5 ствари које не би требало да браните свом детету

Тачно је да свако дете треба да има на уму своја ограничења и забране, међутим, као родитељи важно је и да разумемо да их треба примењивати умерено, јер у многим случајевима превелика ограничења могу да ометају развој или срећу код малишана. У том смислу, будите свесни да постоје одређене ствари или активности које их не смете спречити да обављају, јер служе за изражавање или учење. Ми вам кажемо зашто је важно да ваша деца имају одређене слободе да расту и буду срећна. Овде вам наводимо неке од њих.

1. Трчање по кући

Ако ваше дете из неког разлога нема прилику да изађе и игра се, не ограничавајте га ако то ради у затвореном простору. Трчање им омогућава да изразе и избаце многе емоције, зато га немојте бранити, но предузмите одговарајуће мере предострожности.

2. Једење рукама

У процесу учења да једу сва деца користе руке, јер је то начин да препознају, откривају и упознају храну, па му морате омогућити да истражује тај свет укуса, мириса и облика.

3. Изражавање свог мишљења

Дете је комплетна особа са својим мислима, жељама и хировима, а како учи да се изражава, може боље да развије своју личност.

4. Гледање цртаних филмова

Тачно је да телевизијски програм заиста нуди мало вредних садржаја за децу, али не можете их изоловати од свега. Боље одаберите добре и поучне цртане филмове за које мислите да могу користити вашем малишану и гледајте их заједно.

5. Помоћ око кућних послова

Понекад деца желе да учествују у свему што радимо, јер заправо, оно што траже је начин заједничког живота и упознавања, па им немојте бранити и ако вас успоравају у дневним активностима. Забрањивање деци да раде одређене ствари понекад се више покорава нашој жељи као родитеља да буду мирни и не праве неред, али не схватамо да је проблем заиста у нама. Дајте шансу мало већој слободи малишана и видећете разлику.

Шта ваше дете воли да ради?

Аутор: Вања Курјаков, специјалиста педијатар