Ружић о томе која је најдрастичнија опција за почетак школске године

Министар просвете Бранко Ружић рекао је данас за ТВ Прву да је на јучерашњој седници Кризног штаба дата препорука да, уколико епидемиолошка ситуација буде налагала, настава од 1. септембра крене по моделу по ком смо завршили и претходну школску годину.

“То значи да ће предшколске установе радити у пуном капацитету, наравно поштујући важеће епидемиолошке мере. Ученици од 1. до 4. разреда по овом моделу такође би ишли на непосредну наставу, подељени у две групе по 15 ђака, док би старији основци ишли дан за дан (један дан једна, други дан друга група), такође подељени у групе. По истом моделу од прошле године, средњошколци би се поделили у групе од по 15 и смењивали у школи на недељном нивоу” – објаснио је министар Ружић и навео да је ово она најдрастичнија опција за коју се надамо да неће морати да буде реализована.

Он је објаснио да ће оцену епидемиолошког стања дати Кризни штаб и Батут, те да ће на основу ње бити донета одлука о начину на који ће образовни систем функционисати.

“Ја се искрено надам да ћемо школску годину започети регуларно, мислим да је то пре свега у интересу деце, а наравно и родитеља и свих у просветном систему.” – додао је министар и подсетио да, због епидемиолошке ситуације, имамо децу која су прошле године била у истом разреду а нису се ни упознали јер су били подељени у групе.

“Да бисмо дошли до тога да можемо да започнемо годину нормално, апелујем на све који се нису вакцинисали да то ураде јер једино тако можемо да се изборимо са том пошашћу.” – рекао је министар и нагласио да је у просветном систему вакцинисано више од 50% запослених и да је то добар показатељ, али да очекује да их буде и још много више.

Када је реч о вакцинацији деце, Ружић наглашава да, иако је СЗО указао да деца старија од 12 година могу бити вакцинисана, то је свакако одлука родитеља и не може бити наметнуто. Ипак, каже министар, треба да схватимо да је вакцина цивилизацијска тековина која помаже да се изборима са пошастима, те да родитељи о томе треба да размисле и да донесу одлуку у складу са заштитом здравља нације. “То нам је ваљда приоритет свих приоритета.” – каже министар.

О обавезној вакцинацији за просветне раднике

Министар каже да је обавезна вакцинација била тема на јучерашњем Кризном штабу.

“Разговарали јесмо, али мислим да је преурањено да се уведе обавезна вакцинација. Апелујем на оне који се нису вакцинисали да размисле и схвате да ће одлуком да приступе имунизацији дати значајан допринос нашем друштву.”

Онлајн настава није оставила рупе у знању

“Школска година креће у среду, 1. септембра, ту нема дилеме. Модел који сам поменуо је најдрастичнији и зависиће од епидемиолошке ситуације. Оно што је сигурно јесте да ће ђаци од 1. до 4. разреда ићи сваки дан у школу. У најгорем случају биће подељени у групе, а ми се надамо да то нећемо морати.

Говорећи о дигитализацији образовања и онлајн настави, те о ставу родитеља и наставника да је она оставила ђаке са великим рупама у знању, министар је рекао да се с тим не слаже.

“У дигитализацију је у претходном периоду уложено много, а ми ниједан школски дан због короне нисмо изгубили. Завршни тест показао је резултате рада у онлајн систему. Шаци су ове године остварили у просеку 4 до 5 бодова више на завршном испиту него претходних година. Тако да се ја не слажем с тим да је онлајн настава оставила рупе у знању.” – наглашава министар и додаје да је ипак у интересу свих нас да настава крене регуларно, али да то зависи од степена вакцинације.

Позивајући се на то да се у просветним круговима говори о томе како је већ скоро 1. август, а ми не знамо како ће тећи настава, министар каже да је здравље нације на првом месту.

“Многи воле да се, сад нећу рећи да се праве паметни јер би то било некоректно с моје стране, али воле да говоре о томе како, ето, већ је август, а ми не знамо како ћемо кренути у школу. Здравље нације је приоритет. Ми у овом моменту не можемо да знамо шта ће бити рефлексија огромног броја људи који су путовали на море и да ли ће вирус да се шири или неће. Ја бих волео да могу да кажем да ћемо 1. септембра кренути регуларно, али могу само да кажем да ће 1. септембра кренути школска година. Како, видећемо.” – закључује министар.

А. Цвјетић