Газирана пића НИСУ за децу! Зашто им, онда, родитељи дају већ у предшколском и раном школском узрасту?

Foto: Canva

Ни сва упозорења лекара, ни то што је сада недвосмислено јасно да претеране количине шећера и конзумација газираних и енергетских пиће штети дечјем здрављу, нису спречила многе родитеље да и даље окрећу главу, одмахују руком, тврдећи да њиховој деци „неће ништа бити“ и да газирана пића „сви пију“. Неки иду толико далеко, па то што деци дозвољавају познате газиране сокове правдају чињеницом да су и вода и ваздух свакако загађени, те није тако страшно ако деца пију још и обојена, газирана пиће.

А истина је, наравно, потпуно другачија.

– Ти препарати садрже угљен-диоксид, који може да доведе до надимања дечјег желуца. У себи имају и вештачку боју, адитиве и додатке који код деце тог узраста могу да изазову и алергијске реакције на кожи, и то у виду копривањаче, а код деце која већ имају екцем конзумација може довести до појачања екцема – објаснио је др Милићевић за Ало.

Напомиње да та пића садрже велику количину шећера, што може да поремети и неку рутину.

– Могу чак и да засите дете и да му поремете нормалан ритам узимања оброка, јер после тога неће хтети да једе. За децу је најбоље да се користе вода и природни сокови, а газирана пића апсолутно нису пожељна! Родитељи им, нажалост, дају и кажу „неће им ништа фалити“. На кратке стазе неће, али ако се то дуже користи, онда може направити проблеме. – наводи наш саговорник.

Конзумација газираних пића децу може одвести и у гојазност.

– Ми иначе имамо доста гојазне деце и тај број је у порасту у претходних неколико година, управо због нездравих навика. Гојазност није само поремећај него и обољење. Сва деца која користе газирана пића имају већу тежину због уноса тих шећера. Посебно не ваља за децу која имају склоност ка дијабетесу, односно генетску предиспозицију. Уношење веће количине тих пића може да доведе до настанка дијабетеса – нагласио је др Милићевић.

Иначе, једно истраживање које је објављено у Журналу педијатрије показало је да деца која конзумирају велике количине газираних пића показују више агресивности и проблема с понашањем.