9 stvari koje nikada ne smete zabraniti deci da rade

4 juna, 2017

Psiholoyi misle da postavljanje granica neophodno da bi se dete osećalo bezbednijim i mirnijim. Međutim, određene zabrane mogu imati sasvim suprotan efekat, tako da učine da se vaš mališani osete nesigurno i uspore njihov razvoj. Mi vam danas otrkivamo šta uvek morate dozvoliti deci da rade, po mišljenju najeminentnijih dečijih psihologa. Verujte nam, to će im biti najbolji dar.

1. Da postavljaju pitanja

Deca rastu i uče o svetu, prirodno tražeći odgovore na sve više pitanja. Možda će roditeljima biti teško da odgovore na sve njih, naročito uveče kada su umorni, ali kvalitetno vreme provedeno sa decom ne samo da pomaže njihov razvoj, već stvara i jaku vezu koja će između vas i vašeg deteta postojati i kada ono odraste.

2. Da plaču

Mališani sve osećaju mnogo snažnije nego odrasli. Ne branite detetu da plače ili da se stidi zbog suza. Bolje je da im pomognete da razumeju zašto plaču i pronađu način da se sa tim izbore.

3. Da budu pohlepni

Vaše dete ima pravo da poseduje sopstvene stvari, baš poput odraslih. Nikada ih nemojte posramiti zbog toga što su pohlepni.

4. Da kažu “ne”

Vaše dete nije predmet, već član porodice po svom pravu. Zabranjivanje da kažu “ne”, znači da narušavate njihove granice. Umesto toga, probajte da napravite dogovor ili pronađete način da im objasnite zašto ponekada moraju da urade i ono što ne žele.

5. Da budu bučni

Ne kvarite detinjstvo svog deteta. Pustite ih da pevaju i prave buku. Na kraju krajeva, to je jedini period života kada su slobodni da to rade.

6. Da se boje

Mala deca se mogu plašiti doktora ili čudnog rođaka i to je u redu. Nemojte ih ismevati zbog toga što se boje, već im stavite do znja da ste tu i da nemaju razloga za strah.

7. Da imaju tajne

Što su vam deca starija, to im je potrebno više privatnosti. Trebalo bi da znate šta se dešava u njihovim životima, ali tako da ne pređete granicu. Poverenje vaše dece je neprocenjivo, i najbolje je da ne rizikujete tako što ćete čitati njihove dnevnike ili ih pritiskati da vam odaju tajne.

8. Da osećaju bes ili ljubomoru

Dete je takođe i osoba, i ima prava da oseća negativne emocije. Zapamtite da njihova snaga volje još uvek nije dovoljno jaka, i da im je problem da kontrolišu sami sebe. Naša deca ne bi smela da prestanu da iskazuju osećanja, samo zato što mi mislimo da su ona “loša”.

9. Da prave greške

Niko ne voli da pravi greške, a još je gore kada te odrasli grde zbog njih. Nije čudno ako dete nakon toga ne bude htelo ništa da radi samo.

Foto: brightside.me

Izvor: fokuzz.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "9 stvari koje nikada ne smete zabraniti deci da rade"

  1. Bezveze kaže:

    Sa ovih 9 stvari koje autor kaze da se ne brane deci pokrio je skoro sve situacije u njihovom životu i ponasanju. Kakva je svrha ovog teksta? Zasto nije napisao sta treba da im se brani pa da vidimo sta je ostalo?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama