5 dečjih igara za razvoj matematičkih sposobnosti

5 septembra, 2019

Zašto neka deca lako izračunaju koliko jabuka je Maji ostalo ako je kupila 10 i pojela 3, dok druga dugo pokušavaju da reše na jednostavne primere i opet daju pogrešan odgovor? Možda odrasli s njima nisu igrali prave igre.

Sposobnosti za matematiku predodređene su individualnom strukturom mozga, genima, socijalnom pozadinom. Moderna istraživanja pokazala su da čak i šestomesečne bebe mogu pokazati različita interesovanja za aritmetiku (bebama su na ekranu prikazane slike s predmetima, čiji je broj varirao, ali nisu sva deca primetila promene). Međutim, čak i ako dete nema predispoziciju za matematiku, može da je razvije u priličnoj meri. Glavna stvar je da se odrasli na vreme uključe u razvoj njegove matematičke inteligencije. Ako je dete nadareno za matematiku, onda je za njihov dalji razvoj jednostavno potrebno stvoriti uslove.

A šta je to što odrasli mogu da učine? Pa, kao i uvek, da se igraju. Evo predloga nekoliko igara koje podstiču razvoj matematičkih veština:

Pogodi ko? Pogodi šta?

Postavite detetu pitanja koja se odnose na svojstva predmeta, životinja ili ljudi. “Pogodi koga sam zamislio. On je narandžast, lukav, ima lep rep. Ko je to? Tako je, lisica. A ko je mali, uplašen, sa dugim ušima? Naravno, zeka! A belo, hladno, pahuljasto – šta je to? Da, sneg.”

Kada dete shvati princip igre, pozovite ga da proba da postavi takve zagonetke vama. Igra podstiče razvoj logičkog razmišljanja kod dece.

Kuće

Isecite krugove od papira ili kartona i obojte ih različitim bojama. Pozovite dete da odabere krug svoju omiljenu boju. To će biti njegova kuća (stavite krug na sto). Neka je, na primer, vaša kuća plave boje. Zadatak za dete neka bude da vašu kuću smesti desno od njegove. A tatina, zelena, levo. Žuta, bakina kuća, neka bude levo od mamine kuće. Pitajte čija je kuća između tatine i bakine, čija je kuća desno od tatine. Obavezno pohvalite, ohrabrujte dete tokom igre. Igra je dobra za formiranje prostornog osećaja, razvoj logičkog razmišljanja, pažnje, memorije.

Pronađi razlike

Najjednostavnija igra koju deca veoma vole, takođe je odlično sredstvo za razvoj matematičke inteligencije, jer trenira pažnju i upornost. Detetu ponudite dve slike koje se razlikuju u nekoliko detalja. Na primer, u rukama devojčice na jednoj slici je pet cvetova, na drugoj je sedam, na jednoj slici na grani su tri ptice, a na drugoj četiri. Lako možete i sami nacrtati slike

Brojanje svega redom

Za formiranje i konsolidaciju pojma broja korisno je, zajedno s detetom, razmotriti sve što se u trenutku igre nalazi u njegovom vidnom polju. Možete brojati korake na stepenicama, crvene automobile na putu do vrtića, broj likova u knjizi. Postavljajte jednostavna apstraktna pitanja deci da uporede količinu, na primer: “Čega je više u sobi – polica sa knjigama ili kutija sa igračkama? Drvenih kockica ili olovaka?”

Geometrija na dlanu

Tokom pripreme večere, možete upoznati dete s geometrijskim oblicima. Trebaće vam obične šibice ili suva testenina. Pokažite svom detetu kako od ovih “štapića” može da napravi trougao, romb, kvadrat, trapez. Izbrojte uglove i stranice ovih oblika. Kada je već savladalo jednostavne zadatke, stvari zakomplikujte tako što ćete ga pitati da napravi različite oblike sa istim brojem strana ili uglova, na primer, romb i kvadrat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama