6 vaspitnih metoda koje znatno utiču na život deteta

5 avgusta, 2016

U kakve će ljude izrasti naša deca zavisi najviše od roditelja koji često zaboravljaju da se karakter dece, kao i njihove socijalne i društvene veštine kroje upravo po onome čemu ih sami poduče. One ključne crte karaktera upravo se stiču kroz svakodnevni život u čemu glavnu ulogu imaju sitni potezi kojih najčešće nismo ni svesni. Stoga, pročitajte ovih sedam saveta koji su važni za odrastanje vaše dece i koji mogu uticati na život vašeg deteta.

Pitajte ih za mišljenje

Saslušajte decu i pitajte ih za mišljenje oko nekih porodičnih odluka poput: „Šta misliš koje bi boje trebalo da bude zid u sobi?” ili „Hoćemo li posaditi novo cveće” ili „Šta ćemo kupiti baki za rođendan?”. Na ovaj način dete će se osećati važnim faktorom u porodici, znaće da ima uticaj na zajedničke odluke, a osim toga, odgajćete dete koje će jednoga dana lakše donositi ključne odluke za svoj život.

Neka sami obavljaju stvari

To u početku mogu biti mali zadaci od pospremanja igračaka, slaganja garderobe i kreveta do pripreme laganog doručka. Ako dete od malih nogu podučite radnim navikama i obvezi da neke zadatke moraju da izvršavaju, kod njih ćete razvijati veštine koje će ih pratiti kroz ceo život. Osim toga, na taj način jačate i poverenje u svoju decu što će ona osetiti.

Slušajte ih očima, ušima i srcem

Pažljivo slušajte dečje snove, potrebe i njihova pitanja kako bi ih bolje upoznali. Kada dete oseti da ih razumete u potpunosti ono će se osećati voljenim, biće vam privrženije i imaće poverenja u vas.

Poljubite ih u čelo

Premda neki na prvi spomen smatraju da je intimniji poljubac u obraz, poljubac u čelo jača osećaj zaštićenosti i brige kod dece. Isti osećaj koji možete doživeti sada ukoliko vas poljubi deda ili otac, deca će osetiti već u ranijoj dobi, pa ga često koristite, posebno kada osetite da je detetu potrebna jača zaštita, odnosno, kada krene prvi dan u školu ili vrtić, kada je bolesno i slično.

Objavite da imate vreme namenjeno samo njima

Odvojte vreme za decu i jasno im istaknite da imate vreme koje želite posvetiti isključivo njima. Recite im da imate 5, 10, 30 minuta ili sat vremena samo za njih i pitajte ih što žele, kako da ih iskoristite. Premda ovo može zvučati dosta službeno i strogo, u  suštini je efektno, jer su i roditelji i deca svesniji da imaju vreme jedno za drugo tokom kojeg će se maksimalno posvetiti međusobnom odnosu, a ne da sa strane kradomice gledaju TV, mobilni telefon…

Dajte im prostora da dišu

Kako deca budu odrastala nailaziće na sve više poteškoća i problema pa će trebati i više vremena da se nose sa svojim emocijama. Kada dođu takvi dani dajte deci prostora da budu sami, da o svemu na miru razmisle i prožive te emocionalne trenutke na svoj način. Naravno da treba deci dati podršku, no najvažnije im je dati dobre savete i staviti se na raspolaganje, ali ako žele mir, nemojte im upadati u lični prostor i tražiti da baš sve dele s vama.

Iz vedra neba im govorite da ih volite

Umesto da reči „volim te”, govorite samo u određenim trenucima poput stavljanja na spavanje, pokušajte ih izgovoriti češće, tokom običnih dnevnih događanja i aktivnosti. Umesto štednje na ljubavi, „volim te” izgovorite kada šetate parkom, kupujete hleb, vozite se u vrtić ili školu. Naime, kad se reči „volim te” ne vežu za određenu situaciju ili postignuće onda se bolje naglase, dete ih bolje čuje, upije i oseti.

Izvor: Dječjaposla

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama