Родитељи, избаците из куће све седељке, љуље и носиљке за бебе!

17 јануара, 2017

Бебе треба да одраде своје – на равној подлози како би са својих отприлике 11 месеци имали добро развијену важну S кривуљу тела, која у случају дуготрајног коришћења носиљки постаје чудна С кривуља.
Дакле, шта вам је важније – да мало ослободите своје руке и време или да спречите да ваше дете има проблем у развоју? Верујемо да вам је ово друго важније. У сваком случају, требало би бити.
Бебама је потребна РАВНА површина на којој ће проводити своје време и док се многи родитељи данас својски труде да подстакну и убрзају природан развој свог детета истовремено чине абнормално велике грешке .
Бебе треба да леже на леђима како би научиле да се окрену на стомак. За почетак. Да би се почеле да се подижу прво на ручице па се одгурују ногицама да би, када за то дође време биле спремне да крену напред. Или назад. Свеједно је. Неће наравно ниједно здраво дете остати без тих степеница у развоју јер тешко је веровати да се дете од три године не би знало окренути с леђа на стомак, но то заиста није једина чињеница која указује на велику штетност кориштења јајета, седалица, љуљашки.
Верујемо – чврсто верујемо да све данашње бебе нису баш стално и константно у јајету, али ако само прелетимо погледом све те силне Фејсбук профиле с поносним родитељима малих принчева и принцеза, у 80 посто случајева видимо фотографије њих у јајету, колицима, љуљашкама, колицима… Где су нестале фотографије беба с пода или с кревета? Је ли постало срамота дете ставити на под, поготово данас када имамо толико широк избор оваквих супер помагача? А на питање зашто то уопште набављају својој деци најчешће се каже – па то имају сви, беба се у томе забавља, завезана је па не може испасти, уосталом, тако и ја имам мало времена. Све пет, само – све то нуди и обичан, раван чист под.

Ево што на то кажу педијатри

Бебе треба да одраде своје – на равној подлози како би са својих отприлике 11 месеци имали добро развијену важну S кривуљу тела, која у случају дуготрајног коришћења носиљки постаје чудна С кривуља. То је кривуља која полази од лепе заобљене дечје главице, преко врата путује до доњег дела леђа те се наставља све до флексибилних ногица које се могу померати и постављати у разне седалне позе.
Данашња деца све мање имају Ѕ, а све више С кривуљу која полази од спљоштених, равних главица, избочује се дуж кичме те завршава на куковима и коленима који скупа с рукама током развоја нису стекли довољно добру снагу како би подржавали дете у пузању. Шта више, бебе везане у разним седељкама које прате анатомију малог тела, не дозвољавају њиховим ногицама и коленима да се уопште испруже како треба. А то су само последице које су видљиве голим оком и педијатар их може уочити одмах. Ту су и друге последице – претеран притисак на још увек недовољно развијену кичму што ће дете осетити касније у животу те слабији развој бројних центара у мозгу који су задужени за квалитетно функционисање човека. Ту је и све слабији периферни вид јер је беба усмерена да гледа само напред јер ако и покуша гледати у страну поглед јој заустављају бочне странице седељке. Заправо, та претерана употреба седељки помаже само беби да се што пре постави у седећи положај јер јој то сугерише њихова анатомска постава па се беба већ јако рано почиње сама издизати како би боље видела свет око себе. Па рецимо и то, да их пречестом употребом седељке (возе се у седељкама, па се одмах пребаце у јаје док су у кући, па у љуљашку када јаје постане досадно, па након тога мало на рукама и већ је време за спавање. Коначно место где се беба може прописно истегнути), бебе дословно прерано тера само на седење. Позу која је једна од најнездравијих (у животу уопште).

С пода неће нигде пасти

Један од разлога који се најчешће спомиње у овој теми је чињеница да би беба могла лако пасти с неке повишене површине па је стога сигурнија када је свезана у љуљашки, носиљци, виперу, како их год већ називали. Но, с пода неће пасти нигде. Ни с кревета ако је заштићена великим јастуцима, једино што тада може учинити је показати своју знатижељу и жељу за кретањем. Природну жељу за природним развојем према кретању. Јер једино ће тако развој њихове мускулатуре и центара у мозгу бити природан, без страха од могућих последица.
Верујемо да многе од вас можда нису никада прочитале овакво стање ствари па ако и ви користите оваква помагала, пробајте их користити што мање. Некада заиста добро дођу, али нека то онда буде заиста у само таквим неопходним ситуацијама.
Ако имате новорођенче које се још увек нигде не миче, не брините – неће само тако пасти с кревета.
Ако пак имате мало већу бебу – ставите је на под. Можда јој испрва неће бити јако забавно, биће јој напорно, али драге маме, све баш све бебе морају проћи ту фазу развоја.
Све је могуће ако се хоће. Знате то и саме, па зато боље одмах сконите сва та модерна помагала, јер знате, она заправо служе вама, а не бебама – њима само одмаже – у физичком и психичком смислу.
Ако баш силно затребате њихову помоћ, у реду, на кратко – од тога нико неће имати штете, али пазите јер ваша беба није пакетић који ћете селити са седала на седало. Ако сте хтели то, зашто нисте купили лутку?
Извор: Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Родитељи, избаците из куће све седељке, љуље и носиљке за бебе!"

  1. SamoMama каже:

    Zavisi, koliko se upotrebljavaju, ne treba preterivati u u optrebi raznih ljulji, Moje dete je bilo u ljulji, kratko, desetak, petaestak minuta da mogu nesto hitni da uradim. Mamama, koje nemaju pomoc od baka i deka i te kako koriste te pomocne spravice.
    Umerno koristiti, mislim da je to bolje resenje nego izbaciti ih iz kuce. Iako smo koristili pomagala, vrlo rano je propuzula. Vecinu vremena je upravo bila na ravnoj podlozi i zanimala sam sam se njome. Isključivost nije rešenje, mamama koje su same sa bebama većinu dana, ljuljaske služe da ih odmene dok one završe nužne stvari.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама