Проф. др Копривица: Немојте дете УЧИТИ да хода. Дете МОРА да пузи

Foto: Fakultet za sport, Beograd

„Немојте дете учити да хода. Значи, дете мора да пузи. Да је то лак облик живота ми бисмо онда читав живот пузали, не бисмо ходали. Али то је врло тешко. А пошто је тешко, то је одлично за дете.“ – казао је у подкасту ММА института проф. др Владимир Копривица, једно од најистакнутијих лица српског спорта.

Проф. Копривица је на Факултету за спорт и физичко васпитање у Београду од 1976. године радио на предметима Теорија спортског тренинга, Методика спортског тренинга, Основе спортског тренинга, Теорија и методика елементарних игара, Управљање припремом и такмичењем и Шах. Био је продекан за наставу, а потом и декан Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Он тврди да је пузање изузетно важна фаза у развоју сваког детета и да не би требало да је прескочимо тако што журимо да дете прохода.

Врло често, деца „прескоче“ период пузања и због тога што недовољно времена у раном узрасту проведу на стомаку, на поду. Време на поду изузетно је значајно већ од првих месеци живота, иако исто тако тешко и напорно за дете.

„Пузање јача мускулатуру преко тог тешког кретања. Јача стомак, леђа, грудне мишиће тим покретима привлачења. Свако дете има чак и свој сопствени стил пузања. А дете кад ојача и вестибуларни апарат му каже да је спреман да одржава равнотежу, дете ће се исправити и захваљујући томе што је ојачало леђа, заштитиће кичмени стуб који је савременој деци ограничен“ – објаснио је др Копривица.

Професор је додао да је важно да дете хода по нечему што је неравно, по благим узвишицама, да прави окрете, све то ради равнотеже.

„Дете треба и окретати, по уздужној оси, по хоризонталној оси, по дијагонали, оно у томе и ужива. Треба и да плива, да осети воду. Све је то важно јер развој координације утиче, у великој мери, на развој интелигенције.“ – казао је овај цењени професор.