15 stvari koje su svakoj mami potrebne da ne poludi!

Kada su svakodnevnice iscrpljujuće i svaki dan se čini da traje 30 sati, i pored sve dobre želje i volje, svakoj mami se desi da poludi. A onda poludi i cela kuća. Kako to nikome ne ide na ruku, potrudite se da primenite neke od ovih stvari, barem s vremena na vreme, kako biste ostale normalne
Dakle, svakoj mami, pa i vama, je potrebno sledeće:
zena
Jedan dan bez dečijih crtaća i pesama
Sigurno i vaše dete voli da gleda crtaće, možda već čim se probudi. Možda vam to ponekad olakša posao jer ne traži vas, ali zar vam ponekad (kad se sve pretvara u vesele i glasne pesmice) ne dođe da gađate televizor? Ponekad, barem ponekad mami je potrebno malo televizije za odrasle ili samo malo TIŠINE.

 Pročitajte i Pravila japanskog vaspitanja

Drugarice mame
Ne one savršene mame zbog kojih se osećate kao da sve radite pogrešno. Potrebne su vam one mame koje vas ne ocenjuju i procenjuju na svakom koraku i koje će vas razumeti kada želite da pobegnete od dece na par dana. Razumeće vas jer će i one poželeti to isto.
 
Jedna ili još bolje nekoliko noći dobrog sna
Ako se i desi jedna noć da ne morate da se budite više puta kako biste nahranili bebu, smirili dete ili ga primili u krevet, već sledeća obavezno bude pakao. Učinite sebi i drugima uslugu i nađite način da odspavate na miru. Da li će to biti zaduživanje muža za sve, spavanje kod drugarice ili odvođenje dece kod bake i deke na noć (ili dve) vaš je izbor. Ali, ako vam uzrast deteta to dozvoljava, samo napred!

Pročitajte i Mama, konačno te razumem

Tuširanje na miru
Boravak u kupatilu jedne mame je obično sveden na minimum. Da li je tako i sa vama? Prekidanje u vidu upadanja, dozivanja iz druge prostorije i požurivanja su očekivana. Zato, kako god znate i umete ubacite kupatilo u raspored onda kada ste sami. Nemojte sređivati kuću, sredite sebe! Osećaćete se super.
 
Normalni (odrasli) razgovori
Da li ste primetili da, naročito kada ste sa detetom, svi sa vama pričaju o dečijim temama, ponekad i dečijim jezikom? A vama je samo do malo normalnog razgovora. Započnite ga vi i neko će to prihvatiti kako treba. Ali, borite se za svojih par minuta normalnog razgovora!
 
Lični hobi
Divno je kada mame provode vreme sa decom, vode ih po igraonicama, raznim časovima i treninzima. Ali, ponekad, da ne bi izgubile glavu, mamama je potreban lični hobi koji ne uključuje ništa dečije. Sigurno postoji nešto što volite da radite i u čemu uživate. Posvetite mu više vremena.

Pročitajte i 6 izvinjenja koje sam dala svojoj mami kad sam i ja postala majka

Mašina za sudove/sušenje veša i sl. kao pomoć u kući
Jedna mama je na našoj Facebook strani napisala: „Mašina za sušenje veša i nema više peglanja. Otkad sam je kupila već tri godine nisam peglu uključila. To je moja druga najbolja drugarica :)“ Probajte i vi! Tako ćete sigurno izbeći ludilo.
 
Vežbanje
Ono što svaka mama želi, a nekako je uvek na dnu liste prioriteta, je vežbanje. A opet, ono će vam najbrže i najbolje pomoći da se oslobodite stresa i osećate bolje u svojoj koži. Neka vam vežbanje (ono koje vi najvište volite) postane dnevna rutina.
 
Frizer/manikir/pedikir/masaža
Sat vremena za tretman kod frizera ili kozmetičara ne treba kod vas da izaziva osećaj krivice. Naprotiv, ovakve stvarčice su ženama potrebne i čine da se osećaju bolje i lepše. A vaš dragi bi to trebalo da ceni.
 
Poneka čaša pića
Uživanje u ponekoj čaši vina ili piva, s vremena na vreme, je dobro za vaše raspoloženje. Važno je da ne preterujete i da to ne preraste u alkoholizam. Sve umereno je dozvoljeno i, čak, poželjno.

Pročitajte i Zagrljaj je ljubav

Redovni izlasci sa partnerom
Formirali ste zajednicu sa partnerom jer ste njega zavoleli. Kada dođu deca, ne treba to da zaboravite. Izdvojite vreme jedno za drugo, da oboje ne biste poludeli.
 
Redovno jelo
Da biste bili na vrhuncu snage i mogli da vodite računa o svom detetu kako treba, morate prvo misliti o svom zdravlju. Neredovna i loša ishrana će vas i unervoziti, a upravo to pokušavamo da izbegnemo. Sa druge strane, redovnom i zdravom ishranom ćete dati i dobar primer svojoj deci.
 
Vreme sa samom sobom
Od presudnog značaja za vaše mentalno zdravlje je pronalaženje vremena za opuštanje – meditacijom, kupkom, uz knjigu i sl. Pronađite ga.
 
Dobar prijatelj
Barem jedan prijatelj sa kojim možete da razgovarate o svemu, čak i kada se ne radi o detetu. On ili ona nije važno, ovo je ona osoba koja će vas podsetiti da postoji svet van onog dečijeg.

Pročitajte i Ti se nećeš sećati, sine

Izvor: najboljamamanasvetu.com