Природни порођај после царског реза? Статистика каже може, али боље не.

7 новембра, 2021

Порођај царским резом увек је актуелна тема. И колико год се о томе говорило, увек ће бити и лекара који су за и против царског реза за који не постоје медицинске индикације (мада више оних који су против). Исто тако и мајки које су прошле кроз порођај природно или царским резом, па фаворизују овај или онај начин.

Као мајка која има искуства и са једним и са другим (први порођај је био природни, други царски рез), увек сам говорила да, кад год је то могуће, гласам за природни. И сада, док чекам трећу бебу, била сам уверена да ћу желети природни порођај. И мој доктор каже да то није никакав проблем, уз једну малу, отежавајућу околност – не саветује ми епидуралну анестезију. Каже, место где је материца некад сечена и шивена слаба је тачка. Иако је шанса мала, може се десити да баш на том месту дође до пуцања током контракција. А ако је породиља под анестезијом, она неће осетити тај бол и неће моћи да да сигнал лекарима да се нешто дешава.

После ове информације, решила сам да мало истражим – шта после царског реза?

Истраживања магазина о медицини Plos кажу да је планирани царски рез најсигурнија опција за жене које су се раније на тај начин породиле. Ово зато што вагинални порођај носи већи ризик од компликација. До овог податка дошло се истраживањем које је обухватило чак 74.000 беба.

Оно што сви знамо је да постоје две врсте царског реза – хитан, када дође до компликација током вагиналног порођаја и планиран, на захтев мајке или због медицинских разлога. Исто тако, свима је јасно, било да је порођај вагинални или царски, и за бебу и за мајку постоје одређени ризици.

Шта кажу истраживања о природном порођају после царског реза

Истраживање спроведено у Шкотској бавило се ризицима који носи планирани царски рез у односу на вагинални порођај, код жена које су раније породиле оперативним путем.

• 45.579 жена родило је планираним царским резом, а 28.464 покушало је вагинално да се породи

• 28,4 одсто оних које су покушале вагинално да се породе наставило је порођај хитним царским резом

• покушај порођаја вагиналним путем носио је већи ризик за мајке у односу на избор порођаја царским резом

• 1,8 одсто оних које су покушале вагинално да се породе и 0,8 одсто оних које су планирале царски рез имале су озбиљне компликације, попут крварења и инфекција

• Компликације за бебу појавиле су се у осам одсто трудноћа током вагиналног порођаја и 6,4 одсто порођаја царским резом.

А порођај хитним царским резом, у односу на планирани, носи више ризика по мајку и дете. И мајке треба то да знају.

За и против

Јасно је да и царски рез и природни порођај имају своје предности и мане.

Када се изводи царски рез нема ризика од тога да се беба заглави у порођајном каналу. Поред тога, тешки природни порођаји понекад оставе трауме мајкама које се после теже одлучују за друго дете. Такође, ризик од пуцања перинеума не постоји.

С друге стране, после царског реза може се десити да у ожиљку остану делови постељице који могу узроковати компликације у каснијим трудноћама. Царски рез, такође, захтева дужи и тежи опоравак, јер је реч о операцији у којој се сече чак седам слојева ткива.

Код жена које су претходно имале царски рез, вагинални порођај може да доведе до тога да ожиљак од царског реза пукне или прокрвари. Ово се догађа отприлике једној на сваких 200 жена. Он такође носи и озбиљан ризик за бебу, као што је повреда мозга или смрт приликом вагиналног порођаја након царског реза.

Кад све ово зна, свака мајка која се већ порађала царским резом требало би да има право да, након консултације са лекаром, донесе одлуку о томе на који начин ће се породити. Треба да буде упозната са ризицима и на бази тога да сама одлучи, имајући у види свој и најбољи интерес свог детета.

М. И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама