9 sigurnih načina da roditelji vaših đaka steknu poverenje u vas

18 decembra, 2019

Kako stvoriti dobar odnos sa roditeljima svojih učenika? Jedna reč – poverenje. Kada zadobijete njihovo poverenje, sve ide mnogo lakše. Mali i veliki gestovi koje činite u toku godine mogu učiniti da roditelji steknu poverenje u vas i vaš način rada, a evo i nekoliko ideja koje će pomoći da roditelji vaših đaka postanu vaši najveći obožavaoci.

1. Pozovite

Uložite nekoliko sati svog vremena i to će vam se i te kako isplatiti. Ako želite da stvorite dobru komunikaciju i uključite malo više roditelje svojih đaka u njihovo školovanje, na početku školske godine uzmite taj imenik i okrenite roditelja svakog deteta pojedinačno – da biste pitali da li je sve u redu, da li imaju nešto važno možda da vam kažu, da biste podelili neki svoj utisak. Da bi oni videli da je i vama stalo. Da, to jeste jedan dodatni napor, ali to će učiniti da vam kasnije neke druge stvari idu mnogo lakše.

2. Pošaljite pismo. Analogno.

U današnje vreme ljudi ne dobijaju mnogo pisama. Zapravo, ne dobijaju ih uopšte. Zbog toga poruka od učitelja može značiti mnogo i roditeljima i deci. Možete ih kopirati, ako nemate mnogo vremena, iako je pismo pisano rukom danas prava retkost. To može biti tek par rečenica kojima ćete pokazati da mislite na svoje đake i uviđate posebnost svakog od njih.

3. Podelite fotografije i video-zapise dešavanja u školi

Kada je moje dete krenulo u vrtić, adaptacija nije bila jednostavna. Zato mi je neverovatno mnogo značilo kad povremeno dobijem povratnu informaciju kroz neku fotografiju ili video gde vidim da ona uživa u igri sa drugarima i da nema ni traga onom tmurnom raspoloženju u kom sam je ostavila. Naša vaspitačica bila je dovoljno hrabra da svim roditeljima ostavi svoj privatni broj telefona, za hitne slučajeve. Ne morate to raditi, danas moderne tehnologije omogućavaju brojne načine za komunikaciju, ali tu i tamo fotografija dece kako uživaju u zajedničkim aktivnostima vam neće oduzeti mnogo vremena, a roditeljima će sigurno izmamiti osmeh i ulepšati dan.

4. Budite dostupni

Svaki učitelj zna koliko roditelj koji je uključen u obrazovanje svog deteta olakšava njegov posao. Kod mene u razredu većina zaista jeste uključena, a i ja se trudim da im budem dostupna, u radno vreme. Od početka im veoma znači to što znaju da će od mene dobiti povratene informacije u vezi sa svim važnim stvarima koje se dešavaju na časovima. Zahvaljujući tehnologiji i aplikacijama koje su dostupne sada mi za to nije potrebno previše vremena. Jedna od izuzetno korisnih aplikacija, namenjenih upravo nastavnicima je Bloomz. Novosti u razredu, zakazivanje roditeljskog, kačenje PDF-ova ili slika koje svi mogu da vide, čak i zakazivanje roditeljskog i popunjavanje formulara su mnogo jednostavniji kada koristite savremene tehnologije.

5. Pošaljite formular „Reci mi nešto o sebi”

Ili jednu anketu poput ove. Roditelji vole da pričaju o svojoj deci. Dajte im priliku da kroz ovakvu ili sličnu formu kažu o svojoj deci nešto što se možda ne bi setili. Vama će doneti neke važne informacije i uštedeti dragoceno vreme, a roditelji će videti da vam je zaista bitno da upoznate njihovo dete.

6. Podelite sa roditeljima neke informacije o sebi (ali ne previše!)

Kada nastavnik skine tu masku nedodirljivosti i pokaže se kao prava osoba, sa svojim vrlinama, manama, ciljevima, hobijima… roditelji onda sa tim osobinama koje u njemu pronalaze pokušavaju da se poistovete. Ja trenutno imam decu školskog uzrasta i sama, pa se tu negde razumemo. Moja koleginica koja nema decu obožava fudbal i strastveni je navijač jednog tima, pa im je zbog toga simpatična. Možda volite kuvanje ili ste veliki ljubitelj pasa. Napišite jednu kratku i duhovitu biografiju i podelite je đacima prvih dana škole (nije ni sad kasno!). Tako će vas bolje upoznati i osetiti se opuštenije kad treba da sa vama govore o svom detetu.

7. Napravite teglu želja za roditelje

Već mogu da čujem neke kolege koji, nakon čitanja ovog naslova, dobijaju ospice od same pomisli da ispunjavaju roditeljima želje. Samo im još to nedostaje u gomili posla koji imaju. Ali cilj ove tegle nije da vas pretvori u dobru vilu već da roditeljima pokaže da vam je njihovo mišljenje važno, a vama pomogne a možda dođete do neke dobre ideje koja će vam olakšati svakodnevni posao ili komunikaciju s decom i roditeljima. Nigde ne piše da ste u obavezi da ispunjavate želje. Samo da ih saslušate.

8. Obaveštavajte roditelje kad dete uradi nešto vanredno dobro (i loše)

Roditelji uglavnom, kad dobiju poruku od nastavnika, pomisle „Šta li si sad uradio?!”. Naravno, više vole da čuju lepe stvari o svojoj deci, komplimente na njihovo ponašanje. Ali je zaista mali broj onih učitelja koji će se setiti da napišu poruku roditelju da bi opisali nešto dobro što je njihovo dete uradilo. Ako ovo radite s vremena na vreme, biće vam mnogo lakše da kasnije podelite i neku „lošu” vest, ako za to bude potrebe.

9. Budite odlični u svom poslu

Ipak, bez obzira na sve nabrojano, ne smete dozvoliti da stvaranje dobre komunikacije s roditeljima oduzme toliko energije i vremena i ometa ono što je vaš osnovni posao – podučavanje i komunikacija sa decom. Zapravo, jedan od najboljih učitelja u mojoj školi jedva da ima ikakvu komunikaciju sa roditeljima svojih đaka. Nije uvek dostupan, ne daje gomilu informacija, ne pita ih za mišljenje… a opet ga svi obožavaju i veruju mu. Zašto? Zato što ume da motiviše decu i potpuno je fokusiran na njih. Trudi se i uspeva da izvuče maksimum iz svakog deteta, u školi i van nje. On, u stvari, radi najvažniju stvar koju jedan nastavnik može da radi – deci usađuje ljubav prema učenju i potrebu za znanjem. I zahvaljujući tome ga vole i roditelji i deca.

Autor: Karen Nelson

Priredila: A. Cvjetić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama