15 правила веома срећних породица

5 марта, 2017

 
Често чујемо колико мало је потребно за срећу и истина је да управо ситнице прави разлику. Срећне породице се издвајају по томе што поштују одређена једноставна правила. Може се рећи да су она праве “тајне” срећних породица. Ево 15 таквих правила која могу да направе разлику и у вашој породици:

1. Бити заједно значи бити срећан
Суштина сваке срећне породице је да су њени чланови срећни и задовољни када су заједно. Они једно другом пружају подршку, поправљају расположење и имају добро се односе једно према другом. У овим породицама чланови пресрећни дочекују једни друге.
2. Брак је на првом месту
Брачни однос мора да буде на првом месту као реалан пример љубави. Пуно је породица у којима су деца на првом месту. Тај положај децу оптерећује јер се од њих очекује давање љубави. Потпуно неправедан положај који је веома лош за целу породицу из разлога што ће се деца кад тад иселити из куће.
3. Чести заједнички оброци
Породице које једу за истим столом имају јаку везу. Време оброка је време за повезивање и не треба да изостане бар пет пута недељно.
4. Породица је важнија од пријатеља
У срећним породицама сви чланови су без икакве сумње изнад пријатеља. Исто тако и дете не треба да дође у ситуацију да забаву тражи ван куће и стави пријатеље изнад браће и сестара. Поставите правила, обезбедите довољно породичне забаве и нагласите да је пријатељство важно, али да је подређено породици.
5. Деци не треба превише ваннаставних активности
Када је дете преоптерећено и има превише ваннаставних активности родитељи постају шофери а деца нису никада кући у исто време. Ово сигурно није рецепт за срећну породицу. Исто тако није добро ни да се дете ничим не бави, то је друга крајност. Права ствар је умереност. И имајте у виду да ваннаставне активности могу бити и породичне. Провозајте се заједно бициклама, пробајте ролере или пливање.
6. Ритуали се стварају и поштују
Деца воле ритуале и они су потребни целој породици. Важно је међутим да они не буду извор стреса. То може бити нешто карактеристично за вашу породицу, на пример палачинке за недељни доручак или пизза вече уз филм петком. Могу бити везани за националне или религиозне празнике. Важно је да имате нешто што вас повезује и што се понавља да би сте му се радовали.
 
7. Нема викања
Деца су најуспешнија у животу када осећају стабилност. Потребан им је миран дом. Разговарајте са њима, поставите правила, казните их када је то потребно, али немојте губити контролу и викати.
8. Нема свађе пред децом
Покушајте да ваше препирке и свађе не буду испред деце. Ако вас деца виде, извините им се, објасните да сте имали дискусију али и да је све у реду.
9. Не ради се превише
Ни у чему не треба претеривати. То важи и за посао. Само рад, рад, рад породици доноси доста нестабилности. Ако вас деца не виђају постаће несигурна у себе и убеђена да нису довољно вредна да бисте им се посветили.
10. Инсистира се на слагању са браћом и сестрама
Браћа и сестре се свађају и то је сасвим нормално. Али дете мора да буде свесно важности брата и сестре и колико је срећно што их има. Неслагања међу децом могу да разоре породицу. Скрећите им зато пажњу од малена на важност слоге међу њима.
11. Дају се надимци и препричавају се шале
Шале и надимци су оно што вас чини припадником одређене групе. Тренуци проведени у забави постају део ваше породичне баштине.
12. Флексибилност
Породице се по приорди ствари мењају и сваки члан мора да се прилагоди. Деца расту у тинејџере, затим постају млади људи и удају се и жене. Али, и када не живите више у истој кући сви сте још увек део породице.
13. Добра комуникација
Психолози редовно наглашавају значај комуникације. Једна од карактеристика срећних породица је управо добра комуникација. Често су породице организоване тако да дете каже нешто мами и онда мама преноси поруку. У срећној породици, међутим, комуникација је отворенија и сваки члан може отворено да комуницира са другим члановима породице.
14. Размењивање прича
Питајте децу свакодневно шта се дешава у школи и припремите и ви причу за њих. Ако деца виде да нисе заинтересовани за њих неће имати разлога да вам се радују. Потребно је да она буду на првом месту када се вратите кући. Довољан је тренутак пажње свакога дана да би деца пресрећна имала шта да очекују када вас угледају.
15. Игра
Забавне породичне активности, по могућству свакодневне, су важне у свакој срећној породици. Ту спада и читање приче мањем детету или одломка из неког романа оном старијем.
Извор:  Najbolja mama na svetu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "15 правила веома срећних породица"

  1. hm, trickey... каже:

    U načelu da, s’ tim što mi neka od ovih pravila naprosto ne deluju realno i malo vuku na terorisanje kultom porodice. Ni jedan ekstrem nije zdrav pa ni taj. U nekim segmentima tu su naprosto sistemska ograničenja (insistiranje na umerenom radu kako bi se redukovao nivo stresa i na taj način obezbedilo više prostora za porodicu, ignorišući da ogromna većina radi za minimalac ,prekovremeno i naprosto nije u mogućnosti tako da rezonuje) a zatim i nametanja društvenog ideala pojedincu (ovo pod 4, npr.braća i sestre su uvek na nekom nivou bliski i kad se ne slažu, i negde je biološki urođeno da se vole i brinu ali to ne mora nužno značiti da će biti kompatibilni i imati odnose najboljih prijatelja, i to ako se taj odnos ne uspostavi prirodno naprosto ne treba forsirati) osim toga smatram podjednako nezdravim popunjavagti sav dečji prostor porodičnim aktivnostima,pritom slažem se da ne treba biti prebukirano vannastavnim aktivnostima ali isto tako smatram da treba da ima sopstveni prostor za sopstvene hobije i interese sa ljudima izvan kruga porodice ,kao što treba da ima aktivnosti porodične i rituale povezivanja sa članovima porodice. Ovo ostalo u načelu prihvatam

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама