Sjajni načini da zabavite dete u kolima

8 avgusta, 2022

U sezoni porodičnih odmora nema roditelja koji ne razmišlja o tome kako da organizuje putovanje bez nepotrebnih rasprava sa decom u kolima. Želite da izbegnete mobilne telefone i druge spravice, ali i ona uvek naporna pitanja: jesmo li stigli? Koliko još treba da se vozimo?

deca-vesela-u-autu

Canva.com

U planiranje putovanja onda definitivno treba da uključite zanimljive igre i razne vrste užina koje će pomoći da manji putnici budu „zauzeti“ tokom vožnje. Predlažemo nekoliko genijalnih načina kako da u automobilu zabavite decu i smanjite nivo stresa kada putujete na velike udaljenosti.

#1 Ponesite spisak zagonetnih pitanja

Zagonetke koje podstiču decu na razmišljanje i odgovori koji izazivaju velike doze smeha sasvim izvesno predstavljaju dobar početak svakog putovanja. Napravite spisak zagonetnih pitanja koja će pokrenuti male radoznale umove i dugo im držati pažnju.

Koja bolest nikada nije vladala na kopnu?

Koliko zec može duboko da uđe u šumu?

Gde se nalaze gradovi bez zgrada, šume bez drveća i mora bez vode?

Pogledajte još nekoliko sjajnih pitanja i odgovora koja vam mogu poslužiti kao inspiracija.

#2 Magnetne slagalice kao zanimacija

Ako vaša deca vole slagalice, nema boljeg načina da ih animirate u automobilu od magnetnih tabli i slagalica. Postoje razne kognitivne igračke danas koje kroz zabavu mogu da razvijaju kritičko i logičko razmišljanje kod deteta, kao i kreativnost, a set magnetnih slagalica je definitivno jedna od njih.

Pomoću magneta dete može da zamisli i napravi neki 2D ili 3D predmet, a uvek možete i da mu „zadate zadatak“ – šta da napravi do prve pauze za odmor na putovanju. Ako se odlučite za magnetnu tablu, postoje modeli sa dve strane – crnom i belom, tako da dete može da piše po jednoj i ređa slagalice na drugoj strani.

#3 Sprečite dosadu uz pomoć umetničkih setova za putovanja

Odličan način da se deca zaokupe bez gledanja u ekran su svakako kompleti aktivnosti za putovanja. Ove setove možete potražiti u knjižarama, umetničkim radnjama ili na internetu. Mogu da sadrže nalepnice, bojice, trake, raznobojne papire. Ako želite da nered svedete na minimum, izbegavajte sve što ima šljokice! Takođe, verovatno je pametnije da kod kuće ostavite flomastere i druge olovke sa mastilom.

#4 Ne zaboravite dečje časopise

Duga vožnja automobilom može da bude izuzetno produktivno vreme za decu. Dovoljno je da ponesete omiljene dečje časopise u kojima mogu da pročitaju nešto interesantno ili da reše neki zadatak. Magazini za decu uglavnom imaju mnogo kreativnih vežbica poput rebusa, lavirinta, “uoči razlike” i slično.

#5 Pevajte zajedno

Pevanje u automobilu može da postane vaš porodični ritual. Sa ili bez muzike, omiljene pesme će zvučati sjajno kada svi pustite glas. Naravno, uvek možete pripremiti diskove ili USB memoriju sa dečjim pesmama ili muzikom koju svi volite da slušate.

Pesma je sjajan način da se provede putovanje, zar ne?

#6 Igrajte Na slovo na slovo, Kaladont i igru tišine

Neprocenjivo korisne – klasične igre kao što su „Na slovo, na slovo“ i „Kaladont“ mogu na duge staze da drže decu u dobrom raspoloženju. Kada se umorite od pogađanja i galame, možete izabrati još jednu popularnu igru – „Igru tišine“. Gubi onaj koji prvi koji progovori, a dete koje najduže ćuti može da dobije nagradu.  Slatkiš ili igračka mogu da budu sjajan trofej u ovom slučaju.

#7 Ponesite knjige i slikovnice

Ako vaša deca mogu da čitaju u toku vožnje, a da ne pate od mučnina i drugih tegoba, onda obavezno spakujte omiljene knjige i slikovnice. Putujete sa više od jednog deteta? Podstaknite ih da naizmenično vežbaju čitanje naglas. Ne samo da deca na ovaj način usavršavaju čitanje i postaju samopouzdaniji, već im čitanje skreće pažnju s dugog putovanja i sprečava da se posvađaju sa bratom ili sestrom.

Dobar izbor su i audio knjige, koje možete preneti na tablet, telefon ili povezati na muzički uređaj u automobilu.

#8 Neka dete bude navigator

Ako su vaša deca školarci i znaju da čitaju, možete ih „uposliti“ da budu navigatori. Aktivna uloga kao što je čitanje mape dok vozite kod deteta izaziva osećaj odgovornosti. Sve vreme će znati da su uključeni, da su zaista deo velike porodične avanture. Možete „začiniti“ ovaj posao dodatnim zadacima – neka dete pronađe i izabere mesto gde ćete praviti pauzu, možda odmaralište kraj puta ili benzinsku stanicu.

Auto karte možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama ili na pumpi. Da bude zanimljivije, uparite mapu sa markerima. Kod kuće možete obeležiti jednom bojom rutu, a dete može usput obeležavati drugom bojom pređeni deo puta.

#9 Dete kao glavni fotograf putovanja

Još jedan način da dete preokupirate tokom puta i pritom učinite da se oseti važno jeste da mu poverite ulogu „porodičnog fotografa za putovanja“. Ne morate da mu date telefon da bi pravilo fotografije, pronađite svoj stari digitalni fotoaparat ili kupite jednokratnu kameru. Pored toga što će usavršiti svoje fotografske veštine, dete će ujedno i praviti uspomene s putovanja.

Po završetku odmora možete uporediti slike i uživati u gledanju putovanja iz detetove perspektive.

#10 Ponesite torbu iznenađenja

Za predškolce je možda najinteresantnije da pripremite torbu iznenađenja. Njen sadržaj prilagodite detetovim interesovanjima. Može da bude poput već pomenutih umetničkih setova, ali i da ubacite omiljene igračke ili grickalice.

Deca će voleti da istražuju torbu napunjenu zabavnim (i novim) stvarima kako bi se zabavljala na putu. Torbu za iznenađenja možete da kupite ili napravite od tkanine. Idealno je da ima kanap, odnosno vezicu, jer tako možete da sakrijete sve poslastice i sitnice dok se torba ne otvori.

Ubacite slikovnicu, svesku ili blok za škrabanje, bojanku, bojice, jednostavnu slagalicu, lupu, ogledalce, novu igračku ili bilo šta što mislite da bi vaše mališane obradovalo.

Uz pomoć ovih igara male su šanse za raspravu u kolima, kao i za one tako poznate izjave: Dosadno nam je! Kad ćemo stići? Umesto toga, dobijate uzbudljivo putovanje s decom i šaljete važnu poruku: da je put do odredišta jednako važan kao i cilj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama