12 ствари које раде добри родитељи

Јако је тешко дефинисати шта је добро родитељство и све је ствар различитих мишљења, сви тежимо томе да будемо добри родитељи својој деци. Не можемо да учимо децу да дају све од себе, ако се ми не потрудимо да будемо најбољи могући родитељи, без обзира на изазов.
Добри родитељи знају да је родитељство доживотни задатак, а ево шта их одликује:

1. Добри родитељи схватају да њихов брак/веза није само њихова ствар, него се понашају као узори својој деци за остатак живота. Бес, приврженост, нетолеранција или љубазност коју родитељи показују једно према другом преносиће се на генерације.
2. Добри родитељи знају да се њихов свет можда и врти око њихове деце, но то није случај и с оним спољним. Ако су по том питању збуњени, биће и њихова деца.
3. Добри родитељи задиру дубоко у дечје страсти, показујући својој деци бригу и поштовање и проналазе више начина на које се могу повезати. Играјући игре које деца воле, показују да поштују њихов избор, чак и ако није по њиховој вољи.
4. Сјајни родитељи имају здрав однос према новцу, храни и алкохолу. Све су то ствари које се уче код куће и јако их је тешко мењати касније у животу. Добри родитељи деци желе дати добре основе.
5. Добри родитељи негују добре односе према браћи и сестрама, схватајући да ће однос између њихове деце бити један од најважнијих у њиховом животу.
6. Добри родитељи у стању су рећи деци да у нечему нису толико добри, знајући да ће у том случају, прави комплимент имати пуно већу тежину и важност. Добри родитељи неће жртвовати веродостојност на олтару самопоштовања.
7. Добри родитељи показују исти ентузијазам према првом и последњем детету, било то избијање зубића или упис на факултет. Нема сумње да је то изазов родитељства.
8. Добри родитељи захтевају да деца живе према својим потенцијалима, чак и када то дете љути или изазове презир према родитељу. Упркос свим плитким фразама, нико се од нас не труди највише и не даје највише од себе у свему. Ипак, деца коју смо подстакли да дају највише од себе у било чему – спорту, учењу или нечем трећем – рано ће научити да се фокусирају и да се труд исплати.
9. Добри родитељи никада не заборављају да је у тренуцима када их њихово дете мрзи, искре им врцају из очију, опаке речи излазе из уста, а сузе се једва држе под контролом, вероватно на делу најбоље од родитељства што могу пружити. То нису тренуци када требају устукнути и попустити, колико год болно било.
10. Добри родитељи схватају да је несрећа заразна, и премда мисле да је дете добило од пријатеља, најгори су случајеви покупљени код куће. Када добри родитељи виде да је дете несрећно, неће паничити, него ће се темељно загледати у себе.
11. Добри родитељи прилагођавају се сваком детету и не придржавају се идеје да није фер понашати се према деци другачије. Деца нису клонови, а постављање правила која сви треба да следе своди се на родитељство затворених очију.
12. Добри родитељи у сваком тренутку знају ко је одрастао, а ко дете и ко је ‘главни’, чак и када дете физички прерасте родитеља. Постоји разлог зашто живе испод вашег крова, и заменити ваша очекивања њиховим није добро родитељство.