20 lepih stvari koje treba da činite za svoju decu

januar 20, 2016

Moj muž i ja, kada vaspitavamo svoju decu, to ne činimo za danas. Vaspitavamo ih za budućnost – to je naš princip. Trudimo se da svi naši postupci u odnosu s njima danas, od njih stvore snažne, sigurne i nezavisne ljude u budućnosti. Mislim da bi tako trebalo da radimo 80% vremena. Preostalih 20% se držim nečeg čemu me je naučila učiteljica pre mnogo godina: Svako na ovom svetu zaslužuje da u životu ima nekog ko misli da on može dosegnuti zvezde. E, ja želim da budem ta osoba svojoj deci!
roditelji-i-deca-1373360683-6846Učila nas je i da s vremena na vreme činimo lepe stvari za svoju decu (kad ih budemo imali) koje oni možda i ne očekuju. Taj savet mi se duboko urezao. I sada, mnogo godina kasnije, uvek kad vidim svoju decu kako žurno otpakuju i pakuju svoje užine i pripremaju se za školu, čujem njen glas u glavi i s vremena na vreme, kad vidim da su u žurbi ili ja jednostavno imam vremena – uradim to za njih. I po njihovom nežnom pogledu i glasu vidim da oni to zaista cene, baš kao što je moja učiteljica rekla da će ceniti.
Dakle, dok 80% svog vremena deca provode u testovima, pravdanjima zbog zaboravljenih domaćih zadataka, a onda završavanju tih zadataka, brizi zbog zaboravljene opreme za fizičko, ostalih 20% ću ja činiti šta mogu da osete da će u meni uvek imati sigurno utočište i da ja verujem da će oni jednog dana dosegnuti zvezde.

Pročitajte i Kućni poslovi za decu

Baš kao što postoji opasnost od toga da suviše razmazite decu, verujem da postoji ista takva opasnost od odgajanja suviše „čvrstom rukom”.

Mnogo govorimo o tome kako su ljubaznost i dobra dela jedino što može promeniti svet i o važnosti toga da ljude oko sebe tretiramo onako kako želimo da nas tretiraju. Ali, nekako, negde usput, zaboravimo da su i naša deca mali ljudi i da oni treba da budu deo tog sveta.

Ne predlažem ja da budete na raspolaganju za ispunjavanje svih želja svoje dece, 24 sata dnevno. Samo molim da svoju decu tretirate s podjednakim poštovanjem kao i druge oko sebe, da im pomognete kad im je to potrebno, ohrabrite ih kad su nesigurni i ne tražite od njih da budu savršeni i bezgrešni.
Evo 20 načina da za svoje dete uradite nešto lepo i tako im olakšate i ulepšate detinjstvo koje, ako ste zaboravili, nije nimalo jednostavno. Male stvari da zamaskiramo sve one zahteve i očekivanja koja pred njih stavljamo svakog dana.

 1. Spakujte im ručak i dodajte dezert iznenađenja.
 2. Saslušajte ih bez davanja saveta. Samo saslušajte.
 3. Odvedite ih na trening i gledajte kako igraju. Bez gledanja u telefon.
 4. Pišite im poruke da im poželite sreću na kontrolnom, utakmicama. Možete ih ostavljati na njihovom stolu, na ogledalu u kupatilu, na vratima tako da ih vide kad krenu iz kuće.
 5. Pustite ih da odspavaju koji minut duže, neka ih doručak sačeka na stolu. Još lepše ako sedite i ćaskate s njima dok doručkuju…
 6. Složite njihov veš.
 7. Ostanite budni zajedno do kasno da rešite te nemoguće zadatke.
 8. Dozvolite im da pozovu drugare da prespavaju i da oni odu kod njih. Spremite neku maštovitu užinu. Biće jako ponosni.
 9. Planirajte iznenađenja bez povoda.
 10. Slikajte se. Zajedno.
 11. Poljubite ih za laku noć. Uvek.
 12. Vratite se da ih još jednom ušuškate.
 13. Odgovarajte kad vas pitaju.
 14. Pričajte im priče iz svog detinjstva.
 15. Nemojte ignorisati njihove žalbe.
 16. Smejte se njihovim šalama.
 17. Gledajte svaku predstavu koju žele da izvedu za vas.
 18. Svaki put kad ih ne vidite po nekoliko sati, pogledajte ih u oči, nasmejte se i recite koliko ste srećni što se ponovo vidite.
 19. Zagrlite ih kad negde krenete.
 20. Dajte im bar jedan kompliment svakog dana.

Nema pogrešog načina da budete dobri roditelji svojoj deci, sve dok uvek imate na umu da su i deca ljudi, a da ste baš vi ti srećnici koji su njihovi roditelji…

Pročitajte i 7 igara za decu koje pomažu razvoju inteligencije

Izvor: theselittlewaves.com
Priredila: A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama