По ИОП-у 3 у Србији учи 1339 ученика, министарка просвете каже да је учињен још један значајан корак подршке наставницима

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да наш образовни систем уважава индивидуалне снаге појединца и полазећи од његових снага, креира, води и подржава пут његовог напретка, креативности и изузетности.

Министарка је, на Конференцији о подршци деци са посебним способностима која је одржана у Народној скупштини, изјавила да је веома важно да се кроз образовни систем препознају ученици са изузетним способностима и зато је потребна, између осталог, партнерска сарадња породице и школе.

Колико је свима нама овај сегмент важан говори и то да смо учинили још један корак значајан за систем и подршку наставницима. Наиме, заједничким радом тима који су чинили стручњаци и практичари из ове области, представници Владе Републике Србије и Министарства просвете, припремљено је Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика и ученица сa изузетним способностима, а све у циљу ефикаснијег препознавања и подршке талентованим ученицима“, рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Она је подсетила да наш систем омогућава да се ученик са изузетним способностима, који стиче основно и средње образовање и васпитање, школује на прилагођен начин образовања, по индивидуалном образованом плану у смислу проширивања и продубљивања садржаја учења и њиховог прилагођавања потребама и талентима ученика.

Ђукић Дејановић је рекла да се, поред овога, у средњем образовању нуде специјализоване гимназије и одељења за надарене ученике. Реч је о Математичкој, Филолошкој, Спортској гимназији, средњим музичким, балетским и другим уметничким школама, али и значајном броју специјализованих одељења гимназија за ученике талентоване за математику, информатику, филолошке науке, биологију, хемију, историју и географију широм Србије, појаснила је министарка.

Подршка деци, односно ученицима од стране одраслих у њиховој околини је веома важна, нарочито што даровити и талентовани ученици најчешће не могу сами да уоче сопствене изузетне способности, јер их доживљавају као природан део своје личности и својих капацитета. Препознавањем ове деце и пружањем подршке њиховом даљем развоју, као држава обезбедићемо развој ученика у свим областима науке, уметности, културе и спорта и помажемо им да остваре максимални потенцијал.

Председница скупштине Србије Ана Брнабић отворила је Конференцију и поручила да је брига о младима једна од најважнијих тема у нашој земљи и нагласила да је кључно да сва деца у систему образовања добију одговарајућу подршку, а да се на данашњој конференцији посебан фокус даје најталентованијим ученицима, деци са изузетним способностима.

Она је навела да је захваљујући Јединственом информационог система просвете, који је развијан претходних година, урађена анализа која је показала да се повећао број ученика који су обухваћени посебном подршком за даровите ученике.

У децембру 2022. године у основном образовању имали смо 535 ученика препознатих као даровите, односно деца са изузетним способностима, која су се образовала по индивидуалном образовном програму за даровиту децу. У овој школској години то је већ 1.339 ученика основних школа. Дакле, ми смо већ направили тај скок од 535 на 1.339 и заиста мислим да је ово за сваку похвалу и да овако треба да наставимо“, рекла је Брнабић.

Председница скупштине је рекла да се значајна промена десила и у средњем образовању, јер су 2022. године свега 52 средњошколца похађала наставу у складу са индивидуалним образовним програмом за даровиту децу, а у овој школској години их је 238.

На Конференцији о подршци деци са посебним способностима говорили су и министарка науке, иновација и технолошког развоја Јелена Беговићминистар омладине и спорта Зоран Гајић и државни секретар из Министарства културе Миомир Ђорђевић.