Toplina roditeljskog doma

10 marta, 2015

Dom je mesto gde rastu deca i upijaju u sebe sve ono što će ih učiniti istinskim i plemenitim muškarcima i ženama.
U domu gde rastu deca čitavo njihovo okruženje i sve što se dešava utiče na njih, i čak i najmanji detalj može da utiče na formiranje njihovog budućeg karaktera.
5577_465649133526625_385430550_n
Sve ono lepo što vide dečje oči ostavlja traga u njihovim osetljivim srcima.
Moramo da učinimo da sobe u kojima će naša deca spavati, igrati se i živeti budu što lepše, onoliko koliko nam to sredstva dozvoljavaju. Deca vole slike, i ako su slike u kući čiste i lepe one na njih izvanredno utiču, čine ih prefinjenijima. Ali i sam dom, čist i opremljen sa ukusom, s jednostavnim ukrasima i prijatnim izgledom neprocenjivo utiče na vaspitanje dece.
Još jedan važan elemenat u porodičnom životu jesu odnosi međusobne ljubavi; ne prosto ljubavi nego kultivisane ljubavi u svakodnevnom životu porodice, ispoljavanje ljubavi u rečima i postupcima. Ljubaznost u kući, ne formalna nego iskrena i prirodna. Radost i sreća su deci potrebni isto onoliko koliko je biljkama potreban vazduh i sunčeva svetlost.
Najbogatije nasledstvo koje roditelji mogu da ostave deci jeste srećno detinjstvo s nežnim uspomenama na oca i majku. Ono će osvetliti buduće dane, čuvaće ih od iskušenja i pomoći će im u surovoj svakodnevici života kada deca napuste roditeljski krov.
Plemenit život, snažan, pošten, ozbiljan  karakter jesu najveća nagrada roditeljima za naporne godine ljubavi pune samopožrtvovanosti. Neka deca žive tako da roditelji u starosti mogu njima da se ponose. Neka deca ispunjavaju nežnošću i umiljatošću godine njihovog gašenja.
Među braćom i sestrama mora da postoji čvrsto i nežno prijateljstvo. U našim srcima i životu moramo da čuvamo i negujemo sve što je lepo i sveto.
Da bi prijateljski odnosi u našem sopstvenom domu bili duboki, iskreni i srdačni njih moraju da formiraju roditelji, pomažući deci da se zbliže.
Nema na svetu prijateljstva čistijeg, bogatijeg i plodotvornijeg od prijateljstva u porodici, samo ako se njegov razvoj usmeri.
Autor: Sefora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama