8 креативних техника у разредној настави

8 септембра, 2018

Представљамо вам осам креативних техника намењених учитељима.

1. Кутија изненађења

У кутији су различити предмети који представљају појмове који се тичу четири годишња доба.
Лето: качкет, сунчане наочаре, крема, лопта
Пролеће: цвет, играчка или слика птичице
Зима: рукавице, украс за јелку, шал
Јесен: лист, кишобран, јабука,
Уз помоћ загонетних предмета које извлаче из кутије ученици треба да погоде загонетни појам (годишње доба). Циљ ове активности је стварање пријатне атмосфере и подстицање ученичке активности.

2. Годишња доба

Ученици треба да израде мапу ума помоћу сличица и речи за свако годишње доба. На крају активности извештавају остале у разреду. Они могу поставити питање групи која излаже. Циљ је подстакнути ученике на креативно мишљење, сагледавање одређеног појма на различите начине, подстицање сарадње међу ученицима и наглашавање како је свака идеја добродошла.

3. Хоботница

Циљ је подстакнути ученике на писање свих речи које им падну на памет кад чују реч хоботница, односно стварање различитих, оригиналних, неуобичајених идеја у групној ситуацији.

4. Ко све сме да једе рукама и ногама

Ученицима је потребно прочитати краћи текст, те они треба да разумеју прочитано уз помоћ шест универзалних питања (Ко? Шта? Где? Како? Када? Зашто?). Циљ је их навести на креативно размишљање, навести их да на креативан и иновативан начин приступе проблему, те да одговарањем на питања сагледају проблем на више различитих начина.

5. Доврши причу

На темељу задатог почетка приче ученици треба сами да смисле крај приче. Тиме се подстиче ученичко стваралаштво у језичном изражавању.

6. Летна авантура хоботнице

На самом почетку потребно је замолити ученике да се удобно сместе, затворе очи и уз тиху музику послушају глас наставника који ће их повести на замишљено путовање. Затим треба да илуструју свој доживљај из маште који је настао за време вођене фантазије. На крају следи разговор у кругу.

7. Математичке приче се врте у круг

Ученици подељени у групе треба прво да осмисле математичку причу на задане појмове и бројеве (појмови су неповезиви, нпр. пешкир и сладолед). Затим треба причу да запишу на папир.
Након тога групе се померају за један сто у десно. Задатак им је да прочитају написану математичку причу, заједнички је реше и чекају следећи корак. У следећем кораку групе се поновно померају за један сто у десно. Задатак им је да осмисле још једно питање на већ написани математички задатак на папиру, те након померања за један сто у десно прочитају ново питање и заједнички га реше.

8. Што би било кад би било?

Ученик се овим подстиче на разговор у групама постављајући провокативна питања на тему личне заштите од временских прилика током летовања, зимовања, јесењих и пролећених неприлика. Питања гласе:
Шта би било да током зиме не носимо јакну, шал и рукавице?
Што би се догодило да током лета почне да пада снег?
Како бисмо могли да се заштитимо од сунца ако немамо крему за сунчање/кабаницу/кишобран?
Извор: pcskolarac-magazin.blogspot.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама