5 дечјих игара за развој математичких способности

5 септембра, 2019

Зашто нека деца лако израчунају колико јабука је Маји остало ако је купила 10 и појела 3, док друга дуго покушавају да реше на једноставне примере и опет дају погрешан одговор? Можда одрасли с њима нису играли праве игре.

Способности за математику предодређене су индивидуалном структуром мозга, генима, социјалном позадином. Модерна истраживања показала су да чак и шестомесечне бебе могу показати различита интересовања за аритметику (бебама су на екрану приказане слике с предметима, чији је број варирао, али нису сва деца приметила промене). Међутим, чак и ако дете нема предиспозицију за математику, може да je развије у приличној мери. Главна ствар је да се одрасли на време укључе у развој његове математичке интелигенције. Ако је дете надарено за математику, онда је за њихов даљи развој једноставно потребно створити услове.

А шта је то што одрасли могу да учине? Па, као и увек, да се играју. Ево предлога неколико игара које подстичу развој математичких вештина:

Погоди ко? Погоди шта?

Поставите детету питања која се односе на својства предмета, животиња или људи. “Погоди кога сам замислио. Он је наранџаст, лукав, има леп реп. Ко је то? Тако је, лисица. А ко је мали, уплашен, са дугим ушима? Наравно, зека! А бело, хладно, пахуљасто – шта је то? Да, снег.”

Када дете схвати принцип игре, позовите га да проба да постави такве загонетке вама. Игра подстиче развој логичког размишљања код деце.

Куће

Исеците кругове од папира или картона и обојте их различитим бојама. Позовите дете да одабере круг своју омиљену боју. То ће бити његова кућа (ставите круг на сто). Нека је, на пример, ваша кућа плаве боје. Задатак за дете нека буде да вашу кућу смести десно од његове. А татина, зелена, лево. Жута, бакина кућа, нека буде лево од мамине куће. Питајте чија је кућа између татине и бакине, чија је кућа десно од татине. Обавезно похвалите, охрабрујте дете током игре. Игра је добра за формирање просторног осећаја, развој логичког размишљања, пажње, меморије.

Пронађи разлике

Најједноставнија игра коју деца веома воле, такође је одлично средство за развој математичке интелигенције, јер тренира пажњу и упорност. Детету понудите две слике које се разликују у неколико детаља. На пример, у рукама девојчице на једној слици је пет цветова, на другој је седам, на једној слици на грани су три птице, а на другој четири. Лако можете и сами нацртати слике

Бројање свега редом

За формирање и консолидацију појма броја корисно је, заједно с дететом, размотрити све што се у тренутку игре налази у његовом видном пољу. Можете бројати кораке на степеницама, црвене аутомобиле на путу до вртића, број ликова у књизи. Постављајте једноставна апстрактна питања деци да упореде количину, на пример: “Чега је више у соби – полица са књигама или кутија са играчкама? Дрвених коцкица или оловака?”

Геометрија на длану

Током припреме вечере, можете упознати дете с геометријским облицима. Требаће вам обичне шибице или сува тестенина. Покажите свом детету како од ових “штапића” може да направи троугао, ромб, квадрат, трапез. Избројте углове и странице ових облика. Када је већ савладало једноставне задатке, ствари закомпликујте тако што ћете га питати да направи различите облике са истим бројем страна или углова, на пример, ромб и квадрат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама