5 metoda da NAUČITE decu da UČE

1 novembra, 2020

Svako treće dete ima određenu vrstu rasute pažnje, tvrde stručnjaci.

Foto: Canva

Da bi dete bilo koncentrisano na obavljanje domaćih ili kućnih zadataka, potrebna je vežba.

Primetili ste da je dete nemirno, odsutno, neusredsređeno. Počnite da radite sa njim jednostavne i zanimljive vežbe koje će mu pomoći da ostane što duže koncentrisano. Neka to bude između 11 i 12 časova i 17 i18 časova, jer je u tom periodu najbolja koncentracija.

Ometanje
Dete treba da radi domaće zadatke uvek u isto vreme i na istom mestu. Ograničite TV i igrice.

Igre opažanja

Dajte detetu neki predmet i recite da ga pažljivo posmatra do pet minuta, zatim predmet sklonite i kažite mu da ga opiše što je moguće preciznije. Ili mu dajte da posmatra sliku.

Neka gleda sliku, pa prepriča šta je video!

Postavljajte pitanja, poput koliko je ljudi na slici, prozora i slično. Počnite od najjednostavnijih pa povećavajte težinu. Uključite različite zadatke zapažanja, razlike između dva crteža, šta nedostaje…

Vežbe nabrajanja

Radite vežbu nabrajanja životinja – onih koje imaju krila, rep, voće i povrće. Neka dete broji naglas od 1 do 100, a odna unazad. Prva vežba jača memoriju kod školske dece

Čitajte na glas pa prepričavajte

Razvrstavanje predmeta

Razvrstavajte kocke ili kuglice po veličini i boji, sakupljajte kestene ili kamenčiće. Neka vam dete pomaže u razvrstavanju posuđa ili veša. Neka sklanja svoje igračke. Sa pažnjom mala deca treba da rade 10 minuta, a sledeće nedelje povećajte vreme na 15, pa na 20 minuta.

Čitajte zajedno

Čitajte zajedno, a kasnije pričajte o onome što ste pročitali. Nađite crtež koji ima mnogo detalja i naterajte dete da ga zajedno bojite, jer će tako pojačati koncentraciju. Neka rešava sudoku, igra šah ili stoni tenis. Uključite i igre sa peskom i plastelinom.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama