Како је Тихи океан добио име? Занимљиви разговори с децом #1

Foto: Canva

Сви смо се некад нашли у ситуацији да смо у аутомобилу или код куће и волели бисмо да с децом радимо нешто смислено и забавно, али нам једноставно ништа не пада на памет. Читање је увек добра идеја, али шта још?

Како бисмо вам помогли да у овим врелим данима пронађете теме за разговор и истраживање, покренули смо рубрику „Занимљиви разговори с децом“. Ово је први текст у низу, а у њему ћемо одговорити на питање како је Тихи океан добио име.

Велики океан, Тихи океан, Пацифик – све су то називи за највећи океан на нашој планети. Али, назив Тихи посебно је занимљив. Он, заправо, потиче од записа које је чувени морепловац Фернандо Магелан оставио за собом, а који носе назив “El mar pacifico”, што у преводу значи мирно море.

Било је то у првој половини 16. века, када се храбрим морнарима под вођством легендарног Фернанда Магелана, на свом путовању око земље (1519. – 1522.) догодило да су чак 110 дана пловили изузетно мирним тропским морем. Магеланови записи с тог путовања “El mar pacifico” и “Oceanus Magellanicus” садрже у себи веома значајне историјске чињенице о томе какво је море тада било.

Али, стварност је данас много другачија. Жива вулканска активност, праћена бројним потресима уз катастрофалне тропске циклоне, готово су свакодневне појаве у мору и на обалама “пацифичког ватреног прстена”. Тихи океан заправо спада у природно најживље делове светског мора, тако да је Магелан заправо довео оне мање упућене у једну велику заблуду назвавши овај океан тихим.

С децом можете истражити и називе других океана, Магеланова путовања и то шта се све крије у Тихом океану!