5 знакова да ваше дете има недостатак самопоуздања

Маме и тате често мисле да хваљењем својих малишана подстичу њихово самопоуздање, али некад то није довољно. Често, без обзира на то колико се родитељи трудили да подрже децу у свему, бодре их и развесељавају, она ће се у неком тренутку осећати несигурно.

Управо зато је задатак сваког родитеља да препозна када је његовом малишану потребан подстицај и када је потребно повратити пољуљано самопоуздање.

Ево пет сигурних знакова када треба да ступите у акцију:

Дете не може да прихвати ни критику ни похвалу

Чак и конструктивне критике могу лоше да утичу на дете које није сигурно у себе, али ништа није боље ни са похвалама. Деца са ниским самопоуздањем нису у стању да прихвате комплимент, јер она могу да мисле да то није истина. На похвале обично реагују неслагањем, окретањем главе или превтањем очију (у неким случајевима сва три).

Дете избегава сваки изазов

Да ли ваше дете избегава задатке без и да је покушало да их реши? Да ли одустаје од нечега већ при наиласку на прву препреку? Ово обично указује на страх од неуспеха, што произилази из несигурности и ниског самопоштовања.

Дете се не дружи са вршњацима

Иако друштвеност није карактеристика сваког детета, стидљивост може бити знак неког већег проблема. Уколико дете избегава дружење са вршњацима, то може значити да брине шта ће други рећи или урадити у вези било чега. Ова особина такође може да се појави ниоткуда, тако да обратите пажњу да ли се ваше дете мање дружи са пријатељима или више не ужива у активностима које је некад волело.

Дете је самокритично

Понекад родитељ може да примети да је дете самокритично, али некад се дешава да то није тако очигледно. Иако је негативност посебно изражена у тинејџесрским годинама, мала деца су такође подложна ниском самопоуздању. Ако ваше дете често има лоше коментаре на рачун свог изгледа, интелигенције или личности, време је да га похвалите.

Дете малтретира своје вршњаке

Често се за насилнике сматра да „пуцају“ од самопоуздања. На крају крајева, они ходају високо подигнуте главе и не занима их шта други људи мисле. Међутим, већином се тако понашају баш због тога што желе да сакрију своју несигурност и мањак самопоуздања.

Извор: yumama.com