5 ствари које сваки родитељ треба да зна

 
1. Шта је важно у прва три месеца живота?
Дете се сасвим “буди” у живот у период од два до три месеца живота. Родитељ треба да се побрине да то буђење буде пријатно, обасуто љубављу и пажњом.

 
2. Осећај сигурности
Kада је беби потребна помоћ она плаче. Са шест месеци оно није у могућности да тражи помоћ. Зато их мајке и очеви хране, нунају, успављују, мењају пелене, забављају… Сваки дан им пружамо осећај сигурности, чак и самим тим што смо поред свог детета.
3. Зашто се дете стиди непознатих?
Већ у првој години дете разликује људе из свог окружења и странце. Дете не жели у наручје непознатој особи, И тада тражи маму или тату. То је нормално И инстиктивно понашање. Дете жели да добије релативну слободу кретања, да га за руку држи и води њему блиска особа.
Најчешће, одрасли желе да га ослободе те навике, па га критикују и “приморавају” да буде љубазно. А за дете је најважније да буде безбедно.
4. Сигурност, развој и сазревање
Већ после годину дана дете треба да усвоји неке норме понашања, тако што ће имати родитеља као пример. А то је начин како се дете креће, понаша, имитира…
У случају да дете изгуби родитеља из вида, почеће да плаче, а то је резултат тога што се и родитељи слићно понашају у тим ситуацијама. Такво поношање се развија отприлике око три године. У каснијем животу понашање се мења, на то утиче школа, наставници и друштво.
5. Kако се изборити са дечијим стресом?
Kада се дете сретне са неким проблемом прво се обраћа својој мајци за помоћ. У њеном загрљају се осећа најсигурније. Мајка га храбри, теши, чак и прихвата дететова негативна осећања. колико дође до такве ситуације важно је прихватити к себи дете, саслушати га, и пружити му осећај сигурности.
 
Припремила Слађана Пантовић