Prirodni porođaj posle carskog reza? Statistika kaže može, ali bolje ne.

7 novembra, 2021

Porođaj carskim rezom uvek je aktuelna tema. I koliko god se o tome govorilo, uvek će biti i lekara koji su za i protiv carskog reza za koji ne postoje medicinske indikacije (mada više onih koji su protiv). Isto tako i majki koje su prošle kroz porođaj prirodno ili carskim rezom, pa favorizuju ovaj ili onaj način.

Kao majka koja ima iskustva i sa jednim i sa drugim (prvi porođaj je bio prirodni, drugi carski rez), uvek sam govorila da, kad god je to moguće, glasam za prirodni. I sada, dok čekam treću bebu, bila sam uverena da ću želeti prirodni porođaj. I moj doktor kaže da to nije nikakav problem, uz jednu malu, otežavajuću okolnost – ne savetuje mi epiduralnu anesteziju. Kaže, mesto gde je materica nekad sečena i šivena slaba je tačka. Iako je šansa mala, može se desiti da baš na tom mestu dođe do pucanja tokom kontrakcija. A ako je porodilja pod anestezijom, ona neće osetiti taj bol i neće moći da da signal lekarima da se nešto dešava.

Posle ove informacije, rešila sam da malo istražim – šta posle carskog reza?

Istraživanja magazina o medicini Plos kažu da je planirani carski rez najsigurnija opcija za žene koje su se ranije na taj način porodile. Ovo zato što vaginalni porođaj nosi veći rizik od komplikacija. Do ovog podatka došlo se istraživanjem koje je obuhvatilo čak 74.000 beba.

Ono što svi znamo je da postoje dve vrste carskog reza – hitan, kada dođe do komplikacija tokom vaginalnog porođaja i planiran, na zahtev majke ili zbog medicinskih razloga. Isto tako, svima je jasno, bilo da je porođaj vaginalni ili carski, i za bebu i za majku postoje određeni rizici.

Šta kažu istraživanja o prirodnom porođaju posle carskog reza

Istraživanje sprovedeno u Škotskoj bavilo se rizicima koji nosi planirani carski rez u odnosu na vaginalni porođaj, kod žena koje su ranije porodile operativnim putem.

• 45.579 žena rodilo je planiranim carskim rezom, a 28.464 pokušalo je vaginalno da se porodi

• 28,4 odsto onih koje su pokušale vaginalno da se porode nastavilo je porođaj hitnim carskim rezom

• pokušaj porođaja vaginalnim putem nosio je veći rizik za majke u odnosu na izbor porođaja carskim rezom

• 1,8 odsto onih koje su pokušale vaginalno da se porode i 0,8 odsto onih koje su planirale carski rez imale su ozbiljne komplikacije, poput krvarenja i infekcija

• Komplikacije za bebu pojavile su se u osam odsto trudnoća tokom vaginalnog porođaja i 6,4 odsto porođaja carskim rezom.

A porođaj hitnim carskim rezom, u odnosu na planirani, nosi više rizika po majku i dete. I majke treba to da znaju.

Za i protiv

Jasno je da i carski rez i prirodni porođaj imaju svoje prednosti i mane.

Kada se izvodi carski rez nema rizika od toga da se beba zaglavi u porođajnom kanalu. Pored toga, teški prirodni porođaji ponekad ostave traume majkama koje se posle teže odlučuju za drugo dete. Takođe, rizik od pucanja perineuma ne postoji.

S druge strane, posle carskog reza može se desiti da u ožiljku ostanu delovi posteljice koji mogu uzrokovati komplikacije u kasnijim trudnoćama. Carski rez, takođe, zahteva duži i teži oporavak, jer je reč o operaciji u kojoj se seče čak sedam slojeva tkiva.

Kod žena koje su prethodno imale carski rez, vaginalni porođaj može da dovede do toga da ožiljak od carskog reza pukne ili prokrvari. Ovo se događa otprilike jednoj na svakih 200 žena. On takođe nosi i ozbiljan rizik za bebu, kao što je povreda mozga ili smrt prilikom vaginalnog porođaja nakon carskog reza.

Kad sve ovo zna, svaka majka koja se već porađala carskim rezom trebalo bi da ima pravo da, nakon konsultacije sa lekarom, donese odluku o tome na koji način će se poroditi. Treba da bude upoznata sa rizicima i na bazi toga da sama odluči, imajući u vidi svoj i najbolji interes svog deteta.

M. I.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama