5 сјајних начина да кућне послове претворите у игру

Foto: Gustavo Fring, Canva
Игра улога

Деца су рада да све претворе у игру. То је за њих најважнија активност, и не без разлога. Кроз игру уче, развијају се, моторички, емотивно, интелектуално. На исти начин путем игре можете навићи дете да поспрема. Претворите се у булдожер који сакупља смеће или дизалицу која сакупља коцке и носи у фиоку. Лутке у таксу можете одвести на њихово место.

Ко ће више

Можете се тркати ко ће брже напунити своју кутију са играчкама. Такође, када је неред на поду, можете се окренути док дете неколико играчака врати на место, а онда погађати које су то играчке које више нису растурене.

Користите пешчани сат

Подесите сат и договорите да за време док песак тече, треба, рецимо, обрисати прашину са једног дела играчака. Затим окрените сат и кажите да је сада време за слагање аутића. Па за сортирање коцкица. Играчке ће на крају бити разврстане, а дете то неће видети као досадну обавезу.

Претворите чишћење у потрагу

Сакријте неку малу награду у стану. И реците детету да, да би је добило мора да крене у потрагу, са задацима. Не треба сви задаци да буду базирани на чишћењу, Додајте неке окретне игре, пењање, скакање… Један од задатака може бити бацање свих лопти у кош с одређене удаљености; сакупљање свих плавих ствари у плаву кутију, црвених, у црвену итд.

Картонске игре

Нацртајте картице са сликом послова у домаћинству. Положите их и окрените наопачке. Нека сваки члан породице извади једну картицу и уради оно што је на њој нацртано. Можете игри додати и неке своје услове и правила. На пример, направите комисију за проверу квалитета урађених задатка.

Знамо, многи ће рећи – али чишћење јесте досадна обавеза и децу треба навићи на то. Па не можемо им довека од обавеза правити забаву! Тачно! Али, ако будете довољно упорни, дете ће се просто навићи на то да простор буде уредан и како буде одрастало неред ће му сметати, па ће то бити основни мотив за склањање и чишћење.

А. Цвјетић