8 ствари које запослене маме морају урадити да би ујутру изашле из куће на време

Пуно запослених мама ујутру се сусреће с истим проблемом – како напустити кућу на време?! Kако другима то успева?! Иако вам се чини да вам увек недостаје барем још пола сата, ма колико рано устали у ствари се ради о доброј организацији. Доносимо 8 савета како се спасити од јутарњег хаоса:

Не гледајте у свој телефон!

Kолико год телефони били од помоћи и неизбежни, потрудите их се да их избегнете пре него што залупите за собом улазним вратима. Ако ујутру баците поглед на њега, готово је па загарантирано да ћете наћи неку непрочитану поруку, мејлове или обавештења које ће вас намамити да кликнете. И док кажеш “кекс”, време је пролетело у скролању, а ви касните.

Приуштите себи мало јутарње забаве

Пробудите се мало раније како не бисте постали нервозни због мањка времена и започните јутро нечим што волите. Попијте кафу у миру или погледајте јутарње вести, прелистајте часопис пре него вам деца скоче из кревета и постану приоритет.

Осигурајте 30 минута “луфта”

Будући да већ знате своју јутарњу рутину, осигурајте додатних 30 минута за непредвиђене ситуације. Ако знате да вам за спремање деце и себе, те одласка у вртић/школу треба сат и по, устаните два сата раније и избегните панику ако нешто пође по злу. Видећете колико вам јутро смиреније и опуштеније протиче и како вас не облива зној сваки пут када баците поглед на сат.

Пописи су кључ успеха

Направите деци попис њихове јутарње рутине и залепите им га на зид собе. Ако деца још не знају да читају, попис се може састојати од слика. Клинци су ујутру обично спори, не знају шта би требало да ураде па не ураде ништа или – почну да се играју. Нацртајте (напишите) да треба да се обуку/оду у тоалет/умију/оперу зубе/доручкују/спакују књиге итд… скратићете себи муке. Ако и ви имате ствари које морате обавити, направите и себи попис. То што сте знали шта морате јуче, не значи да ћете се сетити и ујутру.

Поједноставните дечји доручак

Лепо би било сваки дан деци сервирати богат, топао доручак као из рекламе. Но, то је наравно немогуће. Одложите своје идеје за викенд, а током недеље се усресредите на здраве, али брзе доручке. Здраве житарице с млеком, јогурт, хлеб с разним намазима, воће биће изврсни покретачи организма вашег детета, а припрема вам неће одузети пуно времена. Палачинке од хељдиног брашна надевене домаћим кремом оставите ипак за викенд.

Не палите деци ТВ

Не дајте се заварати да ће вам паљење ТВ-а дати мало времена. Можда, али ћете пуно и изгубити. Деца се пред екраном претворе у права мала чудовишта. Забораве да једу, а касније ћете их једва одвући од омиљеног цртаћа и то вероватно уз вриску и плач.

Савладајте умеће брзог шминкања

Неке жене се нашминкају за 5 минута, друге тврде да им треба пола сата. Kрајњи резултат често је исти. Припремите увече све што вам треба за шминкање и не компликујте. Не треба вам пуна ратна спрема за одлазак на посао, одбаците све непотребно. Такође, када кренете са шминкањем, посветите се само томе. Немојте се шминкати једном руком док другом покушавате да копате по дечјем ормару јер ће тада цео процес бити знатно успорен. Након неколико јутара требало би већ посао да обављате аутоматски, за највише 5 до 10 минута.

Искључите обавештења за мејлове и поруке на телефону

Стални звук који вас подсећа да добијате поруке и мејлове ометаће вас и чинити нервозном. Борићете се са жељом да погледате ко вас тражи и ради ли се о нечем хитном. Но, вероватно никад није реч о нечем што не може причекати пола сата, а ви, ако се већ ухватите телефона само да видите ко је послао поруку, па чак и небитну, вероватно ћете на њу и одговорити.

Зато, најбоље, искључите звук док не напустите кућу и имаћете осећај да вас нико не тражи цело јутро!

Извор: Дјечја посла