7 вежби за развој грубе моторике

14 октобра, 2015

Груба моторика подразумева кретање целог тела које код деце почиње пузањем, ходање и скакањем, те је база за развој фине моторике. Дете које је развило добру грубу моторику лакше ће научити везати везице на ципелама и писати. У школи ће имати боље резултате у телесном васпитање, али и боље се концентрисати, брже реаговати и имати више самопоуздања.
christmas-spoiled-kids
Деца грубу моторику развијају и сама у свакодневним активностима, но желите ли ружне јесење и зимске дане искористити за мало заједничког разгибавања уз вежбе које ће помоћи малишанима усавршити ове важне вештине, читајте даље :).
Предшколско доба је идеално време за вежбе за развој грубе моторике. Вежбе ће подстаћи дететову енергију, што утиче и на концентрацију и понашање код куће и у вртићу или школи. Ове вежбе су уједно и забавна игра и могу постати ваша свакодневна рутина за слободно време.
Спремни за вежбе?
Добро је да вежбе укључују и леву и десну страну тела (стопале, ноге и руке). Дете ће имати своју доминантну страну, али добро је развијети и ону слабију, недоминантну страну.
Кад деца свладају вежбе, добро је увести нове циљеве и радње како би им вежбе и даље биле изазов и забава.
Иначе, неке од свакодневних активности уз које се интезивно развија груба моторика су: вожња бицикла (посебице скретање удесно или улево), плес, игра на отвореном с вршњацима,…
Ево наших 7 примера вежби (можда ове вежбе већ имају стручне називе, па се не дајте збунити нашим дечјим називима поједених вежби):
Жабљи скокови
Ову забавну вежбу можете изводити и у соби и на отвореном. Нека мали жапци крену с једног краја собе на други скачући што више могу. Можете ставити и мале предмете на под које требају прескочити. Објасните им да за ову вежбу није битна брзина, већ правилни скокови.
Пребацивање лоптице
Пронађите малу лоптицу и нека је дете једном руком баца у зрак, а другом хвата. Потом замените руке. Нека дете понавља вежбу док год има воље. Кад се јако добро извежба, може изводити исту вежбу ходајући по равној линији за додатан изазов.
Вртња хула хопа
Хула хоп је забаван, а уједно и одличан за развој равнотеже и координације.
Прескакање хула хопа
Положите хула хоп на под. Нека дијете једном ногом скочи унутар хула хупа па ван. Потом замијените ноге.
Скакање и стајање на једној нози
Нека дете скаче 5 секунди на једној, а потом и на другој нози. Битно је да не скаче брзо, већ да лагано скаче и контролира скокове. Потом може да проба да соји  на једној нози што дуже може.
Сенка
Позовите дете да буде ваша сенка док се крећете простором и обављате једноставне послове.
Крећи се као
Задајте одређену животињу, а потом опонашајте њен начин кретања. Супер је имитирати змију, зеца, рака, патку, коња у галопу,…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама