5 saveta ako imate dete koje se raspravlja

Volim kada dete ima svoje mišljenje. Cenim dete koje razmišlja o svemu, koje nije uplašeno da iznese svoje mišljenje. To su hrabra deca i veoma je zabavno biti u njihovom društvu.

Foto: Patrick Fore, Unsplash

Ima puno pozitivnih stvari kada se radi o ovoj deci. Njihova uverenja su obično potvrđena. Oni obično izrastaju u sjajne lidere.
Ali, ovakva deca su sklona raspravama. I dok je tu zdrava doza rasprave to je u redu, ali, deca koja se raspravljaju sve vreme…? To prilično može da izludi, zar ne?

Mi imamo jedno takvo dete kod kuće. I ja sam prva koja kaže da da postoje čari sa tom te tvrdoglavom decom, ali se te situacije često mogu završiti frustracijom.

Ako ovakvo dete pitate da opere zube, reći će : „OK, ali ne mogu dok ne završim…“

Ako mu kažete da sredi sobu, reći će : „Ali prvo moram da…“

Ako mu ponudite hokej, reći će „ Ali ja sam želeo da klizam.“

I samo da bismo ga testirali, mi ćemo reći da je nebo plavo, samo da bismo ga čuli kako se raspravlja da je to više senka vode.
On uvek kontrira.

I to je zabavno, ali ne uvek.

Moj muž i ja želimo da podignemo dete koje je nezavisno, sposobno da razmišlja samo za sebe. Takođe želimo da odgajimo dete koje razume i poštuje autoritete, i koje ume da bude i ponizno. I mi upravo radimo na tome da da naučimo našeg dečaka da razmišlja svojom glavom, ali i da nas poštuje. I da sve dok je u našoj kući… sluša bez rasprave.

Prilično sam sigurna da nismo jedini koji imaju dete koje toliko voli da se raspravlja, mislila sam da bi bilo korisno da podelimo savete do kojih smo došli. Ovi saveti će vam pomoći u danima kada vam je potrebno malo više mira kod kuće.

Ostanite pozitivni

Ako imate dete sklono raspravljanju, podsetite sebe da postoji mnogo pozitivnih strana takvog karaktera. On ili ona će verovatno izrasti u jakog lidera, i uradiće sjajne stvari.

Pričajte o tome!

Pričajte sa svojim sinom ili ćerkom o uslovima. Treba da budu sigurni da raspravljanje sa njihovim roditeljima nije prihvaćeno. Recite im da, čak iako su sigurni da su oni u pravu, treba da pokažu poštovanje. VI ste njihov roditelj i oni moraju da poslušaju ono što vi kažete. Ovo se odnosi na njih i kada imaju 7 i kada imaju 17 godina. Postoji mesto raspravi, ali generalno pravilo je da moraju da poslušaju i pokažu poštovanje. Ovo pravilo samo po sebi može izbeći dosta rasprava I preispitivanja samog sebe.

Koristite pravilo apelovanje

Ponudite svom detetu prilku da apeluje. To je lek onima koji su skloni raspravljanju, i biće lakše za vaše dete da pregrizu jezik kada naprosto umiru od želje da vam se suprotstave. Dajte im šansu da promisle o stvarima, i onda kada je prilika za to saslušajte ih. Oni moraju da osete da želite da ih čujete, i da je i njihovo mišljenje važno. Oni će se osećati sigurno ako vide da postoji fer sistem.

Primenite niz posledica kao nastavljaju sa raspravom

Oni kojima je navika da se raspravljaju neće lako odustati. Tako da je mudro ako to očekujete, i spremni ste za momenat kada će se to desiti. Preporučujem da koristite jednu od dve posledice za koje će vaše dete znati da ih čeka ako pokušavaju da vam se suprostave. Možete im dati upozorenje. Onda: dajte im očekivanu posledicu sa osmehom, ali jakim stavom. To može biti oduzimanje neke privilegije, ili davanje nekog dodatnog posla. Podsećajte ih na to. Baš svaki put. Neka posledice budu neugodne toliko da uzbuđenje oko rasprave prestaje.

Nagradite poslušnost

Uočite pozitivne strane. Uočite kada vas dete odmah posluša. Ako im kažete koliko puno vam to pomaže, i koliko cenite njihovu saradnju, to će ih podstaći da to rade još više. Kada spoznaju mir i slogu koju poslušnost donosi, možda će želeti da izgrade nove navike. I možda će bit još slađe od prvih.

Priredila: Ivona Jovanović

Izvor: mojpedijatar.co.rs