9 психолошких проблема који настају због погрешног приступа родитеља

2 октобра, 2019

Разлози већине психолошких проблема у одраслој доби леже у емоционалним утисцима детињства. Ово су непожељне карактеристике које људи развијају као резултат неких уобичајених родитељских понашања.

Прекомерна анксиозност, депресија, недостатак независности

У последње време идеја о “родитељу хеликоптеру” који увек кружи над дететом, спреман да интервенише у сваком тренутку, стекла је популарност. Али, баш као и занемаривање, и претерана заштита доводе до психолошких проблема. Ако сте одрасла особа, али и даље не можете да донесете неку важну одлуку, а да претходно нисте разговарали са родитељима, вероватно сте на тај начин одгајани.

Зависности и екстремни хобији

Ако родитељи стално детету говоре како им прави велике проблеме, оно ће помислити да ће свима бити боље без њега. Резултат тога је да као одрасла особа подсвесно тражи начине самоуништења – од злоупотребе алкохола и дрога до опасних и ризичних хобија.

Изузетно ниско самопоштовање, жеља да будете као неко други

Родитељи који децу упоређују са “бољом” другом децом, васпитавају самокритичног тинејџера, а затим стварају код детета комплекс инфериорности. Увек ће покушавати да ураде боље, мрзећи себе што одмах нису успели. А када успеју, онда ће опет тражити разлог због чега то није довољно добро.

Проналажење партнера “родитеља”

„Ти си мали за то! Ти то не умеш!“ – савршен начин за стварање одрасле зависне особе. Дете ће се вероватно осећати “премало” заувек и требаће му неко други да се брине о њему.

Сузбијање нечијих талената, недостатак иницијативе, деструктивна забава

Ако родитељи често користе изразе као што су „Затвори уста“, „Што си напоран!“ И слично, детету је тешко да постане особа која предузима иницијативу или вођство. Као резултат, вероватно ће своје амбиције потопити у алкохол и бесмислену забава.

Затварање, сузбијање емоција

Недостатак емоција и осетљивости родитеља не може деци проћи неопажено. Кад им се често говори да престану да плачу или да се жале, дете се затвара у себе. Ови потиснути осећаји могу се претворити у психосоматске симптоме.

Депресија, кривица

„Свега смо се одрекли да би ти имао!“ Осећај незаслужене кривице може постати неподношљив терет за дете. Исто важи и за претње повезане са лошим оценама – дете може бити у сталном стресу.

Недостатак независности, одговорности, зрелости

Постоји једна посебна врста параноичног и брижног родитеља који не дозвољава детету да ишта учини. „Не дирај мачку! Огребаће те! “,„ Не седи на ивици! “,„ Не трчи тамо!“ Ове поруке уверавају дете да једино оно не може донети било какву одлуку. Пасивност и неодговорност су му усађени.

Извор: Bright side

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама