8 навика истински позитивних људи

„Ако средимо ствари у нашем уму, средиће се и све остало у нашем животу.“ – Лао Цу

Да ли и ви имате баш такву пријатељицу? Проспе кафу по белој мајици и истог тренутка се насмеје мада отрчи да скине мрљу… Или направи велику грешку на јутарњој презентацији, а већ на паузи за ручак је добре воље.
Она је управо та која гледа светлију страну живота, али ипак живи у реалности.
У чему је тајна? Позитивни људи немају никакве магичне моћи суперхероја које их испуњавају позитивношћу. Они се заправо посвећују позитивним активностима и то свакодневним, „земаљским“ и не дижу главу у облаке, објашњава др Мелиса Блејкмен, са Универзитета „Џон Хопкинс“.
Она наводи листу активности којима истински позитивни људи прибегавају сваког дана.
1. Практикују смирујуће ритуале.
Живот нам може донети серије стресних догађаја, али позитивци знају како да се изборе са анксиозношћу на здрав начин. Управо оно што чине да би се ослободили стреса покреће њихове позитивне емоције, а нарочито физичка активност и медитација.
„Активности као што су вежбање и медитација су јако корисни у одржавању позитивног става, али вам могу помоћи и да размишљате јасније“, каже Блејкменова. „Чим те навике запустим, изгубим се у ситницама и тешко ми пада да изађем на крај са свакодневним фрустрацијама.“
2. У тешким временима тренуцима ослањају се на своју позитивност.
У једној анализи позитивног размишљања која је објављена у „Часопису за психологију личности и социјалну психологију“, истраживачи препоручују да негујете тај стил мишљења јер ћете постати отпорнији на животне изазове. Група аутора, на челу са Барбаром Фредриксон, наводи да нас позитивне емоције подстичу да ситуације гледамо кроз ширу перспективу. „Постоји ту један парадокс: позитивне емоције су тренутне – радост, захвалност, задовољство често осећамо само пар минута. А ипак, оне нам омогућавају да на вишем степену повежемо своје идеје и резултат је да су наше унутрашње снаге све јаче.“
3. Прихватају и негативне ситуације.
Нико није имун на немиле догађаје у животу, чак ни оптимисти.“Кључ је остати позитиван али бити и реалистичан, каже Блејкменова.“
„Сигурно је да сви доживљавамо много изазова „, каже она. „Људи склони позитивном размишљању прихватају их са мотом ‘И ово ће проћи’ и не беже од проблема. Они знају да су прошли кроз изазове и раније и да су успели да их преброде“, каже Блејкменова, додајући: „То значи да треба да проблеме решавамо један по један као и да дамо себи времена да се навикнемо на новитете које нам је нека велика промена донела.“
4. Не муче себе.
Често смо сами себи највећи критичари. Позитивне особе научиле су да прихвате себе онаквима какви су. Студије показују да је прихватање себе битан фактор срећнијег живота.
Како то можете да промените? Уведите у своју праксу медитације усмерене на љубав и љубазност, вежбајте проширење осећања љубави и добре воље за себе и друге. Психолошке студије показују да дневна медитација и вежба доводе до јачих позитивних емоција, а доносе и бројне друге користи.
5. Раскидају везе које су за њих лоше.
„Какви ћете ви бити зависи у многоме од људи којима сте окружени, зато је добар систем подршке круцијалан за оптимистичан поглед на свет“, објашњава Блејкменова.
Извор: lovesensa.rs/