7 zdravih navika zdrave i srećne dece

14 avgusta, 2018

Pogledajte koje je navike neophodno usvojiti u ranom detinjstvu kako bi dete bilo nasmejano i zdravo.

Vaspitavanje dece tako da oni jednog dana postanu zdravi i srećni odrasli je najvažniji deo roditeljstva, pa iz tog razloga nikada nije prerano započeti formiranje dobrih navika. One će pomoći mališanu tako što će ojačati njegovo zdravlje i čuvati vedri osmeh na njegovom licu!

 deca

Higijena je pola zdravlja.

Od pranja ručica nakon upotrebe toaleta do pranja zubića pred spavanje, sprovođenje lične higijene je veoma važno za mališane. Što pre se započne formiranje ovih navika, to će one detetu delovati više uobičajeno i postaće deo svakodnevne rutine. Najbolji način da to postignete jeste da i sami postupate istovetno i budete pravi primer svom detetu.

Vezivanje pojasa

Svaki put kada dete spustite u njegovo sedište, vežite ga pojasom i podsetite ga koliko je to važno. Tako će mališan svaki put kada uđe u automobile, čitavog svog života, posegnuti za pojasom i biti bezbedan.

Zdrava ishrana

Detetu treba ponuditi što više opcija kako bi bilo u prilici da razvije sopstveni ukus i otkrije šta je to u čemu najviše uživa. Preporučuje se da te namirnice budu zdrave kako bi mališani uvideli da i svet zdrave hrane može obilovati mnoštvom ukusa. Takođe, što ranije dete dobije mogućnost da proba nove ukuse, to će kasnije biti otvorenije za novine.

Čitanje je magija!

Za ljubav prema pisanoj reči nikada nije rano! Čitanje podstiče razvoj mašte i govora, zbog čega bi trebalo okružiti dete knjigama, slikovnicama i dečjim magazinima

Drugarstvo je bogatstvo.

Društvena interakcija je veoma važna životna veština. Provođenje vremena s vršnjacima, igra I razgovor omogućavaju deci da uče od svojih prijatelja i steknu naviku da budu okruženi drugima. Takođe, naučiće da dele i da budu saosećajni, zbog čega je drugarstvo neizostavan i esencijalan deo odrastanja.

Svež vazduh

Postoji bezbroj mogućnosti za rekreaciju i igru na otvorenom. Šetnja, igra između dve vatre, sportovi ili jednostavan piknik omogućiće detetu da se odmori od sveta tehnologije, uživa na svežem vazduhu i uspostavi vezu s prirodom.

Slatki snovi

Uz sve to, veoma je važno i podstaći dete da nauči da samo sebe uspava. Napravite prijatnu atmosferu u dečjoj sobi, okružite dete mekanim plišanim životinjama i uspostavite vreme za spavanje kog ćete se redovno pridržavati. Da, teško je ostaviti mališana da samo utone u svet snova – naročito ukoliko nije najbolje rasapoložen – ali će to detetu pomoći da bude nezavisno i da lakše uspostavi ovu dobru naviku.

Izvor: yumama.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama