9 ствари које никада не смете забранити деци да раде

4 јуна, 2017

Психолоyи мисле да постављање граница неопходно да би се дете осећало безбеднијим и мирнијим. Међутим, одређене забране могу имати сасвим супротан ефекат, тако да учине да се ваш малишани осете несигурно и успоре њихов развој. Ми вам данас отркивамо шта увек морате дозволити деци да раде, по мишљењу најеминентнијих дечијих психолога. Верујте нам, то ће им бити најбољи дар.

1. Да постављају питања

Деца расту и уче о свету, природно тражећи одговоре на све више питања. Можда ће родитељима бити тешко да одговоре на све њих, нарочито увече када су уморни, али квалитетно време проведено са децом не само да помаже њихов развој, већ ствара и јаку везу која ће између вас и вашег детета постојати и када оно одрасте.

2. Да плачу

Малишани све осећају много снажније него одрасли. Не браните детету да плаче или да се стиди због суза. Боље је да им помогнете да разумеју зашто плачу и пронађу начин да се са тим изборе.

3. Да буду похлепни

Ваше дете има право да поседује сопствене ствари, баш попут одраслих. Никада их немојте посрамити због тога што су похлепни.

4. Да кажу “не”

Ваше дете није предмет, већ члан породице по свом праву. Забрањивање да кажу “не”, значи да нарушавате њихове границе. Уместо тога, пробајте да направите договор или пронађете начин да им објасните зашто понекада морају да ураде и оно што не желе.

5. Да буду бучни

Не кварите детињство свог детета. Пустите их да певају и праве буку. На крају крајева, то је једини период живота када су слободни да то раде.

6. Да се боје

Мала деца се могу плашити доктора или чудног рођака и то је у реду. Немојте их исмевати због тога што се боје, већ им ставите до зња да сте ту и да немају разлога за страх.

7. Да имају тајне

Што су вам деца старија, то им је потребно више приватности. Требало би да знате шта се дешава у њиховим животима, али тако да не пређете границу. Поверење ваше деце је непроцењиво, и најбоље је да не ризикујете тако што ћете читати њихове дневнике или их притискати да вам одају тајне.

8. Да осећају бес или љубомору

Дете је такође и особа, и има права да осећа негативне емоције. Запамтите да њихова снага воље још увек није довољно јака, и да им је проблем да контролишу сами себе. Наша деца не би смела да престану да исказују осећања, само зато што ми мислимо да су она “лоша”.

9. Да праве грешке

Нико не воли да прави грешке, а још је горе када те одрасли грде због њих. Није чудно ако дете након тога не буде хтело ништа да ради само.

Foto: brightside.me

Извор: fokuzz.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "9 ствари које никада не смете забранити деци да раде"

  1. Bezveze каже:

    Sa ovih 9 stvari koje autor kaze da se ne brane deci pokrio je skoro sve situacije u njihovom životu i ponasanju. Kakva je svrha ovog teksta? Zasto nije napisao sta treba da im se brani pa da vidimo sta je ostalo?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама