8 igara koje poboljšavaju dečju pažnju

18 maja, 2015

 
Trud koji treba uložiti u poboljšanje motivacije za rad kod dece ne mora biti prevelik, a sam proces mukotrpan ni složen. U stvari, moguće je pomoći deci da kroz igru i zabavu razviju sposobnost lakše koncentracije, boljeg fokusa i zadržavanja pažnje.
rubikIgre kojima se može podstaći dečja pažnja su raznovrsne, ali neke su se ipak pokazale delotvornijim od drugih. Izdvajamo nekoliko koje biste mogli da isprobate sa svojom decom:
Rubikova kocka – igra koja jeste složena, ali upravo je složenost ta koja uzrokuje njenu efektivnost. Ako podstaknete dete da se pozabavi ovom igrom, kocka-slagalica će povoljno uticati i na vizuelnu memoriju.
Moguće je izoštriti i dodatno razviti ovu vrstu memorije, kao i pažnju uz pomoć određenih igara kartama, gde je zadatak deteta da pronađe dve iste. Isti učinak će imati i domine, a dete će takođe naučiti da koristi sistem eliminacije.
Slagalice svake vrste su takođe igre koje treba davati deci, jer uklapanje različitih delova i formiranje složene slike iziskuje truda i usredsređenosti. Kada treba održati pažnju kod dece, potrebno je uključiti aktivnosti iz različitih sfera. Tako možete detetu dati papir ili pokazati na računaru dve naizgled identične slike. Zadatak koji dete treba da ispuni je da uoči razlike. Ovako se pospešuje koncentracija, ali i volja da se uloži vreme i stekne doslednost prilikom ispunjavanja zadatka. Ovo je metoda koja se preporučuje za mališane starije od četiri godine. Takođe, u ovome će pomoći i zadaci koji podrazumevaju dovršavanje crteža. U tom slučaju je neophodno da dete ima sposobnost da konstruiše gotovu sliku u glavi.
Metoda koja će imati pozitivan učinak kada se radi o izoštravanju vizuelne sposobnosti i koncentracije je i “izbaci uljeza“. Naime, pred detetom je slika s predmetima koji su međusobno povezani, a pored njih postoji i jedan ili više predmeta koji odudaraju. Na detetu je da uoči koji predmet se ne uklapa u postojeće relacije. U vizuelnom snalaženju i jačanju memorije i koncentracije može pomoći i lavirint. Igrajući se u lavirintu, deca razvijaju i finu motoriku, osećaj za orijentaciju u prostoru, opažanje i vizuelno pamćenje.
Izvor: Educapeques
Priredila: Tatjana Zotović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama