Десанка Максимовић као учитељ: Ја нисам била толико глупа да захтевам од детета знање баш данас и нисам давала јединице

Foto: PrtScr

Име Десанке Максимовић заувек ће златним словима остати исписано у историји српске књижевности. Међутим, оно што не знају сви јесте да је славна песникиња деценијама радила као учитељица. А каква је заправо била са својим ђацима?

У једном интервјуу који ових дана кружи друштвеним мрежама Десанка Максимовић говори о учитељској професији и о томе какав је она учитељ била.

„Да ли сам била строг учитељ? Па, како да ти кажем, ја сам веровала да сам много строг, а ђаци су говорили да сам благ.

То значи да сам била строга у погледу захтева да оно што задам, да се научи, да се лепо научи, а кад је дошла казна, нисам се радовала кад морам дати јединицу и нисам их ни давала, него сам пустила ђака да сутрадан, или прекосутра каже оно што сам задала.

Не мора неко знати знање данас, може га знати и после три дана. Ја нисам била тако глупа да захтевам од детета да мора оног дана. Знање је знање, макар се стекло и после пет дана.

И могла сам, волела сам и хтела сам да сачекам да дете научи.

Некоме је мама болесна, некоме је тата отишао на операцију, неко је био истучен ујутру што није опрао зубе и како ће он мени лепо говорити… Па га ја причекам, да све те невоље домаће прођу, па онда…

У том погледу сам била, не блага, него нормална.“

Погледајте видео запис у ком Десанка Максимовић говори о томе какав је учитељ била.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели citati | slike | motivacija | music (@mobilizovan)