Др Јовановић: Како да знате да је вашем детету потребна зубна протеза и кад је прави тренутак да је стави

Све чешће данас можете видети младе људе, неретко у тридесетим годинама, са фиксним протезама. Лепи и неговани зуби постали су императив и у томе нема ничег лошег. Напротив. Орална хигијена и нега, као и корекције када је о зубима, треба да буду део културе. Данас је свест по том питању на много вишем нивоу, па се млечни зуби много чешће поправљају уместо да се само “чека да испадну” а на неправилан положај зуба реагује се на време, па све више деце носи протезе већ у првим разредима основне школе.

У жељи да родитеље додатно едукујемо, али и да им помогнемо да разумеју како долази до тога да детету треба протеза, како то препознати као и кад је идеалан тренутак да се почне са ношењем, разговарали смо да докторком Дубравком Јовановић, специјалистом оралне хирургије и оснивачем Дентал Вортекса.

Како долази до тога да је детету потребна протеза?

Како каже др Јовановић, потреба за ношењем протезе код деце настаје из више разлога.

“Некад је то услед лоших навика које се развију у раном детињству (сисање прста, цуцле, дисање на уста…), некада услед неправилног загрижаја и положаја зуба који су наследни, а некад услед прераног губитка млечних зуба.” – објашњава она и подсећа још једном, иако смо о томе већ с њом разговарали, да је нега млечних зуба важна и како би они чували позицију сталним.

У ком узрасту се може препознати да је детету потребна протеза?

Потреба за ношењем протезе се код деце може препознати врло рано, каже др Јовановић и додаје да је терапију најбоље започети што пре.

“Уколико је узрок нека лоша навика, са терапијом и одређеним протезама се може почети већ око треће године.”

Када је право време за протезу?

Идеалан моменат за стављање протезе је индивидуалан, али пожељно је да први преглед код ортодонта буде када детету никну сталне шестице и секутици, каже др Дубравка за наш портал.

Које врсте протеза постоје?

Како напредује технологија ортодонтске терапије, тако се и шири дијапазон врста протеза доступних пацијентима и то уме да збуни родитеље. Зато смо докторку Дубравку замолили и да нам нешто каже о врстама протеза које препоручује својим пацијентима.

“Постоје мобилне протезе које се углавном користе у ранијем узрасту и које деца могу да скидају, а постоје и myobrace апарати који представљају готове фабричке мобилне протезе.

Поред њих, постоје фиксне протезе које се углавном користе у каснијем узрасту и које пацијенти не могу да скидају током терапије. У ординацији Дентал Вортекс пружамо терапију класичном фиксном протезом али и Дамон фиксном протезом. У оба случаја бравице могу бити металне или естетске.

Често се мобилним протезама и myobrace апаратима може избећи касније ношење фиксне протезе, а код комплекснијих случајева неопходно је комбиновати апарате.”

Шта то Дентал Вортекс пружа својим пацијентима од савремене ортодонтске терапије?

Мyobrace апарати који служе за миофункционалну терапију користе се код деце да усмере раст и развој вилица. Користе се и за лечење лоших навика које могу довести до неправилности зуба и загрижаја (сисање прста, дисање на уста, тискање језика, неправилно гутање), објаснила нам је др Јовановић. Они се носе у периоду од 5. до 15. године, али може се и раније почети са њима ако постоји потреба, око 3. године.

“Нама је драго да нашим најмлађим пацијентима у Дентал Вортексу можемо да пружимо и најсавременије видове лечења из области ортодонтске терапије. Први преглед код стоматолога и код специјалисте ортопедије вилица је бесплатан.” – рекла је наша саговорница.

Како се у Дентал Вортексу обавља први преглед и како тече припрема за протезу?

“У Дентал Вортексу се наши најмлађи пацијенти прво упознају са нама, а након прегледа ортодонта, ако је потребно, узимамо отиске за протезу. Уколико постоји потреба за терапијом мобилне протезе пустимо децу да сами креирају своје протезе, да изаберу боје, стикере, цртане ликове и натписе на својим протезицама.” – објаснила нам је др Јовановић.

Како каже, захваљујући савременој технологији и дизајну који се може прилагодити, деца буду мотивисанија за сарадњу и редовно ношење.

Како се правилно одржава протеза?

Када је реч о одржавању дечјег апаратића, поступак је прилично једноставан – пере се као и зуби, четкицом и пастом ујутру и увече.

“Зато је наш савет да прву посету ортодонту не одлажете, а код нас у Дентал Вортексу тај преглед је бесплатан.” – подсећа докторка Дубравка Јовановић.