofinger ili da saviju odeću i stave je u orman. I možda se vama čini da nema potrebe da ih tome učite jer je lako i vi to već radite mehanički, ali znajte da je potrebno da im pokažete.
8. Da peglaju
Nije poenta samo u tome da će nekad moći da vam pomognu i peglaju umesto vas. Stvar je u tome što, ako ih ne naučite kako se to radi, otići će u školu u izgužvanoj odeći ako vi niste kod kuće da im je opeglate.
9. Jednostavne popravke u kući
Ne treba da ih naučite da popravljaju mašinu za veš, na primer. Ali je zato vrlo korisno da znaju kako da zamene sijalicu, da okače sliku na zid… Pokažite im kako se koristi alat, objasnite im osnovne stvari o struji.
10. Da zamene gumu
Vaše dete nije automehaničar, ali će mu koristiti da zna kako se menja guma na automobilu i kako da znaju da li u vozilu ima dovoljno ulja.
11. Da zakrpe odeću
Ne zna da zašije dugme ili zakrpi deo na odeći koji se odšio? Naučite ih.
12. Da uklone fleke
Šanse da se vaše (ili bilo čije dete) nikada u životu neće isflekati su ravne nuli. Zato je korisno da ih naučite nekim trikovima koji će im pomoći da očiste fleke sa odeće.
Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama