5 правила успешног родитељства (која је најтеже испоштовати)

Милион приручника о родитељству можете прочитати, али ниједан од њих не може вам рећи све што је потребно да знате да бисте одгајили доброг човека. Ипак, пет је правила која се увек морају поштовати.

1. Бити ДОСЛЕДАН родитељ. Увек. Без изузетка. Деца тестирају где су постављене границе и докле им је нешто дозвољено.

2. НЕ је веома важна реч у васпитавању детета. Успостављена правила се морају спроводити и без попуштања на молбе детета.

3. САЖАЉЕЊЕ je пут до пакла… Кад једном попустите, показаћете детету да постоји начин да добије оно што жели. Сваки следећи пут кад кажете НЕ, дете неће престати док поново не попустите.

4. Дете треба да има обавезе и задатке у кући. То су једноставни задаци, прилагођени његовом узрасту. Ово је важно због стицања осећаја одговорности. Укључите дете у оно што ви радите уместо да му дате задатке које ће само радити. Похвалите дете када добро обави задатак.Вероватно ће вам и након тога хтети помагати.

5. Дете треба да осети разочарање. Штитећи дете од свих животних недаћа, чинимо му медвеђу услугу. У реалном животу разочарања су неизбежна. Дете мора да научи да не може увек добити оно што жели

Тиме ће научити да контролише своје понашање и осећаје. То је добра припрема за суочавање са емоционалним стресовима у стварности.