Каква мајка – таква ћерка. Ево кад ово правило почиње да важи

Упркос свим вашим напорима, свим тинејџерским (бунтовничким) испадима, морамо вам рећи једну важну ствар – вероватно ћете ускоро почети да личите на своју мајку.

Да, чак и ви. Наука тако тврди.

Нова студија, доктора Јулијана Де Силве из Уједињеног Краљевства, тврди да сви попримамо обрисе својих родитеља, а то се може десити знатно раније него што мислимо.

Прочитајте и: Веза између мајке и ћерке је јача него што смо мислили

Да Силвино истраживање обухватило је више од 2.000 људи, у периоду када су почели да се осећају, али и да се понашају (све више) као своји родитељи – од тога да су почели да конзумирају исте медије, до тога да им се свиђају исте ствари, па чак и да користе исте фразе на које су у млађим данима превртали очима.

Сазнао је да је мало више од половине испитаница (тачније 52%) почело да се понаша као мајка у периоду између 30 и 33 године, док је 26% започело тај тренд у периоду од 35. до 40. године, а осталих 10% је некако успело да изгура до 40-50.

А зашто тај прелаз углавном почиње у тридесетим?

Де Силва верује да то има доста везе са родитељством: када почнеш да одгајаш своју децу, твоје понашање се базира на оном како си сам васпитаван. Вероватно није случајност да у просеку у 30-им постајемо своје мајке – таман онда када отприлике почнињемо да вичемо на укућане да обришу ђонове пре него што уђу у кућу, са све објашњењем: “Јер сам ја тако рекла.”

Почињемо, рецимо, помало да се гојимо, добијемо и покоју бору и изненада и саме видимо сличност. Па нам онда ваљда и падне на памет да носимо онакву гардеробу коју је и она носила.

“То је део неизбежног процеса старења, а који многи људи желе да одгоде што дуже”, објаснио је доктор Де Силва.

Уколико вам је потребно мало утехе, а вероватно јесте, наука исто тако потврђује да мушкарци интензивније почињу да личе на очеве опет – у тридесетим, тачније (отприлике) у 34. години. Што је, дакле, период када често и сами постају очеви.

И не брините: ово није откриће које каже да ћете постати баш као ваш родитељ, без обзира на све. То је, једноставно, студија која каже да ћете можда приметити да ваша појава или понашање почињу да рефлектују њихове и то онда када почињете да заснивате своју породицу. Ви сте и даље ви, а можда ће вам и гардероба какву је она носила баш лепо стајати. Само кажемо.

Извор: Лола магазин / Scary mommy