Како да деца развију истрајност, најважнију особину за успех?

Истрајност је најбољи противотров за све препреке које стоје на путу као остварењу њихових циљева.

dete
Зашто нека људи успевају да испуне своје задатке и остваре своје циљеве, а други одустају? Научници већ деценијама покушавају да одговоре на то питање. Психолог Анђела Дакворт одлучила је да посвети своју каријеру овој теми и можда се више од свих приближила одговору.

У својој књизи “Истрајност: Снага страсти и упорности” она управо истрајност истиче као кључну особину која омогућава успех. Ову каракерну црту Дакворт дефинише као комбинацију страсти и упорности. Њоме се одликују и најбољи ученици и студенти, и врхунски научници, спортисти, уметници и бизнисмени. Истрајност је најбољи противотров за све препреке које стоје на путу као остварењу њихових циљева, сматра она.

Истрајност је важнија од талента, поручује она. Одликују је одлучност да се заврши започето, да се поврати после неуспеха, тежња за усавршавањем и побољшавањем и спремност да се поднесе непријатност зарад циља и неуморно вежба и ради.

Упорност значи имати кондицију за улагање напора, из дана у дан. Страст је када успевате да дуго остајете заинтересовани за нешто: “Открила сам да истрајни људи имају четири заједничке особине: заинтересованост, вредноћу, наду и осећање смисла. За почетак, истински су заинтересовани за то што раде. Спремни су да вежбају док не овладају нечим, стално се коригујући. Убеђени су да то што раде има смисла и доприноси бољитку. И напосле, нада им помаже да онда када ставри не иду најбоље, верују да ће се побољшати,” сматра Дакворт.

Даквортова је тезу о истрајности као главној полуги успешног образовања последњих година афирмисала бројним јавним наступима, а њен говор на ТЕД конференцији погледало је преко осам милиона људи, па су многе америчке државне школе већ увеле праћење нивоа истрајности код својих ученика.

Даквортова у књизи саветује да се придржавају правила “Тешке ствари.” Ово правило има три дела:

1. Сви чланови породице морају да раде нешто што је тешко

То треба да буде нешто што захтева вежбу, и што пружа повратну информацију о томе шта не ваља и на чему треба више радити. Даквортова се бави психологијом и вежба јогу, њен муж ради на томе да постане бољи у својој професији, а старија ћерка учи свирање клавира.

2. Започето мора да се заврши

Ако нешто одлучиш да почнеш да радиш, мораш да се до краја бар једног циклуса придржаваш своје одлуке. “Ако сам платила за полугодиште часова клавира, онда дете мора да похађа те часове и да вежба оно што је задато.”

3. Нико не бира “тешку” активност за неког другог

Чак и кад су јој деца била у предшколском узрасту, имала су право да сама изаберу своју тешку активност, пише Дакворт. Њена млађа ћерка је променила чак шест тешких ствари док се није задржала на свирању виоле, што је држи већ три године.

Циљ је, објашњава она, да родитељи помогну деци да пронађу нешто за шта су заинтересована и да онда даље развијају то интересовање. Тако ће их постепено учинити истрајнијим и показати им да ова особина води ка успеху.

Ако желите да вам дете буде истрајно, прво се запитајте колико страсти и упорности сами показујете када су ваши животни циљеви у питању? А затим, колико ваш став утиче на ваше дете. Ако сте и сами истрајни и имате дете које се труди да вас следи, већ сте на путу да имате истрајно дете, поручује она.

Пише: Јована Папан

Извор: detinjarije