8 stvari koje zaposlene mame moraju uraditi da bi ujutru izašle iz kuće na vreme

24 novembra, 2017

Puno zaposlenih mama ujutru se susreće s istim problemom – kako napustiti kuću na vreme?! Kako drugima to uspeva?! Iako vam se čini da vam uvek nedostaje barem još pola sata, ma koliko rano ustali u stvari se radi o dobroj organizaciji. Donosimo 8 saveta kako se spasiti od jutarnjeg haosa:

Ne gledajte u svoj telefon!

Koliko god telefoni bili od pomoći i neizbežni, potrudite ih se da ih izbegnete pre nego što zalupite za sobom ulaznim vratima. Ako ujutru bacite pogled na njega, gotovo je pa zagarantirano da ćete naći neku nepročitanu poruku, mejlove ili obaveštenja koje će vas namamiti da kliknete. I dok kažeš “keks”, vreme je proletelo u skrolanju, a vi kasnite.

Priuštite sebi malo jutarnje zabave

Probudite se malo ranije kako ne biste postali nervozni zbog manjka vremena i započnite jutro nečim što volite. Popijte kafu u miru ili pogledajte jutarnje vesti, prelistajte časopis pre nego vam deca skoče iz kreveta i postanu prioritet.

Osigurajte 30 minuta “lufta”

Budući da već znate svoju jutarnju rutinu, osigurajte dodatnih 30 minuta za nepredviđene situacije. Ako znate da vam za spremanje dece i sebe, te odlaska u vrtić/školu treba sat i po, ustanite dva sata ranije i izbegnite paniku ako nešto pođe po zlu. Videćete koliko vam jutro smirenije i opuštenije protiče i kako vas ne obliva znoj svaki put kada bacite pogled na sat.

Popisi su ključ uspeha

Napravite deci popis njihove jutarnje rutine i zalepite im ga na zid sobe. Ako deca još ne znaju da čitaju, popis se može sastojati od slika. Klinci su ujutru obično spori, ne znaju šta bi trebalo da urade pa ne urade ništa ili – počnu da se igraju. Nacrtajte (napišite) da treba da se obuku/odu u toalet/umiju/operu zube/doručkuju/spakuju knjige itd… skratićete sebi muke. Ako i vi imate stvari koje morate obaviti, napravite i sebi popis. To što ste znali šta morate juče, ne znači da ćete se setiti i ujutru.

Pojednostavnite dečji doručak

Lepo bi bilo svaki dan deci servirati bogat, topao doručak kao iz reklame. No, to je naravno nemoguće. Odložite svoje ideje za vikend, a tokom nedelje se usresredite na zdrave, ali brze doručke. Zdrave žitarice s mlekom, jogurt, hleb s raznim namazima, voće biće izvrsni pokretači organizma vašeg deteta, a priprema vam neće oduzeti puno vremena. Palačinke od heljdinog brašna nadevene domaćim kremom ostavite ipak za vikend.

Ne palite deci TV

Ne dajte se zavarati da će vam paljenje TV-a dati malo vremena. Možda, ali ćete puno i izgubiti. Deca se pred ekranom pretvore u prava mala čudovišta. Zaborave da jedu, a kasnije ćete ih jedva odvući od omiljenog crtaća i to verovatno uz vrisku i plač.

Savladajte umeće brzog šminkanja

Neke žene se našminkaju za 5 minuta, druge tvrde da im treba pola sata. Krajnji rezultat često je isti. Pripremite uveče sve što vam treba za šminkanje i ne komplikujte. Ne treba vam puna ratna sprema za odlazak na posao, odbacite sve nepotrebno. Takođe, kada krenete sa šminkanjem, posvetite se samo tome. Nemojte se šminkati jednom rukom dok drugom pokušavate da kopate po dečjem ormaru jer će tada ceo proces biti znatno usporen. Nakon nekoliko jutara trebalo bi već posao da obavljate automatski, za najviše 5 do 10 minuta.

Isključite obaveštenja za mejlove i poruke na telefonu

Stalni zvuk koji vas podseća da dobijate poruke i mejlove ometaće vas i činiti nervoznom. Borićete se sa željom da pogledate ko vas traži i radi li se o nečem hitnom. No, verovatno nikad nije reč o nečem što ne može pričekati pola sata, a vi, ako se već uhvatite telefona samo da vidite ko je poslao poruku, pa čak i nebitnu, verovatno ćete na nju i odgovoriti.

Zato, najbolje, isključite zvuk dok ne napustite kuću i imaćete osećaj da vas niko ne traži celo jutro!

Izvor: Dječja posla

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama