Да ли сте објаснили деци – Зашто свет није праведан? Због чега су неки људи силно богати, а други гладују? Ево одговора.

Шта човека чини човеком? Зашто постоје различите врсте људи? Зашто људи воле слаткише?

Ми незаустављиви – Како смо освојили свет први је део серијала о постанку и развоју људске цивилизације аутора Јувала Ное Харарија, који је Креативни центар објавио 2022. године. Он одговара на ова, али и многа друга питања о човечанству и животу на земљи. Изузетно занимљива, пријемчива историја, описана кроз чињенице које ће деци бити интересантно да чују и подстаћи их да даље истражују. У овој невероватној, помало мистериозној али истинитој причи, проналазимо одговор на питање како су људи постали најмоћнија бића на планети Земљи.

Две године касније, стигао нам је и други део серијала који носи назив Ми незаустављиви – Зашто свет није праведан.

У овој књизи аутор наставља да на приступачан и привлачан начин основношколцима представља сложене историјске процесе и одговара на најразличитија питања: Како су настале велике цивилизације? Због чега је измишљено писмо? Како су настали порези? Зашто људи ратују? Одговори на сва ова питања читаоцу пружају критички поглед на прошлост и заједно формирају одговор на питање које се свакоме од нас некада наметнуло: Због чега је свет постао неправедан?

У првом делу тетралогије Ми незаустављиви сазнали смо како је човек уз откриће ватре, удруживање и веровање у заједничке приче постао најмоћнија врста на планети Земљи.

У другом делу описује се даљи развој цивилизације, уз који је дошла и појава друштвених неправди присутних и дан-данас, а фокус је на периоду од почетка пољопривредне револуције до стварања првих градова и краљевстава, попут древног Египта.

На путу превазилажења препрека јунаци и јунакиње ове књиге имаће пред собом велике изазове – да организују насеља у којима живе, да се побрину за наводњавање огромних пољопривредних површина, да се брину о заштити од нападача, да осмисле начин опорезивања како би градови и државе могли да функционишу, па тако и да пронађу систем који ће им помоћи да све потребне податке чувају негде другде осим у својој глави. Бележећи знакове на различитим материјалима како би сачували важне информације, осмислили су писмо.

Читаоци ће сазнати ко је аутор првог писаног текста на свету, шта је то страшније од духова, као и због чега костури не лажу. Текст прате и географско-историјске мапе које читаоцима и читатељкама омогућавају да боље разумеју односе између различитих догађаја описаних у књизи.

Старији основци ће уз ову књигу историјске процесе из далеке прошлости моћи да доведу у директну везу с данашњим друштвеним појавама, те ће се критичко читање историје претворити у критичко читање савремене стварности. Аутор се не задржава само на потреби за учењем критичког читања већ и на потреби за активним друштвеним деловањем – мењањем устаљених погрешних уверења и стварањем бољег света.

У наставку доносимо занимљив одломак из књиге, који носи управо назив:

НИЈЕ ПРАВЕДНО!

Колико пута смо чули ове речи или их и сами изговорили?

Много!

Неки људи су незамисливо богати. Живе у палатама с базенима, имају приватне авионе, никад не перу судове нити усисавају кућу јер то уместо њих ради послуга. Али постоје и изузетно сиромашни људи, који живе у колибама без тоалета, кисну чекајући аутобус и перу туђе прљаве судове.

Неки људи су страшно моћни. Они прописују правила, држе ватрене говоре и свима одређују шта треба да раде. Други људи уопште нису моћни. Они морају да се придржавају прописаних правила, да тапшу вођама док држе говоре и да раде оно што им се каже. Да ли је то праведно?

Децу често питају шта желе да буду када порасту. У многим земљама широм света деца нису у могућности да бирају. Иако можда желе да се нађу на челу државе, ако потичу из сиромашне породице, најближе што ће моћи да приђу председничкој палати јесте чистећи улицу у којој се зграда налази.

Да ли је одувек било тако? Јесу ли људи одувек били подељени на богате и сиромашне, господаре и слуге?

Неки кажу да је то природан поредак – владају снажни, а слаби морају да им се покоравају. Филмови и видео-игре с темама из неког давног доба приказују нам краљеве и принцезе који живе у раскошним дворцима, владају непрегледним територијама и наређују милионима људи.

Међутим, на свету првобитно није било ни краљева ни краљевстава, посебно не таквих с милионима становника. Све до пре отприлике десет хиљада година људи су живели у малим групама и племенима која нису имала више од неколико хиљада чланова.

Разуме се, и у прадавна времена било је људи који су желели да постану поглавице и да осталима одређују шта треба да раде. Али чак и најистакнутији поглавица није имао нарочито велику моћ јер није било довољно људи који би за њега градили огромне замкове или освајали велика краљевства. Ако би поглавица постао превише набусит и незгодан, људи би се једноставно покупили и одлазили од таквог силеџије.

А онда се пре десет хиљада година догодило нешто заиста необично … нешто због чега су милиони људи изгубили своју моћ, а неколицина амбициозних појединаца је завладала над свима њима.

Шта се то догодило пре десет хиљада година? Како је малој групи успело да завлада над толиким људима? Зашто су милиони пристали на то да се покоре шачици поглавара? И како су уопште настала сва та краљевства.

Одговор на ово питање представља једну од најневероватнијих прича коју ћеш чути у свом животу.

И та прича је истинита.

Серијал Ми незаустављиви препоручујемо основцима за читање током распуста, на плажи, с родитељима или без њих!

За све оне који се до сада нису сусрели са серијалом МИ НЕЗАУСТАВЉИВИ Креативни центар је припремио акцију – попуст од 25% посто за куповину обе књиге из овог серијала: Како смо освојили свет и Зашто свет није праведан. Редовна цена комплета износи 3902 динара, док је у оквиру акције снижена на 2962 динара.

Акција траје до 31. августа, на њиховом сајту и у књижарама Креативног центра у Београду и Нишу. За све поруџбине путем сајта у вредности већој од 3000 динара обезбеђена је бесплатна достава на територији Србије.