7 vežbi za razvoj grube motorike

14 oktobra, 2015

Gruba motorika podrazumeva kretanje celog tela koje kod dece počinje puzanjem, hodanje i skakanjem, te je baza za razvoj fine motorike. Dete koje je razvilo dobru grubu motoriku lakše će naučiti vezati vezice na cipelama i pisati. U školi će imati bolje rezultate u telesnom vaspitanje, ali i bolje se koncentrisati, brže reagovati i imati više samopouzdanja.
christmas-spoiled-kids
Deca grubu motoriku razvijaju i sama u svakodnevnim aktivnostima, no želite li ružne jesenje i zimske dane iskoristiti za malo zajedničkog razgibavanja uz vežbe koje će pomoći mališanima usavršiti ove važne veštine, čitajte dalje :).
Predškolsko doba je idealno vreme za vežbe za razvoj grube motorike. Vežbe će podstaći detetovu energiju, što utiče i na koncentraciju i ponašanje kod kuće i u vrtiću ili školi. Ove vežbe su ujedno i zabavna igra i mogu postati vaša svakodnevna rutina za slobodno vreme.
Spremni za vežbe?
Dobro je da vežbe uključuju i levu i desnu stranu tela (stopale, noge i ruke). Dete će imati svoju dominantnu stranu, ali dobro je razvijeti i onu slabiju, nedominantnu stranu.
Kad deca svladaju vežbe, dobro je uvesti nove ciljeve i radnje kako bi im vežbe i dalje bile izazov i zabava.
Inače, neke od svakodnevnih aktivnosti uz koje se intezivno razvija gruba motorika su: vožnja bicikla (posebice skretanje udesno ili ulevo), ples, igra na otvorenom s vršnjacima,…
Evo naših 7 primera vežbi (možda ove vežbe već imaju stručne nazive, pa se ne dajte zbuniti našim dečjim nazivima pojedenih vežbi):
Žablji skokovi
Ovu zabavnu vežbu možete izvoditi i u sobi i na otvorenom. Neka mali žapci krenu s jednog kraja sobe na drugi skačući što više mogu. Možete staviti i male predmete na pod koje trebaju preskočiti. Objasnite im da za ovu vežbu nije bitna brzina, već pravilni skokovi.
Prebacivanje loptice
Pronađite malu lopticu i neka je dete jednom rukom baca u zrak, a drugom hvata. Potom zamenite ruke. Neka dete ponavlja vežbu dok god ima volje. Kad se jako dobro izvežba, može izvoditi istu vežbu hodajući po ravnoj liniji za dodatan izazov.
Vrtnja hula hopa
Hula hop je zabavan, a ujedno i odličan za razvoj ravnoteže i koordinacije.
Preskakanje hula hopa
Položite hula hop na pod. Neka dijete jednom nogom skoči unutar hula hupa pa van. Potom zamijenite noge.
Skakanje i stajanje na jednoj nozi
Neka dete skače 5 sekundi na jednoj, a potom i na drugoj nozi. Bitno je da ne skače brzo, već da lagano skače i kontrolira skokove. Potom može da proba da soji  na jednoj nozi što duže može.
Senka
Pozovite dete da bude vaša senka dok se krećete prostorom i obavljate jednostavne poslove.
Kreći se kao
Zadajte određenu životinju, a potom oponašajte njen način kretanja. Super je imitirati zmiju, zeca, raka, patku, konja u galopu,…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama