Dr Jovanović: Kako da znate da je vašem detetu potrebna zubna proteza i kad je pravi trenutak da je stavi

17 januara, 2022

Sve češće danas možete videti mlade ljude, neretko u tridesetim godinama, sa fiksnim protezama. Lepi i negovani zubi postali su imperativ i u tome nema ničeg lošeg. Naprotiv. Oralna higijena i nega, kao i korekcije kada je o zubima, treba da budu deo kulture. Danas je svest po tom pitanju na mnogo višem nivou, pa se mlečni zubi mnogo češće popravljaju umesto da se samo “čeka da ispadnu” a na nepravilan položaj zuba reaguje se na vreme, pa sve više dece nosi proteze već u prvim razredima osnovne škole.

U želji da roditelje dodatno edukujemo, ali i da im pomognemo da razumeju kako dolazi do toga da detetu treba proteza, kako to prepoznati kao i kad je idealan trenutak da se počne sa nošenjem, razgovarali smo da doktorkom Dubravkom Jovanović, specijalistom oralne hirurgije i osnivačem Dental Vorteksa.

Kako dolazi do toga da je detetu potrebna proteza?

Kako kaže dr Jovanović, potreba za nošenjem proteze kod dece nastaje iz više razloga.

“Nekad je to usled loših navika koje se razviju u ranom detinjstvu (sisanje prsta, cucle, disanje na usta…), nekada usled nepravilnog zagrižaja i položaja zuba koji su nasledni, a nekad usled preranog gubitka mlečnih zuba.” – objašnjava ona i podseća još jednom, iako smo o tome već s njom razgovarali, da je nega mlečnih zuba važna i kako bi oni čuvali poziciju stalnim.

U kom uzrastu se može prepoznati da je detetu potrebna proteza?

Potreba za nošenjem proteze se kod dece može prepoznati vrlo rano, kaže dr Jovanović i dodaje da je terapiju najbolje započeti što pre.

“Ukoliko je uzrok neka loša navika, sa terapijom i određenim protezama se može početi već oko treće godine.”

Kada je pravo vreme za protezu?

Idealan momenat za stavljanje proteze je individualan, ali poželjno je da prvi pregled kod ortodonta bude kada detetu niknu stalne šestice i sekutici, kaže dr Dubravka za naš portal.

Koje vrste proteza postoje?

Kako napreduje tehnologija ortodontske terapije, tako se i širi dijapazon vrsta proteza dostupnih pacijentima i to ume da zbuni roditelje. Zato smo doktorku Dubravku zamolili i da nam nešto kaže o vrstama proteza koje preporučuje svojim pacijentima.

“Postoje mobilne proteze koje se uglavnom koriste u ranijem uzrastu i koje deca mogu da skidaju, a postoje i myobrace aparati koji predstavljaju gotove fabričke mobilne proteze.

Pored njih, postoje fiksne proteze koje se uglavnom koriste u kasnijem uzrastu i koje pacijenti ne mogu da skidaju tokom terapije. U ordinaciji Dental Vorteks pružamo terapiju klasičnom fiksnom protezom ali i Damon fiksnom protezom. U oba slučaja bravice mogu biti metalne ili estetske.

Često se mobilnim protezama i myobrace aparatima može izbeći kasnije nošenje fiksne proteze, a kod kompleksnijih slučajeva neophodno je kombinovati aparate.”

Šta to Dental Vorteks pruža svojim pacijentima od savremene ortodontske terapije?

Myobrace aparati koji služe za miofunkcionalnu terapiju koriste se kod dece da usmere rast i razvoj vilica. Koriste se i za lečenje loših navika koje mogu dovesti do nepravilnosti zuba i zagrižaja (sisanje prsta, disanje na usta, tiskanje jezika, nepravilno gutanje), objasnila nam je dr Jovanović. Oni se nose u periodu od 5. do 15. godine, ali može se i ranije početi sa njima ako postoji potreba, oko 3. godine.

“Nama je drago da našim najmlađim pacijentima u Dental Vorteksu možemo da pružimo i najsavremenije vidove lečenja iz oblasti ortodontske terapije. Prvi pregled kod stomatologa i kod specijaliste ortopedije vilica je besplatan.” – rekla je naša sagovornica.

Kako se u Dental Vorteksu obavlja prvi pregled i kako teče priprema za protezu?

“U Dental Vorteksu se naši najmlađi pacijenti prvo upoznaju sa nama, a nakon pregleda ortodonta, ako je potrebno, uzimamo otiske za protezu. Ukoliko postoji potreba za terapijom mobilne proteze pustimo decu da sami kreiraju svoje proteze, da izaberu boje, stikere, crtane likove i natpise na svojim protezicama.” – objasnila nam je dr Jovanović.

Kako kaže, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i dizajnu koji se može prilagoditi, deca budu motivisanija za saradnju i redovno nošenje.

Kako se pravilno održava proteza?

Kada je reč o održavanju dečjeg aparatića, postupak je prilično jednostavan – pere se kao i zubi, četkicom i pastom ujutru i uveče.

“Zato je naš savet da prvu posetu ortodontu ne odlažete, a kod nas u Dental Vorteksu taj pregled je besplatan.” – podseća doktorka Dubravka Jovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama