Које проблеме може да створи гојазност у детињству

1 јула, 2018

Код деце која су током раста и развоја имала вишак килограма, проблем са зглобовима се често не може у потпуности решити ни касније током живота

Прекомерна тежина често је узрок преоптерећења и раног пропадања зглобова, доноси ризик од настанка остеоартрозе и чак 20 пута повећава вероватноћу за уградњу вештачког зглоба колена. Број укупних процедура артропластике колена код гојазних особа последњих неколико година је удворстручен, упозорава др Владан Стевановић, специјалиста ортопедије са трауматологијом, из Института за ортопедско-хируршке болести “Бањица”.
Гојазност је повезана с настанком, погоршањем и тежином болести остеоартрозе, која је једно од најчешћих мускулоскелетних болести. “Истрошеност” зглобова кука и колена се све чешће код гојазних особа завршава оперативним лечењем.
– Подразумева уградњу тоталних ендопротеза, што није нимало једноставно решење за пацијента. Постоје високи ризици и многобројне компликације током таквих интервениција. Осим тога, реинтервенција је често неопходна. Због тога, превенција је често најважнија, како би се операција избегла, уколико је то могуће – каже др Стевановић.
Осим операције, лечење проблема са зглобовима подразумева редукцију тежине, физикалну терапију и редовну физичку активност. У неким случајевима примењују се хондропротектива, ношење ортоза, помагала и примена суплементације. Рестрикционе дијете су на првом месту, уз стручно вођење, и физикалне терапије, што ће касније довести до промене режима живота и континуитета у превенцији даљих тегоба. Уколико је проблем са зглобовима настао у детињству, последице су најчешће трајне, чак и уколико се касније изгуби на телесној маси.
– Особе које су у детињству биле гојазне имају слабост зглобова, који се због тога брже “хабају”. Код деце која су током раста и развоја имала вишак килограма, проблем са зглобовима се често не може у потпуности решити ни током каснијег живота – каже др Стевановић.
Осим што представља фактор ризика, гојазност може искомпликовати опоравак после операције и замене зглоба. Повезана је са дужим боравком у болници, већим постхируршким компликацијама и већом потрошњом аналгетика.
– Високе и крупне особе могу да имају сличан проблем, чак и уколико нису гојазне, због поремећаја биомеханике и оптерећења зглобова доњих ексремитета. Ипак, то је знатно ређа појава – каже др Стевановић.
ПОВЕЗАНОСТ
Гојазност код старијих особа удвостручује вероватноћу хроничног бола у зглобовима, али и другим деловима тела.
– Постоји знатан број доказа да су гојазност и хронични бол повезани, укључујући болове у леђима, главобоље и фибромијалгију. Гојазност код старијих особа удвостручује вероватноћу хроничног бола – каже др Стевановић.
А. Васић
Извор: Новости
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама