Психолог: Поштујте љутњу детета, а кад упорно ради нешто што му је забрањено, уместо одласка у ћошак, ускратите му неко задовољство

Дора Прангагиска је бугарски психолог и психотерапеут са дугогодишњом праксом и искуством. Њени бројни сусрети са родитељима изазвали су је да истражи тему независности у одгоју деце.

Њени савети о томе како да ефикасно разговарате са дететом на путу ка независности могу вам помоћи ако желите да радите на развоју самосталности своје деце. Она даје 12 предлога.

Foto: Porapak Apichodilok, Pexels

1. Водите, не критикујте. Вођење треба да покаже вештине одраслих, али не и да смета детету у његовом личном развоју. Нека буде нежно, пажљиво, а не кроз придику и предавања. Ако дете покушава да слаже коцкице, на пример, упутства могу бити “Хајде да видимо заједно шта можемо да направимо“, а не „Не ради се тако. Пусти, ја ћу!”

2. Када је критика потребна, критикујте поступак, а не особу. Понекад је критика императив. На пример, ако дете удара друго дете, права реакција би била “То што си урадио је ружно. Овог бату то боли! Немој више.”, а не “Неваљао си и безобразан!”.

3. Избегавајте етикете, уместо тога разговарајте о осећањима – немојте лепити етикети ни деци, ни партнеру, ни себи. Ако се дете, рецимо, уплаши, ваш одговор ваш одговор би требало да буде: “Знам да се плашиш, и ја се понкад бојим”, а не “хајде, толика девојчица да се плаши, немој да си кукавица!”.

4. Бирајте речи – уместо да кажете „Не може!“, предложите алтернативу. Ако ваше дете убаци лопту у собу, можете му рећи “Идемо напоље да шутирамо”, а не “Не шутирај лопту у кући.”

5. Понудите различите опције како би дете могло да бира само. Ако усред зиме жели да обуче своју раскошну ружичасту хаљину с принцезама, можете јој понудити избор између црвених и плавих панталона, и обећате јој да ће хаљину обући чим време то дозволи.

6. Не злоупотребљавајте НЕ. Користите принцип три од десет. Приближно, наравно. Пристаните на седам прихватљивих ствари и одаберите три на које је ваш одговор не.

7. Занемарите мање прекршаје – превише пажње и енергије одлази на мале и неважне ствари, а дете постаје фрустрирано или губи самопоуздање јер милион пута у току дана чује “не” или добије критику. Неке битке једноставно немојте да бијете.

8. Будите одлучни када кажете НЕ. У психотерапији посебно обраћамо пажњу на јединство вида, гласа и тела. Категорична реакција састоји се од гледања у очи, наглашеног гласа и положаја тела како би се изразило самопоуздање. Ово је веома важно јер често реч НИЈЕ порука, она има одговарајућу енергију, али морају да је прате и други елементи одлучности. Родитељи често кажу НЕ са осмехом, што дете доводи у заблуду.

9. Када дете упорно ради нешто што му је забрањено, настојте да му ускратите неко задовољство, а не да изазовете незадовољство. Одузмите му нешто што воли, као што је гледање филма, а не кажњавајте га одласком у ћошак.

10. Преговарајте. Способност компромиса у комуникацији је показатељ зрелости. Компромиси се траже и у комуникацији са децом. Ако дете жели више слободе, на пример, родитељ треба да је зрео и да води дијалог до компромиса. Да, родитељ је ауторитет, он доноси коначну одлуку, али добро је да се дете чује, а не да дисквалификује његово мишљење и личност.

11. Поштујте љутњу детета. Љутња је тренутно осећање као и сви остали. У преласку на независност, ова емоција није неуобичајена. Понекад дете почне да се тресе и често то родитеље доводи до беса. Чини им се да ниједан механизам не функционише, па се осећају да као да сами имају проблем са којим се не могу носити. Зато контролишите свој бес.

Деца се често не могу изборити са својим бесом јер родитељи то не могуДопустите детету да изрази свој бес – наравно, без ломљења предмета. Покушајте да откријете шта се налази испод – често је гнев маскиран тугом или увредом. Када љутња нестане, разговарајте са дететом о томе шта га је покренуло – вешти приступи подразумевају емпатију и охрабрење.

12. Извините се што сте били љути или погрешили. Родитељи су често љути, али тада се не извињавају. То код детета ствара осећај инфериорности. Извињење ће вам још више ојачати ауторитет и пружиће добар пример вашем детету. Немојте присиљавати дете да се извињава ако није на то спремно. Али будите добар пример.