6 опасности у кући од којих морате заштитити децу

23 маја, 2017

Деца јесу мала, али су велики истраживачи. Упознају свет око себе и занима их све. Воле да добро истраже и опипају сваки нови предмет, све око њих им је интересантно. То је добро, јер тако стичу нова искуства која ће допринети њиховом расту и развоју. Међутим, мали радозналци тако себе могу да доведу у велику опасност. Њихова свест о непосредним опасностима у које могу сами себе да доведу формира се тек након четвртог рођендана. Тако кажу стручњаци.

Родитељи зато морају да буду јако опрезни, јер дете и у кући може за трен ока да се нађе у опасности. При томе, јако је важно обратити пажњу на штекере и каблове, на место где се чувају козметика, кућна хемија и лекови, на разне ситне предмете, на кућне апарате, пре свега на пеглу, на оштре ивице намештаја.
Опасност од струје
Утичнице, штекери, продужни каблови, представљају велику опасност за безбедност детета. У свом истраживању, дете ће без размишљања бити спремно да у утичницу проба да угура прст, али и разне друге предмете и играчке. Такође, неретко малишани воле да вуку, па чак и да грицкају струјне и телефонске каблове.
За овај проблем постоји врло једноставно решење. Да би заштитили дете од струје, родитељи само требају да оду до продавнице и набаве штитнике за утичнице, а могу их наручити и преко интернета. Паковање од 5 комада кошта око 300-400 динара. Ја сам то овако урадио:
Ови штитници су позади самолепљиви и постављају се буквално за 30 секунди.
Што се каблова тиче, за њих можете користити заштитни кабал који се такође лако набавља и поставља уз ивицу зида и пода. Постоје и траке које се лепе преко каблова на под.
Kућна хемија и лекови
Малишани обожавају да претурају по фиокама и креденцима у кухињи и купатилу. Зато водите рачуна где држите кућну хемију, прашак за веш, детерџент за судове, шампоне, сапуне, средства за чишћење санитарија, стакла, ламината… Списак је доста дугачак. Све су то потенцијално опасне ствари, јер ће ретко који малишан одолети искушењу да све те шарене бочице и кутијице не гурне у уста.
Исто важи и за витаминске суплементе и за лекове. Ваша кућна апотека мора да буде далеко од дохвата руке ваше мале деце. Њима ће таблете разних боја привући пажњу пре свега јер личе на бомбоне, па ће готово сигурно желети да их пробају.
Ситни предмети
Опасни су и разни други ситни предмети за свакодневну употребу: кованице новца, престење, минђуше, шнале и укоснице, батерије за даљински, ситне играчке, уствари све оно што малишан може да угура у своја уста.
Столњаци
Звучи смешно, али и столњаци представљају опасност по мало дете. Деца млађег узраста, обично до свог трећег рођендана, често не бирају начине да дођу до предмета који им је привукао пажњу. Тако ће на пример, ако на столу види неку интересантну ствар, дете повући столњак не би ли ту ствар дохватило. Тиме себе доводи у опасност да му све што се налази на столу падне на главу. Зато је боље да у соби у којој дете проводи већину времена са столова померите миљее и столњаке док дете мало не порасте.
Пегла
Велика опасност за мало дете може да буде и пегла. Најбоље је да пеглање обављате у просторији у којој није дете, али ако немате ту могућност, онда будите веома опрезни. Довољан је само тренутак ваше непажње и дете је већ повукло кабал или кренуло да додирне врелу пеглу. О последицама боље да не говоримо.
Kада завршите, врућу пеглу одмах одложите на неко детету недоступно место. Ако је држите на висини, строго водите рачуна да кабал не остане да виси, јер ће дете покушати да га повуче и тако дохвати тешку и врелу пеглу.
Врата, фиоке, углови намештаја
Оштре ивице столова, гардеробера, кревета, такође могу довести до незгоде, јер мала деца воле да скачу, да трче по кући, па се у тој игри могу повредити. Исто тако, опасност представљају и фиоке и врата на ормарима. Свако дете ће без икакве сумње искористити прилику да завири у фиоку или у ормар. Фиока у којој има пуно ствари је тешка, а ако је малишан скроз извуче она може пасти на њега и гадно га повредити. Са друге стране, вратима ормара дете може уштипнути или прецвикати прсте. Али и овај проблем се решава за трен ока, јер се на тржишту продају разне заштите које се на једноставан начин постављу на углове намештаја, на фиоке и на врата.
Извор: Моје дете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама