8 начина да учините своје дете паметнијим

Деца не могу да спознају своје потенцијале, зато им је потребна помоћ и подстицај да искористе своје могућности на најбољи начин. Управо су ту родитељи на потезу!
Иако би деца највише волела да се увек играју и да немају ниједну обавезу – ипак можете да им помогнете да организују своје време тако да све изгледа као игра, а да ипак и обавезе буду испуњене.

Ово су само неке од обавеза које помажу малишанима у развоју, а изгледају као игра:

1. Упишите дете на спорт

Сви знамо да је активан начин живота добар за наше здравље, али да ли сте знали да људи након физичке активности памте нове речи 20 одсто брже? Усавршите своју децу од малих ногу, док још уче нове речи, конструишу реченице и комуницирају са вршњацима и одраслима.

2. Укључите их у свој хоби

Кување, плетење, музика – шта год. Активно учење је од виталне важности за развој, јер деца тада лакше и брже купе вештине које ће им помоћи у даљем образовању, као што су праћење инструкција и координација.

3. Пустите их да воде

Када ваше дете покаже интересовање за нешто, помозите им да прате своју страст. Деца реагују добро на охрабривање и већа је вероватноћа да ће се држати нечега, више научити и бити заинтересованији за своју околину.

4. Дајте им сан

Позитивне стране спавања су небројиве. Сан поспешује учење, па чак и кратке дремке помажу у задржавању информација. И код деце и код одраслих добар сан је подједнако важан као и исхрана и вежба.

5. Похвалите их када не одустају

Чак и ако то значи да их гледате како раде исту ствар по 100. пут. Каже се да је тајна успеха неодустајање. Нису сви природни таленти за све али чврсто држање за нешто и упорност ће нас пре довести до остварења циљева. Научите своју децу да уче из својих грешака, да се саберу и покушају поново.

6. Ако су срећни, спремни су да уче

Почните то тако што ћете бити срећан родитељ. Лакше рећи него учинити, зар не? И поред мноштва стреса и обавеза, ставите на страну све проблеме и будите весео родитељ и проведите квалитетно и занимљиво време са дететом, знајући да ћете тако поспешити његово учење. Када су деца срећна више су заинтересована и укључена у учење.

7. Читајте са њима, не њима

Указивати пажњу на одређене речи помоћи ће деци да боље запамте и писане и изречене речи. Ово је вид активног учења, док читате са њима, укључите се у причу, показујте слике и разговарајте са децом, заиста можете унапредити целокупно искуство.

8. Водите их на часове музике

Можда не желите да ваше дете постане рок-звезда (или желите?), али научно је доказано да часови музике поспешују IQ, али и одлажу последице старења.
Извор: osnovneskole.edukacija.rs