16 ствари које вам тинејџери не говоре: Кад полудите због нечег што сам урадио, следећи пут размислим двапут пре него што вам било шта кажем

Foto: Canva

Не тако давно, моје троје деце и гомила њихових пријатеља су се дружили у нашој кући одмарајући се, гледали филмове и играли видео-игрице.

Обично им дајем довољно простора (у реду, признајем да их с времена на време шпијунирам како бих се уверила да неће направити неки несташлук), али ове вечери сам отишла до собе поразговарам с њима.

Заиста сам била запањена колико је већина деце била отворена према мени. Говорили су ми ствари за које сам била прилично сигурна да не говоре својим родитељима. Ствари на које нису били превише поносни, грешке које су правили, па чак и како су се осећали у вези са начином на који их родитељи одгајају.

У једном тренутку сам питала једно од деце: „Да ли си икада разговарао са родитељима о томе како се осећаш?“ „Ох, не“, рекао је. „Родитељи ми говоре шта да радим… Не могу ја њима да говорим шта да раде. У мојој кући то не функционише тако.”

То је сурова реалност, али наши тинејџери заиста имају много тога да кажу, под условом да им само дамо шансу. Када сам схватила да ова деца заиста могу да расветле шта се крије иза ума тинејџера, замолила сам их да ми кажу неке ствари које би волели да знају њихови родитељи. Ево само неколико ствари које су поделили са мном.

#1 Треба ми простор и приватност

Не схватајте то лично када се вратим из школе и сакријем се у својој соби на неколико сати. Притисак живота ме исцрпљује. Треба ми времена да будем сам и играм видео игрице, скролујем по телефону или се једноставно дружим. Не брините… И даље вас волим.

#2 Забрљаћу … Можда чак и дебело!

Ја нисам савршен. Направићу грешке и разочараћу вас. Не радим то намерно. Али учим и сам схватам ствари. Остани уз мене када то урадим. Ја нисам лоше дете, а ти ниси лош родитељ. Само што одрастање није лако.

#3 Волим када се само дружимо

Сваки пут када смо заједно, осећам се као да ме или подсећаш на нешто, говориш ми шта да радим или ми држиш предавање. Зар не можемо само да се дружимо? Волим када изађемо на доручак или ручак, заједно гледамо филм или заједно кувамо у кухињи. Престани да се толико трудиш да ме васпиташ како треба (у ствари ти добро иде). Само се мало забави са мном.

#4 Молим те, слушај ме, чак и ако се не слажеш

Ако желите да се понашам као одрасла особа, морате да ме третирате као одраслу особу. Немојте ме искључивати када покушавам да изразим своје мишљење, чак и ако се не слажете. Како бих иначе могао да научим како да стојим иза своји речи или да се носим са конфликтом мирно и с поштовањем ако ме не научите?

#5 Знам да бринете, али ваша дуга предавања не помажу

Знам да не желите да чујете ово, али већину ваших предавања сам већ чуо. Не учите ме ничему новом и то ме само фрустрира.

#6 Требаш ми

Правим се да није тако, али истина је. Морам да знам да ми верујете, да ме цените и волите. И заиста желим да проведем време са вама. Дакле, следећи пут када будем расположен за разговор, заиста бих волео да можемо само да попричамо.

#7 Када полудите, размислим двапут пре него што вам кажем било шта

Желим да дођем вама. Желим да вам кажем ствари – добре и лоше. Али не ако ћете полудети сваки пут када вам кажем нешто са чиме се не слажете или што вас брине. Обратио бих вам се много чешће ако бисте (барем) покушали да останете мирни и само слушате.

#8 Ваша правила и границе ми не сметају све док су фер

Знам да желите да ме заштитите, водите и научите. Али када забрљам и последице су превелике, то ме тера да вам замерим и желим да се побуним.

#9 Волим све мале ствари које радите за мене

Можда нећу увек рећи хвала. Понекад може изгледати као да ни не примећујем. Али примећујем. Када спремаш моју омиљену вечеру, переш ми веш, обавиш неки задатак за мене или ми помажеш са домаћим задатком, осећам се вољено.

#10 И даље вас тражим у публици

Знам да сам сада старији, али без обзира на то колико имам година, увек ћу вас тражити на трибинама или у публици. Само сазнање да се увек појављујете чини ми да схватим да ћете увек бити ту да ме бодрите без обзира на све.

#11 Што сам старији, потребно ми је више слободе

Не могу да научим да постанем одрасла особа каква желиш да будем ако лебдите изнад мене или се превише трудите да ме заштитите. Знам да вам није лако, али морам да будем у стању да донесем неке своје одлуке, па чак и грешке када је у питању мој живот.

#12 Понекад кажем ствари због којих се кајем

Бићу лоше расположен и нећу знати зашто. Понекад ћу бити груб према вама и знам да то не заслужујете. Не знам увек зашто говорим или радим ствари које радим. То мене збуњује колико и вас. Жао ми је.

#13 Тренутно пролазим кроз гомилу промена… Покушајте да не будете превише строги према мени

Порастао сам 5 центиметара у последњих неколико месеци, стопала су ми све већа, глас ми се мења и имам длаке тамо где раније нисам. Покушавам да схватим и да се прилагодим свему томе. Ако бисте могли да будете мало блажи према мени, то би било сјајно јер је одрастање заиста тешко.

#14 Знам да се понашам као да сам јак, али сам заиста осетљив

Боли ме кад вичете на мене. И, заиста ми смета када ме ућуткујете, кажете ми да сам лењ или да сам себичан. Само разговарајте са мном нежно и радите са мном (не против мене) и научићу. Када то не урадите, тера ме да пожелим да изградим зид око себе и да се затворим.

#15 Понекад желим да радим ствари на свој начин

Знам да вас мучи кад не носим јакну. Знам да мрзите када је моја соба у нереду. Али одрастам и стварно ме нервира када ми стално говорите шта да радим. Почистићу своју собу, само ми дајте прилику да то урадим под мојим условима. Не вашим.

#16  Не, нисте кул … али волим вас баш такве какви јесте

Нисте најсјајнији родитељи у крају, али то је у реду. Не треба ми да будете. Не кажем увек. Не показујем то увек, али ја вас стварно волим. Има пуно тога што тек треба да научим и да растем, физички и емоционално. Ако можете да наставите да ме волите на сваком кораку, обећавам да ћу бити ту. Само ми дајте мало времена да одрастем.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.