6 opasnosti u kući od kojih morate zaštititi decu

maj 23, 2017

Deca jesu mala, ali su veliki istraživači. Upoznaju svet oko sebe i zanima ih sve. Vole da dobro istraže i opipaju svaki novi predmet, sve oko njih im je interesantno. To je dobro, jer tako stiču nova iskustva koja će doprineti njihovom rastu i razvoju. Međutim, mali radoznalci tako sebe mogu da dovedu u veliku opasnost. Njihova svest o neposrednim opasnostima u koje mogu sami sebe da dovedu formira se tek nakon četvrtog rođendana. Tako kažu stručnjaci.

Roditelji zato moraju da budu jako oprezni, jer dete i u kući može za tren oka da se nađe u opasnosti. Pri tome, jako je važno obratiti pažnju na štekere i kablove, na mesto gde se čuvaju kozmetika, kućna hemija i lekovi, na razne sitne predmete, na kućne aparate, pre svega na peglu, na oštre ivice nameštaja.
Opasnost od struje
Utičnice, štekeri, produžni kablovi, predstavljaju veliku opasnost za bezbednost deteta. U svom istraživanju, dete će bez razmišljanja biti spremno da u utičnicu proba da ugura prst, ali i razne druge predmete i igračke. Takođe, neretko mališani vole da vuku, pa čak i da grickaju strujne i telefonske kablove.
Za ovaj problem postoji vrlo jednostavno rešenje. Da bi zaštitili dete od struje, roditelji samo trebaju da odu do prodavnice i nabave štitnike za utičnice, a mogu ih naručiti i preko interneta. Pakovanje od 5 komada košta oko 300-400 dinara. Ja sam to ovako uradio:
Ovi štitnici su pozadi samolepljivi i postavljaju se bukvalno za 30 sekundi.
Što se kablova tiče, za njih možete koristiti zaštitni kabal koji se takođe lako nabavlja i postavlja uz ivicu zida i poda. Postoje i trake koje se lepe preko kablova na pod.
Kućna hemija i lekovi
Mališani obožavaju da preturaju po fiokama i kredencima u kuhinji i kupatilu. Zato vodite računa gde držite kućnu hemiju, prašak za veš, deterdžent za sudove, šampone, sapune, sredstva za čišćenje sanitarija, stakla, laminata… Spisak je dosta dugačak. Sve su to potencijalno opasne stvari, jer će retko koji mališan odoleti iskušenju da sve te šarene bočice i kutijice ne gurne u usta.
Isto važi i za vitaminske suplemente i za lekove. Vaša kućna apoteka mora da bude daleko od dohvata ruke vaše male dece. Njima će tablete raznih boja privući pažnju pre svega jer liče na bombone, pa će gotovo sigurno želeti da ih probaju.
Sitni predmeti
Opasni su i razni drugi sitni predmeti za svakodnevnu upotrebu: kovanice novca, prestenje, minđuše, šnale i ukosnice, baterije za daljinski, sitne igračke, ustvari sve ono što mališan može da ugura u svoja usta.
Stolnjaci
Zvuči smešno, ali i stolnjaci predstavljaju opasnost po malo dete. Deca mlađeg uzrasta, obično do svog trećeg rođendana, često ne biraju načine da dođu do predmeta koji im je privukao pažnju. Tako će na primer, ako na stolu vidi neku interesantnu stvar, dete povući stolnjak ne bi li tu stvar dohvatilo. Time sebe dovodi u opasnost da mu sve što se nalazi na stolu padne na glavu. Zato je bolje da u sobi u kojoj dete provodi većinu vremena sa stolova pomerite miljee i stolnjake dok dete malo ne poraste.
Pegla
Velika opasnost za malo dete može da bude i pegla. Najbolje je da peglanje obavljate u prostoriji u kojoj nije dete, ali ako nemate tu mogućnost, onda budite veoma oprezni. Dovoljan je samo trenutak vaše nepažnje i dete je već povuklo kabal ili krenulo da dodirne vrelu peglu. O posledicama bolje da ne govorimo.
Kada završite, vruću peglu odmah odložite na neko detetu nedostupno mesto. Ako je držite na visini, strogo vodite računa da kabal ne ostane da visi, jer će dete pokušati da ga povuče i tako dohvati tešku i vrelu peglu.
Vrata, fioke, uglovi nameštaja
Oštre ivice stolova, garderobera, kreveta, takođe mogu dovesti do nezgode, jer mala deca vole da skaču, da trče po kući, pa se u toj igri mogu povrediti. Isto tako, opasnost predstavljaju i fioke i vrata na ormarima. Svako dete će bez ikakve sumnje iskoristiti priliku da zaviri u fioku ili u ormar. Fioka u kojoj ima puno stvari je teška, a ako je mališan skroz izvuče ona može pasti na njega i gadno ga povrediti. Sa druge strane, vratima ormara dete može uštipnuti ili precvikati prste. Ali i ovaj problem se rešava za tren oka, jer se na tržištu prodaju razne zaštite koje se na jednostavan način postavlju na uglove nameštaja, na fioke i na vrata.
Izvor: Moje dete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama