Сјајни начини да забавите дете у колима

У сезони породичних одмора нема родитеља који не размишља о томе како да организује путовање без непотребних расправа са децом у колима. Желите да избегнете мобилне телефоне и друге справице, али и она увек напорна питања: јесмо ли стигли? Колико још треба да се возимо?

deca-vesela-u-autu
Canva.com

У планирање путовања онда дефинитивно треба да укључите занимљиве игре и разне врсте ужина које ће помоћи да мањи путници буду „заузети“ током вожње. Предлажемо неколико генијалних начина како да у аутомобилу забавите децу и смањите ниво стреса када путујете на велике удаљености.

#1 Понесите списак загонетних питања

Загонетке које подстичу децу на размишљање и одговори који изазивају велике дозе смеха сасвим извесно представљају добар почетак сваког путовања. Направите списак загонетних питања која ће покренути мале радознале умове и дуго им држати пажњу.

Која болест никада није владала на копну?

Колико зец може дубоко да уђе у шуму?

Где се налазе градови без зграда, шуме без дрвећа и мора без воде?

Погледајте још неколико сјајних питања и одговора која вам могу послужити као инспирација.

#2 Магнетне слагалице као занимација

Ако ваша деца воле слагалице, нема бољег начина да их анимирате у аутомобилу од магнетних табли и слагалица. Постоје разне когнитивне играчке данас које кроз забаву могу да развијају критичко и логичко размишљање код детета, као и креативност, а сет магнетних слагалица је дефинитивно једна од њих.

Помоћу магнета дете може да замисли и направи неки 2D или 3D предмет, а увек можете и да му „задате задатак“ – шта да направи до прве паузе за одмор на путовању. Ако се одлучите за магнетну таблу, постоје модели са две стране – црном и белом, тако да дете може да пише по једној и ређа слагалице на другој страни.

#3 Спречите досаду уз помоћ уметничких сетова за путовања

Одличан начин да се деца заокупе без гледања у екран су свакако комплети активности за путовања. Ове сетове можете потражити у књижарама, уметничким радњама или на интернету. Могу да садрже налепнице, бојице, траке, разнобојне папире. Ако желите да неред сведете на минимум, избегавајте све што има шљокице! Такође, вероватно је паметније да код куће оставите фломастере и друге оловке са мастилом.

#4 Не заборавите дечје часописе

Дуга вожња аутомобилом може да буде изузетно продуктивно време за децу. Довољно је да понесете омиљене дечје часописе у којима могу да прочитају нешто интересантно или да реше неки задатак. Магазини за децу углавном имају много креативних вежбица попут ребуса, лавиринта, “уочи разлике” и слично.

#5 Певајте заједно

Певање у аутомобилу може да постане ваш породични ритуал. Са или без музике, омиљене песме ће звучати сјајно када сви пустите глас. Наравно, увек можете припремити дискове или USB меморију са дечјим песмама или музиком коју сви волите да слушате.

Песма је сјајан начин да се проведе путовање, зар не?

#6 Играјте На слово на слово, Каладонт и игру тишине

Непроцењиво корисне – класичне игре као што су „На слово, на слово“ и „Каладонт“ могу на дуге стазе да држе децу у добром расположењу. Када се уморите од погађања и галаме, можете изабрати још једну популарну игру – „Игру тишине“. Губи онај који први који проговори, а дете које најдуже ћути може да добије награду.  Слаткиш или играчка могу да буду сјајан трофеј у овом случају.

#7 Понесите књиге и сликовнице

Ако ваша деца могу да читају у току вожње, а да не пате од мучнина и других тегоба, онда обавезно спакујте омиљене књиге и сликовнице. Путујете са више од једног детета? Подстакните их да наизменично вежбају читање наглас. Не само да деца на овај начин усавршавају читање и постају самопоузданији, већ им читање скреће пажњу с дугог путовања и спречава да се посвађају са братом или сестром.

Добар избор су и аудио књиге, које можете пренети на таблет, телефон или повезати на музички уређај у аутомобилу.

#8 Нека дете буде навигатор

Ако су ваша деца школарци и знају да читају, можете их „упослити“ да буду навигатори. Активна улога као што је читање мапе док возите код детета изазива осећај одговорности. Све време ће знати да су укључени, да су заиста део велике породичне авантуре. Можете „зачинити“ овај посао додатним задацима – нека дете пронађе и изабере место где ћете правити паузу, можда одмаралиште крај пута или бензинску станицу.

Ауто карте можете купити у свим боље опремљеним књижарама или на пумпи. Да буде занимљивије, упарите мапу са маркерима. Код куће можете обележити једном бојом руту, а дете може успут обележавати другом бојом пређени део пута.

#9 Дете као главни фотограф путовања

Још један начин да дете преокупирате током пута и притом учините да се осети важно јесте да му поверите улогу „породичног фотографа за путовања“. Не морате да му дате телефон да би правило фотографије, пронађите свој стари дигитални фотоапарат или купите једнократну камеру. Поред тога што ће усавршити своје фотографске вештине, дете ће уједно и правити успомене с путовања.

По завршетку одмора можете упоредити слике и уживати у гледању путовања из дететове перспективе.

#10 Понесите торбу изненађења

За предшколце је можда најинтересантније да припремите торбу изненађења. Њен садржај прилагодите дететовим интересовањима. Може да буде попут већ поменутих уметничких сетова, али и да убаците омиљене играчке или грицкалице.

Деца ће волети да истражују торбу напуњену забавним (и новим) стварима како би се забављала на путу. Торбу за изненађења можете да купите или направите од тканине. Идеално је да има канап, односно везицу, јер тако можете да сакријете све посластице и ситнице док се торба не отвори.

Убаците сликовницу, свеску или блок за шкрабање, бојанку, бојице, једноставну слагалицу, лупу, огледалце, нову играчку или било шта што мислите да би ваше малишане обрадовало.

Уз помоћ ових игара мале су шансе за расправу у колима, као и за оне тако познате изјаве: Досадно нам је! Кад ћемо стићи? Уместо тога, добијате узбудљиво путовање с децом и шаљете важну поруку: да је пут до одредишта једнако важан као и циљ.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.