9 основних начела сократског родитељства

Родитељство не подразумева да знамо одговоре на сва питања, већ да помажемо и охрабрујемо децу да науче да мисле сама, сматра Лори А. Греј, правница, списатељица и адвокат за дечја права, која је на темељу учења грчког филозофа Сократа израдила једноставан водич за родитеље.
Сократско родитељство концентрише се на развијање личне филозофије сваког родитеља и дељење те филозофије са својим дететом кроз разговор и постављање отворених питања. Дете се подстиче на проналажење својих сопствених одговора на универзална питања, уместо да му намећемо своје идеје и уверења.
sokrat-uspeh-glavna
Ауторка књиге ‘Једноставан водич кроз сократско родитељство’, одржава радионице и курсеве на којима родитеље подучава овом приступу родитељству и каже да ништа није мање корисно од ума испуњеног туђим мислима.
Лепота родитељства је у томе што с дететом можемо да истражујемо свет и кроз његове очи поново упознамо себе. Сократско родитељство усредсређује се на посебност сваког родитеља и сваког детета и учи нас да себи постављамо питања зашто је нешто добро за моје дете и чему га тако могу научити.
9 основних начела сократског родитељства:
Родитељи морају да познају и прихвате сами себе како би самопоуздано и доследно могли да одгајају своју децу. “Најбољи учитељи постају најбољи тако што су најпре своји најбољи ученици”, тврди Лори Ј. Греј, а ми вам доносимо девет правила сократског родитељства.

Свесност – Када се пронађете на неком новој и непознатој територији, будите свесни!
 
Потврда – Деца морају знати да их видимо и чујемо.
 
Прихватање – Деца морају да знају да их волимо и прихватамо онакве какви јесу.
 
Захвалност – Захвалност је темељ наше повезаности са животом, Богом и Свемиром.
 
Љубазност – Љубазност дефинише нашу везу са свим осталим живим бићима и Земљом.
 
Поверење у себе и своје дете – Наши одговори се налазе у нама. Одговори наше деце налазе се у њима.
 
Повезаност – Деца морају да се осећају сигурно и повезано са својим породицама.
 
Неговање – Родитељи могу да засаде семе и негују тле, али раст се мора догодити у детету.
 
Креативност – Деца су природно знатижељна и креативна. Родитељи морају да охрабрују њихово истраживање и начин на који се изражавају.

 
 
Пише: Тајана Третњак
Извор:  Klokanica