Izazovi s kojima se suočavaju deca JEDINCI, a koje roditelji moraju imati na umu

Foto: Canva

U većini slučajeva, deca jedinci su pod lupom svojih roditelja i bliže familije, mnogo više nego njihovi vršnjaci koji imaju braću i sestre. Oni se, takođe, suočavaju sa određenim izazovima koje nosi život jedinca.

Ovo su samo neki od njih koje bi trebalo da imate na umu ako u svom bližem okruženju imate jedinca ili ako ste roditelj jednog deteta.

1. Nemaju s kim da porede svoje viđenje porodice i onoga što se u njoj dešava

Jedinci ne mogu da provere svoju percepciju porodičnih dešavanja niti mogu da se nadaju podršci brata ili sestre kada se nešto desi u okviru porodice. Oni koji imaju dvoje ili više dece koje su učili da jedno drugom budu podrška dobro znaju da braća i sestre međusobno mogu da se svađaju, ali ako roditelj digne glas na jedno dete, drugo je u 99% slučajeva tu kao podrška i odbrana.

Braća i sestre mogu da razumeju osećanja ovog drugog jer su i sami iskusili kako je kad se tata naljuti jer nisu poslušali i oprali zube na vreme i kako je kad mama vikne zato što su nastavili da gledaju crtaće iako je rekla da ugase.

Jedinci nemaju taj benefit da provere svoj ugao gledanja kad stvari u porodici postanu stresne. Da li su dobro razumeli? Moraju sami da odluče da li će verovati svom osećaju, da odmere reakciju i da reaguju, bez očekivanja podrške.

2. Teže je biti u sredini tokom porodičnih rasprava

Možda jedna od najtežih situacija za jedinca jesu roditeljske svađe i to kada odrasli postave dete između. Lako se može desiti da dete uloži sav svoj napor da pomiri roditelje, ali i da počne pokuša da svojim negativnim ponašanjem skrene pažnju s roditeljske rasprave.

Ovakva dinamika bukvalno hvata dete u zamku u kojoj nema pobednika. To su deca koja su unapred sebe podesila tako da mogu da prepoznaju i predvide raspoloženje roditelja i moguće probleme. A pošto na slici nema drugog deteta, u porodicama u kojima su svađe gotovo svakodnevne, jedinac može biti gotovo neprestano u toj poziciji „između dve vatre“ koju nema s kim da podeli. Nikoga nema da, povremeno, uskoči i preuzme „vruć krompir“.

3. Visoka očekivanja

Pojedini roditelji vrše pritisak na decu kako bi postigli uspehe u određenim oblastima koje su njima, roditeljima, važne. Podsvesno, oni uživaju u ideji da će dečji uspesi na neki način biti i njihovi, te da će to značiti da su kao roditelji uspeli.

Ponekad je ono što očekuju uspeh u školi, ponekad uspeh u sportu, a ima i onih koji naglasak stavljaju na fizički izgled. Jedinci su i tu, vrlo često, pod posebnim pritiskom jer su jedini od kojih se očekuje da ispune ambicije. Pod tim očekivanjima, oni se mogu slomiti, ali mogu se i izgubiti jer prestaju da razlikuju svoje želje od želja i ambicija svojih roditelja.

4. Usamljenost u teškim trenucima

Svaka porodica prolazi kroz stresne i izazovne momente. A kada su to sukobi unutar same porodice, za jedinca to može biti posebno teško. Posebno su stresne tri specifične situacije u kojima dete vrlo često ostane samo, a to su: svađe roditelja, razvod ili kada dete uradi nešto pogrešno pa su roditelji ljuti. U tim situacijama, deca koja imaju braću i sestre obično dele svoje strahove i kad ih izgovore, postane malo lakše. Jedinac, s druge strane, nema s kim da ta osećanja podeli.

5. Briga o starim roditeljima

Kako roditelji stare, odrasla deca im polako postaju sve potrebnija. Naravno da će svaki razuman roditelj reći da decu nije rađao da bi o njemu brinula kad ostari, ali, ako je svoj roditeljski posao obavio iole pristojno, njegova će deca osećati potrebu da pomognu. Bilo da se snađu u svetu novih tehnologija, da odu za njih u nabavku ili da ih odvedu kod lekara, to su neke stvari koje se od odrasle dece mogu očekivati.

Jedinci su u tome sami. Povezanost s roditeljima neće im dozvoliti da okrenu leđa, a obaveze nemaju s kim da podele. Neki čak idu tako daleko da odluke o mestu života donose na osnovu toga što su potrebni roditeljima. Sve to je veliki teret ako mora da ga nosi samo jedna osoba.

Ipak, uz svest roditelja i njihovu brigu, mnoge od ovih stvari mogu se izbeći. Biti jedinac ima svoje dobre i loše strane, ali ovih pet nabrojanih činjenica je važno da imate na umu, upravo da biste izbegli nenamerne greške u odgoju svog jedinca.