5 стварно важних ствари којима би дете требало да ПОЧНЕТЕ да учите пре него што напуни 5 година

Кључна реч у овом наслову је управо оно „да ПОЧНЕТЕ“. Ово нису вештине које дете од пет година треба да има „у малом прсту“ нити би било разумно да од њих то очекујете. Али су свакако вештине чије усвајање треба да почне пре пете године.

Како да своја осећања и потребе комуницирају на прихватљив начин, поштујући друге

Најпре их морате научити да идентификују своја осећања. Дечје књиге су на том путу сјајан алат. Препоручујемо серијал Гашина осећања који се бави управо овом темом и на деци разумљив начин тумачи осећања, показујући уједно детету како да реагује ако га нека емоција преплави, кроз пример малог Гаше.

Затим, када се одређено осећање појави, па дете постане бесно, љуто, усхићено, срећно, разочарано, користите сваку прилику да именујете осећање које препознајете код свог детета („Ох, јако си љут јер ти је Маја узела играчку? Разумем.“ „Радостан си јер су ти дошла браћа? Па да, и ја сам!“) Слично радите и кад дете види да су вас преплавиле емоције.

Како да поштују туђе границе када је у питању тело

Почните са учењем тако што ћете их, најпре, научити да траже од других да поштују њихове границе.

„То ми се не допада.“

„Не, хвала.“

„Не волим кад ме гураш. Немој то да радиш!“

И увек будите модел. Поставите своје границе на исти начин када вам се нешто не допада, било у односу са дететом или са другим људима.

Како да се суоче са осећањима онда кад су она баш јака и интензивна

Најбољи начин да учите децу вештини суочавања са емоцијама и њиховог савладавања је да са њима вежбате кад су смирени.

Дајте им предлоге шта могу да ураде и вежбајте. Важно је да дете научи да ударање људи и уништавање нису начин да се суоче са јаким емоцијама. Али ако ће им ударање у јастук, сузе или загрљај помоћи, то је потпуно у реду.

Научите их да то што данас нешто не могу, не значи да неће моћи сутра

Када дете погреши, када не успе, када проспе млеко ван шоље, не треба да га сачека грдња или одговор: „Рекла сам ти да си мали за то!“ Креирајте окружење које нуди топлину и повезаност, а нарочито онда када дете греши. Научите их да су њихови умови сваког дана све јачи, а руке све спретније и да су грешке начин да науче.

Препознајте и похвалите труд, не резултат. На пример: „Одушевљена сам што ниси одустао кад ти први пут није успело да нацрташ слона. Био си љут, али те то није спречило да пробаш поново. Сигурно си поносан на себе!“

Како да допринесу својој породици и друштву на начин на који могу

Мала деца силно желе да се осете корисно, зато не оклевајте да им затражите помоћ и да их укључите увек кад је то могуће. Да ли је то пражњење машине за судове, простирање веша, заливање биљака или нешто треће, ваше дете ће сигурно радо помоћи, посебно ако је то задатак који не ради често.

Кућни послови сјајан су начин да се дете осети важно и корисно, али и да науче важност одговорности и то колико је важно да у заједници сви чланови дају свој допринос, на начин на који могу.