3 савета за успостављање нових навика предшколца

Иако се чини тешко, постоје начини да лако дете одвикнете од ове навике.

Када дете дође до предшколског узраста, оно би требало да може само да борави у соби и спава у свом кревету, уместо са родитељима.

Обично су родитељи јединог или најмлађег од све деце попустљиви у погледу дозвољавања својим мезимцима да спавају са њима у кревету. Уколико сте се препознали, треба да знате да ваш случај није толико редак колико вам се можда чини, и да сличних проблема има готово свака трећа породица. Ако желите да добијете свој кревет назад, обратите пажњу на редове који следе. Пре свега будите пажљиви према свом детету, али чврсти у својој одлуци. Постављање граница је кључно за решавање овог проблема.

Препознајте проблем

Не можете почети са постављањем граница свом детету ако за њима не видите потребу. Ако због детета у кревету спавате јако мало, јер је немирно и нема довољно места за све вас, при чему сте ујутро уморни и не можете да функционишете, јасно је да је проблем присутан. Ако сте при томе мрзовољни и љути на своје дете, оно неће разумети шта се дешава, а ви сте та особа која треба да промени ток ствари.

Објасните детету нова правила

Следећи корак је кључан јер треба једноставним речима да објасните детету да је већ довољно велико и да треба да спава у свом кревету. Побрините се да дете при том схвати да га ви не избацујете из кревета и да сте увек ту и да га чувате. Будите прецизни у постављању граница и нових правила, како дете не би помислило да је то само привремено, или да је нешто скривило па да га кажњавате.

Будите истрајни

Читав концепт родитељства базира се на истрајности. Деца знају да буду заиста упорна и да тестирају ваше границе. Међутим ни једна граница нема смисла ако не намеравате да је се држите пре свега ви. Упркос њиховом негодовању, свађању и сузама, треба да имате на уму да не радите ништа лоше, већ да је управо овај поступак позитиван и за вас и за дете.

Извор: Женскимагазин.рс