Kakva majka – takva ćerka. Evo kad ovo pravilo počinje da važi

7 januara, 2022

Uprkos svim vašim naporima, svim tinejdžerskim (buntovničkim) ispadima, moramo vam reći jednu važnu stvar – verovatno ćete uskoro početi da ličite na svoju majku.

Da, čak i vi. Nauka tako tvrdi.

Nova studija, doktora Julijana De Silve iz Ujedinjenog Kraljevstva, tvrdi da svi poprimamo obrise svojih roditelja, a to se može desiti znatno ranije nego što mislimo.

Pročitajte i: Veza između majke i ćerke je jača nego što smo mislili

Da Silvino istraživanje obuhvatilo je više od 2.000 ljudi, u periodu kada su počeli da se osećaju, ali i da se ponašaju (sve više) kao svoji roditelji – od toga da su počeli da konzumiraju iste medije, do toga da im se sviđaju iste stvari, pa čak i da koriste iste fraze na koje su u mlađim danima prevrtali očima.

Saznao je da je malo više od polovine ispitanica (tačnije 52%) počelo da se ponaša kao majka u periodu između 30 i 33 godine, dok je 26% započelo taj trend u periodu od 35. do 40. godine, a ostalih 10% je nekako uspelo da izgura do 40-50.

A zašto taj prelaz uglavnom počinje u tridesetim?

De Silva veruje da to ima dosta veze sa roditeljstvom: kada počneš da odgajaš svoju decu, tvoje ponašanje se bazira na onom kako si sam vaspitavan. Verovatno nije slučajnost da u proseku u 30-im postajemo svoje majke – taman onda kada otprilike počninjemo da vičemo na ukućane da obrišu đonove pre nego što uđu u kuću, sa sve objašnjenjem: “Jer sam ja tako rekla.”

Počinjemo, recimo, pomalo da se gojimo, dobijemo i pokoju boru i iznenada i same vidimo sličnost. Pa nam onda valjda i padne na pamet da nosimo onakvu garderobu koju je i ona nosila.

“To je deo neizbežnog procesa starenja, a koji mnogi ljudi žele da odgode što duže”, objasnio je doktor De Silva.

Ukoliko vam je potrebno malo utehe, a verovatno jeste, nauka isto tako potvrđuje da muškarci intenzivnije počinju da liče na očeve opet – u tridesetim, tačnije (otprilike) u 34. godini. Što je, dakle, period kada često i sami postaju očevi.

I ne brinite: ovo nije otkriće koje kaže da ćete postati baš kao vaš roditelj, bez obzira na sve. To je, jednostavno, studija koja kaže da ćete možda primetiti da vaša pojava ili ponašanje počinju da reflektuju njihove i to onda kada počinjete da zasnivate svoju porodicu. Vi ste i dalje vi, a možda će vam i garderoba kakvu je ona nosila baš lepo stajati. Samo kažemo.

Izvor: Lola magazin / Scary mommy

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama