5 stvarno važnih stvari kojima bi dete trebalo da POČNETE da učite pre nego što napuni 5 godina

18 marta, 2023

Ključna reč u ovom naslovu je upravo ono “da POČNETE”. Ovo nisu veštine koje dete od pet godina treba da ima “u malom prstu” niti bi bilo razumno da od njih to očekujete. Ali su svakako veštine čije usvajanje treba da počne pre pete godine.

Kako da svoja osećanja i potrebe komuniciraju na prihvatljiv način, poštujući druge

Najpre ih morate naučiti da identifikuju svoja osećanja. Dečje knjige su na tom putu sjajan alat. Preporučujemo serijal Gašina osećanja koji se bavi upravo ovom temom i na deci razumljiv način tumači osećanja, pokazujući ujedno detetu kako da reaguje ako ga neka emocija preplavi, kroz primer malog Gaše.

Zatim, kada se određeno osećanje pojavi, pa dete postane besno, ljuto, ushićeno, srećno, razočarano, koristite svaku priliku da imenujete osećanje koje prepoznajete kod svog deteta (“Oh, jako si ljut jer ti je Maja uzela igračku? Razumem.” “Radostan si jer su ti došla braća? Pa da, i ja sam!”) Slično radite i kad dete vidi da su vas preplavile emocije.

Kako da poštuju tuđe granice kada je u pitanju telo

Počnite sa učenjem tako što ćete ih, najpre, naučiti da traže od drugih da poštuju njihove granice.

“To mi se ne dopada.”

“Ne, hvala.”

“Ne volim kad me guraš. Nemoj to da radiš!”

I uvek budite model. Postavite svoje granice na isti način kada vam se nešto ne dopada, bilo u odnosu sa detetom ili sa drugim ljudima.

Kako da se suoče sa osećanjima onda kad su ona baš jaka i intenzivna

Najbolji način da učite decu veštini suočavanja sa emocijama i njihovog savladavanja je da sa njima vežbate kad su smireni.

Dajte im predloge šta mogu da urade i vežbajte. Važno je da dete nauči da udaranje ljudi i uništavanje nisu način da se suoče sa jakim emocijama. Ali ako će im udaranje u jastuk, suze ili zagrljaj pomoći, to je potpuno u redu.

Naučite ih da to što danas nešto ne mogu, ne znači da neće moći sutra

Kada dete pogreši, kada ne uspe, kada prospe mleko van šolje, ne treba da ga sačeka grdnja ili odgovor: “Rekla sam ti da si mali za to!” Kreirajte okruženje koje nudi toplinu i povezanost, a naročito onda kada dete greši. Naučite ih da su njihovi umovi svakog dana sve jači, a ruke sve spretnije i da su greške način da nauče.

Prepoznajte i pohvalite trud, ne rezultat. Na primer: “Oduševljena sam što nisi odustao kad ti prvi put nije uspelo da nacrtaš slona. Bio si ljut, ali te to nije sprečilo da probaš ponovo. Sigurno si ponosan na sebe!”

Kako da doprinesu svojoj porodici i društvu na način na koji mogu

Mala deca silno žele da se osete korisno, zato ne oklevajte da im zatražite pomoć i da ih uključite uvek kad je to moguće. Da li je to pražnjenje mašine za sudove, prostiranje veša, zalivanje biljaka ili nešto treće, vaše dete će sigurno rado pomoći, posebno ako je to zadatak koji ne radi često.

Kućni poslovi sjajan su način da se dete oseti važno i korisno, ali i da nauče važnost odgovornosti i to koliko je važno da u zajednici svi članovi daju svoj doprinos, na način na koji mogu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama